Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:21:56

У Чернігові працюють 6 світлофорів зі звуковим сигналом

03.08.2017   13:44Агенцiя

Чернігів повільно, але впевнено, перетворюється на місто, прилаштоване для людей з особливими потребами.

Один із найголовніших викликів — безпека чернігівців під час пересування містом. Тому світлофор із чітким звуковим сигналом, який здатен оголошувати про початок та зупинку руху пішоходів, — украй необхідна річ.

Ще торік у Чернігові таких світлофорних об’єктів було обмаль. В основному, вони розташовані поблизу будівель чернігівського осередку Українського товариства сліпих — біля Міського парку та Красного мосту.

Завдяки ініціативі народного депутата Сергія Березенка, зручних світлофорів у місті побільшало. І тепер такі голосові регулювальники є біля «МакДональдсу», на перехресті вулиць Доценка і Рокоссовського, проспекту Перемоги і вулиць П’ятницької та Мазепи. Аби нові об’єкти не заважали чернігівцям уночі, їх вимикають.

Саму ідею «Вільне місто» вдалося реалізувати завдяки конкурсу проектів розвитку міста, ініційованого народним депутатом. Євген Іванов, активіст громадської організації «Спільна справа», яка подавала свій проект на конкурс, зауважує — усім варто поставитися з розумінням до звукових світлофорів, адже для незрячих людей є великою проблемою вийти з дому, не кажучи вже про перетин вулиць з інтенсивним трафіком.

«Коли ми розробляли проект, то дослухалися до рекомендацій УТОС. І тому такі світлофори з’явилися саме біля великих перехресть та людних місць», — говорить Євген.

30 тисяч гривень призового фонду, які Євген отримав від Сергія Березенка, пішли на облаштування світлофорів зі звуковим сигналом. Народний депутат наголошує: така соціальна ініціатива вкрай потрібна Чернігову, де тільки за офіційними даними понад 35% містян — люди похилого віку. Чимала їхня частка має проблеми із зором.

«Така ініціатива є титульною, тобто іміджевою для міста. Комфорт, безпека, піклування — ці слова часто лунають у рекламі, і люди на них уже практично не реагують. Якось усі звикли виживати самотужки. А так не повинно бути. Я мрію про той час, коли Черніговом буде безпечно пересуватися як 10-річному фізично здоровому хлопчику, так і 70-річній бабусі, яка має катаракту обох очей і майже нічого не бачить. Такі світлофори допомагають убезпечити пересування, поліпшують здатність людини контролювати обстановку під час руху пішохідним переходом. Та й особисто мені приємно підтримувати такі корисні проекти», — говорить Сергій Березенко.

За його словами, встановлення таких звукових світлофорів покаже нову якість ставлення до людей з обмеженими можливостями в Чернігові.

Автор проекту Євген Іванов наголошує, що такі проекти дуже потрібні нашому місту й ініціатива Сергія Березенка особливо на часі.
Загалом люди кажуть, що це позитивне надбання для нашого міста.

Олена Теплухіна, пенсіонерка:
— У мене є проблеми із зором. На одному оці є катаракта, тому часто важко орієнтуватися в сигналах світлофора. А коли його дублює звук, то це так зручно. Я часто ходжу переходом біля «МакДональдсу» та й живу неподалік. Окрім того, людей загалом це дисциплінує.

Олексій Кононенко, водій:
— Знаєте, часто буває так, що у водія немає змоги побачити сигнал світлофора — чи сонце сліпить очі, чи попереду габаритний транспорт загороджує. А так ти чуєш звук і розумієш, можна їхати чи ні. Та й пішоходи при перетині перехрестя, де регулює рух звуковий світлофор, поводять себе дисциплінованіше. І менше наражають на небезпеку себе і водіїв.

Загалом у конкурсі проектів розвитку міста перемогу отримали чотири проекти. Окрім звукових світлофорів, у Чернігові біля Катерининської церкви встановлять скульптуру «Я люблю Че»; у парку біля обласного художнього музею імені Галагана облаштують «Парк рівності», у якому долучитися до прекрасного зможуть і люди з обмеженими можливостями.

Також за фінансової підтримки Сергія Березенка в Чернігові почали знімати документальний фільм про Михайла Коцюбинського. На кожен проект народний депутат виділив по 30 тисяч гривень.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини