Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:14:45

Владислав Атрошенко дав доручення провести інвентаризацію усього комунального майна у місті та продати неліквідне майно

11.07.2017   14:37Агенцiя

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко дав доручення секретарю міської ради Максиму Черненку разом з головою Фонду комунального майна міської ради Олексієм Єпініним провести інвентаризацію усього комунального майна у місті та якомога швидше продати неліквідне майно, аби міський бюджет не ніс витрат на його утримання.

Про це міський голова заявив сьогодні на розширеній нараді, на якій про роботу Фонду комунального майна міської ради за 2016 рік та 1 півріччя 2017 року інформував керівник Олексій Єпінін. 

Фонд здійснює оперативний облік майна комунальної власності на основі ведення переліку об’єктів майна, матеріалів інвентаризації, відслідковує його рух, проводить обмін та передачу з балансу на баланс комунальних підприємств, організацій та установ міської ради. Функції Фонду визначають основні напрямки роботи: Оренда, Приватизація, Управління майном комунальної власності. 

Станом на сьогодні у комунальній власності обліковується: 1522 об’єктів нерухомого майна; 1997 об’єктів житлового фонду; 786 транспортних засобів. Загальна площа об’єктів нерухомого майна складає 974,5 тис. кв. м

За договорами оренди ЦМК, 261 об’єкт площею 82,1 тис. кв. м передано в оренду, з них ТОВ фірмі «ТЕХНОВА» - 126 об’єкт площею 58,3 тис. кв. м, ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» - 135  об’єктів площею 23,8 тис. кв. м.

За 42 договорами на закріплення майна, 1261 об’єкт площею 892,4 тис. кв. м, передано на баланс підприємствам, установам, закладам та організаціям міської ради на праві оперативного управління та господарського відання, з них -  використовуються у цілях оренди 522 об’єктів площею 56,7 тис. кв. м, у тому числі:
 - на підставі 176 договорів оренди, укладених Фондом, передано в оренду 185 об’єктів площею - 32,6 тис. кв. м, (без врахування ЦМК);
- на підставі 335 договорів оренди, укладених  установами міської ради, передано в оренду 337 об’єктів площею - 24,1 тис. кв. м.

Загальна сума надходжень від оренди за 2016 рік  склала - 37,4 млн грн, за перше півріччя 2017 року – 22,2 млн грн, у тому числі: до бюджету міста фондом перераховано – 18,8 млн грн. Кошти від орендної плати Фонд перераховує до міського бюджету, ПДВ до державного.

 4,7 млн грн, - сума надходжень від оренди до установ та комунальних підприємств міста  у 2016 році, за перше півріччя 2017 року отримано – 3,5 млн грн. Кошти від орендної  плати залишаються у розпорядженні установ та підприємств.

За 2016 рік Фондом перераховано - 32,7 млн грн до міського бюджету, за перше півріччя 2017 року – 18,8 млн грн. У тому числі: за ЦМК – 29,6 млн грн (за перше півріччя 2017 року – 17,0 млн грн); за нерухоме та інше майно –  3,1 млн грн (за перше півріччя 2017 року – 1,8 млн грн).

32,6 тис. кв. м  - це загальна орендована площа приміщень по договорам, укладеним Фондом, з них 21,2 тис. кв. м використовуються орендарями, які сплачують 1 грн на рік, інші 11,4 тис. кв. м сплачують оренду плату в залежності від комерційного або некомерційного використання.

На виконання рішення міської ради з метою визначення ринкової вартості виконані оцінки ЦМК КЕП “Чернігівська ТЕЦ” та об’єктів теплопостачання, орендованих ТОВ фірмою «ТехНова» та ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»,  відповідно до цього надходження від орендної плати з листопада 2016 року до міського бюджету збільшено на 396,3 тис. грн щомісячно.

З метою приведення розміру орендної плати за користування комунальним майном до ринкового рівня та збільшення надходжень від оренди до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду, внесені зміни у розміри орендних ставок та  встановлені коефіцієнти та розміри мінімальної орендної плати за 1 кв.м в залежності від розташування об’єкта оренди.

Після внесення змін до договорів оренди у 2017 році збільшились щомісячні надходження від орендної плати: до міського бюджету за договорами Фонду на 89,7 тис. грн, по іншім установам міста на 133,0 тис. грн щомісячно, очікувано за рік 2,6 млн грн.

Одним із завдань Фонду є наповнення дохідної частини міського бюджету за рахунок коштів від приватизації комунального майна. В першу чергу місто має відмовитися від неліквідного майна та продати його якомога швидше, щоб не нести витрат на його утримання.

 Протягом 2016 року було оголошено 7 аукціонів. Приватизовано шість об’єктів та відчужено один транспортний засіб. Укладено договорів купівлі-продажу на суму: 2,3 млн грн, перераховано до міського бюджету у 2016 році – 664,1 тис. грн., та з початку 2017 року – 1,3 млн. грн.

За перше півріччя оголошено 7 аукціонів по відчуженню об’єктів нерухомого майна та 5 аукціонів з відчуження транспортних засобів, приватизовано чотири об’єкти нерухомого майна до міського бюджету перераховано 3055,8 тис. грн,  (крім того ПДВ до державного бюджету – 611,2 тис. грн). У березні та травні цього року за результатами аукціонів було продано 2 транспортних засоби на загальну суму 39,8 тис. грн (крім того ПДВ 7,96 тис. грн).

З метою відчуження непривабливих об’єктів нерухомого майна та зменшення витрат на їх утримання оголошуються аукціони з продажу за методом зниження ціни.

З метою забезпечення впровадження сучасних технологій продажу направлено запит до Фонду державного майна України щодо роз'яснення механізму організації та можливості проведення продажу об'єктів малої приватизації комунальної власності на аукціоні в електронній формі та за допомогою електронної системи продажу майна ProZorro.Продажі.

Постійно проводиться робота по прийманню у комунальну власність об’єктів житлового фонду та соціальної інфраструктури.

З метою більшої зручності для користувачів Фондом створено публічний он-лайн реєстрів об’єктів комунальної власності, приміщень, які пропонуються або надані в оренду, підлягають приватизації,  та інша інформація. Також на сайті міської ради розміщена мапа м. Чернігова, на якій відмічені об’єкти комунальної власності, які пропонуються в оренду або підлягають приватизації, з інформацією про об’єкт та можливістю перегляду його фотографій.

 Упродовж першого півріччя підготовлено 15 рішень міської ради, 10 виконавчого комітету, 6 розпоряджень, опрацьовано вхідної кореспонденції - 1378, вихідної – 859, крім того 11 звернень громадян та 12 запитів на публічну інформацію.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини