Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:58:47

Як працює сільська гміна

24.06.2017   09:15Агенцiя

Польська гміна, байдуже міська чи сільська, сама собі господар. Власне в тому сенс самоврядування – самим урядувати.

Учасники навчального візиту, керівники апаратів райдераждміністарцій та керуючі справа районних рад Чернігівщини, мали змогу в тому переконатися під час відвідин сільської гміни Герантовіце (Heraltowice).

Войт (тобто – сільський голова) Йохан Баргієл пишається її успіхами – за десть років населення в селах гміни зросло на одну тисячу чоловік та становить тепер дванадцять тисяч.

В основі такого досягнення, на його переконання, вдале визначення пріоритетів розвитку. Їх чотири: освіта, культура, історія; екологія, охорона здоров`я, безпека; енергоефективність; європейська співпраця та розвиток бізнесу.
Причому на першому місці опинилися гуманітарні питання, бо підхід такий: все, що робиться на території – робиться для людей. Треба створити комфортні умови, аби хотілося тут жити. А будуть мешканці – незабариться розвиток.

До речі, в Польщі тепер спостерігається тенденція збільшення сільського населення гмін – за рахунок тих, хто переїзджає з міст. Подакти у нашої  західної сусідки сплолучаються не за місцем роботи, а за місцем проживання.

Тож гміни й борються за свого мешканця. Звідси чудові школи, точніше – навчально-виховні комплекси, басейн в селі, прекрасні спортивні майданчики, добре забезпечення первинного рівня медичного обслуговування.

Успішні громади в Польщі – це активні та креативні громади. Скажімо, Герантовіце вдало викорстало свою гегорафію – поруч загальноевропейська автомагістраль, до якої напряму виходить одна з гмінних доріг. Тепер вздовже неї розташувалося шістнадцять інвесторів.

Самоврядна влада всіма силами підтримує й громадянську активність – тут діє кілька десят громадських організацій, в тому числі чотири спортивні клуби, чотири добровільні пожежні дружини, культурологічні, освітянські та інші. У вихідні тут завжди щось відбувається. Гміна доклала неабияких зусиль для відродження розташованого поруч замку XVI cт. – тепер це визначна туристична принада вихідного дня й додатковий фактор розвитку.

Під час зустрічі польські колеги наголошували: гміна діє майже на тих самих засадах, що підприємство, тобто – на ринкових. Хіба що є обмеження стосовно можливостей банкрутства. Власник – населення гміни. Він й опікується над розвитком території, розробляє плани, рахує кошти, укладає договори, тобто відповідає за своє майбутнє. Цей принцип дозволив Польщі здіснити вражаючий стрибок у своєму економічному розвитку. Тепер настає час України.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.