Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:41:43

Медицина Чернігова сьогодні

17.06.2017   11:57

Щороку третя неділя червня – день, святковий для багаточисельної спільноти медичних працівників України, день, коли є принагідна можливість висловити шану і повагу до нелегкої праці людей у білих халатах, їх безперервну турботу про хворого, оптимізм та надію на відновлення втраченого здоров’я і одужання.

Цьогорічне свято має і характерне забарвлення, адже на повний голос у державі зазвучав намір на докорінне реформування галузі охорони здоров’я, в необхідності якої впевнені і медичні працівники, і громадяни. Попри всі негаразди сьогодення, помітними є і зрушення на краще. Ведеться активна діяльність у напрямку організації та забезпечення діяльності госпітального округу у межах декількох близько розташованих районів області: Ріпкинського, Городнянського, Куликівського, Козелецького, Чернігівського та міста Славутич з центром у місті Чернігові.

Мережа та потужність закладів охорони здоров'я Чернігівської міської ради відповідає потребам населення. Функціонують 9 закладів охорони здоров'я: 4 міські лікарні, пологовий будинок, дві дитячі поліклініки, дві стоматологічні поліклініки (для дітей та дорослого населення). З метою оптимізації діяльності ліжковий фонд закладів охорони здоров'я приведений до реальних потреб. Скорочено 230 ліжок. Економічний ефект оптимізації перевищив 2 млн грн.

Сформувався та міцніє профіль лікарівзагальної практики-сімейної медицини. Намітилася та втілюється в практику тенденція до розширення мережі медичних закладів первинної медичної допомоги.Квітень поточного року став початком запровадження на території міста державної програми «Доступні ліки».

Вагоме значення мають придбання сучасної лікувально-діагностичної апаратури та інструментарію, автотранспорту.  

На жаль, медико-демографічна ситуація у місті Чернігові, як і в Україні, характеризується високими рівнями захворюваності, смертності та інвалідності населення. Відмічається поступове зменшення чисельності населення міста та його старіння. Провідне місце у структурі смертності та поширеності хвороб серед населення міста займають захворювання серця та судин. Серцево-судинні захворювання залишаються найбільш поширеною патологією (32,4%) і основною причиною смерті населення (63,4% у структурі смертності).

Міська рада в межах можливостей активно сприяє покращанню матеріально-технічної бази закладів. Протягом 2016 року придбано апаратуру і обладнання на суму, що перевищує 20 млн. грн. за рахунок спеціального фонду міського бюджету (бюджет розвитку): 2 флюорографи цифрових, рентген-діагностичний комплекс, сучасну апаратуру для лікування хвороб органів зору та ультразвукової діагностики, кардіографи, апаратуру для фізіотерапевтичного лікування, інструментарій, хірургічне обладнання, 4 санітарних автомобілі, стоматологічну установку, лабораторне обладнання. Крім того, на суму 10450,9 тис. грн за рахунок благодійних внесків та коштів благодійників поліпшено матеріально-технічний стан закладів: придбано літотриптор механічний для проведення лікування хвороб нирок, електроенцефалографічний комп’ютерний комплекс, ангіограф, система ультразвукової діагностики, електрокардіографи та медичне обладнання.

Для покращання надання медичної допомоги дитячому населенню міста для дитячих поліклінік з міського бюджету додатково виділено кошти у розмірі 1 млн. грн, завдяки чому припинений збір благодійних коштів у цих закладах. Це сприяло зниженню соціальної напруги серед населення міста, викликало позитивні відгуки батьків.

У межах реалізації «Бюджету участі» на проекти «З турботою про дитину» та «Ландшафтний дизайн та благоустрій території біля будівлі ІІІ поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні № 1» виділено відповідно по 1,2 млн. грн.

Рішенням міської ради виділені кошти у сумі 84 тис. грн для забезпечення медикаментами 42 сімей загиблих воїнів АТО.

У 2016 році міською радою затверджено 2 цільові програми у галузі охорони здоров'я:
- «Цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові». Орієнтовний обсяг фінансування  166,5 тис. грн щорічно.

- «Програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань на 2017-2019 роки у місті Чернігові». Орієнтовний обсяг фінансування 186,2 тис. грн. щорічно.

Основними пріоритетами діяльності у напрямку розвитку первинної медичної допомоги є:
• підготовка лікарів до роботи на засадах загальної практики-сімейної медицини. У місті функціонують 98 дільниць загальної практики-сімейної медицини, що складає 72% від числа всіх приписних дільниць .66% населення міста обслуговується сімейними лікарями.
• відкриття амбулаторій сімейної медицини у віддалених районах міста. Наразі відкрито 1 амбулаторію в районі Масани. У поточному році планується завершення ремонтних робіт та відкриття амбулаторії в районі «5 кутів». Існує реальна перспектива відкриття ще 3 амбулаторій у віддалених мікрорайонах міста.

Впродовж минулого року проведено 40 операцій на серці із застосуванням апарату штучного кровообігу (у 2015 р. – 15 таких операцій).

Для надання допомоги онкохворим в амбулаторних умовах та їх лікування вдома у штаті Чернігівської міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради працює 1 виїзна бригада.

З місцевого бюджету заплановано та профінансовано у 2016 році:
- на пільгові медикаменти для амбулаторного лікування онкохворих 80,72 тис. грн;
- на придбання наркотиків для виїзної наркобригади – 1087,55 тис. грн

На базі лікарні № 4 Чернігівської міськради функціонує відділення «Хоспіс» на 45 ліжок.

У місті розроблено заходи з питань надання паліативної медичної допомоги дітям-інвалідам. З цією метою бригада медичних працівників дитячої поліклініки № 1 розпочала свою діяльність з березня поточного року та забезпечує надання медичної паліативної допомогу дітям-інвалідам вдома, а також здійснює соціально-психологічну підтримку інших членів сімей.

Протягом 2016 року у міському пологовому будинку Чернігівської міської ради народилось 3784 дітей, що на 45 дітей, або на 0,5% менше у порівнянні з даними минулого року (2015 – 3802 дітей). Серед дітей, які народилися у міському пологовому будинку, частка дітей з районів області складає 43,8% (2015 – 43,1%).

Серед позитивних тенденцій у місті:
- перевищення кількості пологів над кількістю абортів (співвідношення 2,6:1 у 2016 році);
- зниження частоти абортів серед жінок фертильного віку на 12,3% (показник склав 11,4 на 1000 жінок фертильного віку проти 13,0 у 2015 році);
- зменшення частки ускладнених пологів у загальному їх числі (2016 – 35,5%, 2015 – 36,7%).

Оздоровленню та проведенню реабілітаційного лікування дітей у місті приділяється значна увага. На оздоровлення дітей у центрі медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» протягом 2017 року виділено з місцевого бюджету 553,4 тис. грн, з яких станом на 10.05.2017 профінансовано 373,5 тис. грн для оздоровлення 90 дітей (1 пут. – 4150,0 грн).

Впродовж літа поточного року у ВДОСТ «Дружба» планується проведення оздоровлення 540 дітей (по 180 дітей протягом 3 заїздів) на суму 2029,3 тис. грн. Табір працюватиме з 16 червня по 23 серпня.

Дитяча стоматологічна поліклініка Чернігівської міської ради є єдиним в Чернігівській області спеціалізованим дитячим стоматологічним закладом, де діти можуть отримувати стоматологічну допомогу в повному обсязі. У структурі поліклініки є два стоматологічних відділення, які надають спеціалізовану стоматологічну допомогу дітям за трьома стоматологічними спеціальностями: дитяча стоматологія, хірургічна стоматологія, ортодонтія.

Головний принцип роботи дитячої стоматологічної поліклініки – профілактика, раннє виявлення та лікування стоматологічних захворювань у дітей.

В медичних закладах міста працює 4654 медичних працівника, з них 866 лікарів. 14 лікарів мають почесне звання «Заслужений лікар України».

 
За інформацією управління охорони здоров’я міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини