Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:38:58

Область реформується: ділимося досвідом з іншими країнами

28.04.2017   09:40Агенцiя

Чернігівщина стала однієї з областей, чий досвід впровадження реформ зацікавив громадських діячів, журналістів та лідерів суспільної думки з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Казахстану та Киргизстану.

Реанімаційний Пакет Реформ організував для представників з п’яти пострадянських країн навчальний тур Україною, аби показати, як тут відбувається реформування різних сфер життєдіяльності та який вплив на ці зміни має громадський сектор.

На Чернігівщині мова йшла про децентралізаційні процеси. На зустрічі в облдержадміністрації перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич зазначив, що область наразі входить до десятки кращих по темпах створення ОТГ. Територія громад, що пройшли процедуру об’єднання, складає майже 35% території області, де проживає понад 20% населення. Вже функціонують 16 об’єднаних територіальних громад. 30 квітня відбудуться перші місцеві вибори в Комарівській, Козелецькій та Менській громадах. Очікують на призначення виборів ще п’ять ОТГ. Три громади днями отримали від ОДА висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень про добровільне об’єднання.

Леонід Сахневич акцентував увагу на чіткому розумінні владою важливості передачі на місця повноважень та відповідальності за життя громади.

— Після досвіду п’яти перших ОТГ, які створилися ще в 2015 році і вже отримали на ряду з повноваженнями значне зростання бюджетів, жителі  самі стали відчувати потребу в об’єднанні. Адже громади відтепер мають право розпоряджатися коштами, відтак раціонально можуть витрачати їх, вкладаючи в розвиток інфраструктури своїх територій, — зазначив він і додав, що основною вимогою для громад є безумовне покращення якості послуг для людей. Це ж можливо лише за умови самодостатності та спроможності ОТГ.

Перший заступник голови ОДА поділився із закордонними гостями напрацюваннями, а також проблемами, які доводиться вирішувати в процесі становлення громад. Безумовною складовою успішності децентралізаційної реформи Леонід Сахневич вважає перехід об’єднаних територіальних громад на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом. Адже доходи бюджетів громад зросли у 8 разів, а власні доходи місцевих бюджетів — у 4,5 разу. Надходження податків безпосередньо на місця, а також отримання державних субвенцій та коштів Державного фонду регіонального розвитку дали реальну можливість відновлювати та розвивати об’єкти освіти, охорони здоров’я, культури, а значить, покращувати життя людей. Так, на розвиток інфраструктури територій область у 2016 році отримала з держбюджету понад 228 мільйонів гривень. Зокрема, п’ять ОТГ використали 31,6 мільйона гривень цілеспрямованої державної субвенції.

Разом Леонідом Сахневичем основні засади децентралізаційної реформи в Україні для гостей роз’яснювали член Ради Реанімаційного Пакету Реформ Іван Лукеря, представник Департаменту економічного розвитку ОДА Ірина Помеленко, консультанти Офісу реформ при Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України Микола Силенко та Дмитро Іванов (депутат обласної ради).

Відбувся взаємокорисний діалог. Адже закордонних журналістів та громадських діячів цікавили різні аспекти реформи децентралізації: перспективи територіально-адміністративного устрою України, забезпечення стандартів якості життя людей в громадах, кадрові питання при створенні громад, можливість змін у складі ОТГ, фіскальна політика, сфера відповідальності в громадах за надання медичних послуг.

Дізнавалися гості й про розподіл на рівні області державних коштів, можливість  долучення до цього процесу громадян, контроль за використанням грошей. Представники від області роз’яснили прозорість процедури визначення проектів-переможців, на реалізацію яких громади отримують кошти з держбюджету. При цьому зауважили, що у складі конкурсних комісій представників органів влади лише третина, всі ж інші — експерти та представники громадськості.

Після теоретичної частини візиту на Чернігівщину гості мали змогу почуте перевірити на практиці, відвідавши Парафіївську об’єднану територіальну громаду.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини