Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:59:46

Владислав Атрошенко закликає правоохоронні органи ефективно реагувати на порушення законодавства у сфері будівництва в Чернігові

27.04.2017   07:37

На розширеній міській нараді при міському голові за майже три місяці своєї роботи звітувало управління державного архітектурно-будівельного контролю Чернігівської міської ради.

Управління ДАБК міської ради створене у рамках реалізації політики децентралізації у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства.

Нагадуємо, передача повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю новоствореному управлінню міської ради відбулась шляхом підписання головою Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Чернігівським міським головою Акту приймання-передавання документів 2 лютого поточного року. Наступного дня, 3 лютого, управління почало здійснювати свої повноваження.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю міської ради знаходиться за адресою: м.Чернігів, вул. Івана Мазепи, 19.

Основним завданням Управління відповідно до законодавства України є здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій у сфері містобудівної діяльності. Управління також проводить перевірки і виявляє факти самочинного будівництва, а також будівництва з відхиленням від затверджених проектних рішень та порушенням будівельних норм, стандартів, правил. За результатами перевірок притягає до відповідальності винних осіб.

За період роботи з 3 лютого по 20 квітня управлінням розглянуті 152 документи, зареєстровані 53 декларації про початок виконання будівельних робіт, 49 декларацій про готовність об’єкта до експлуатації, надані 170 консультацій та 25 відмов у реєстрації документів.

За цей час також проведено 30 заходів архітектурно-будівельного контролю, в т.ч.: планових - 3; позапланових - 27.

Протягом звітного періоду управлінням виявлено порушень містобудівного законодавства на загальну суму 269 550,00 грн, в тому числі: 7 порушень, за які передбачена відповідальність згідно з КУпАП на загальну суму 53 550,00 грн та 2 порушення, за які передбачена відповідальність згідно із Законом України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» на загальну суму 216 000,00 грн.

Управлінням проведені наступні перевірки:

1. Законність експлуатації закінченого будівництвом об'єкту за адресою: просп. Миру 49 б у м. Чернігові (прибудова до магазину «КОСМО»)
За результатами позапланової перевірки встановлено: експлуатація об'єкта будівництва як закладу харчування здійснюється без дозвільних документів, а саме: відсутня зареєстрована декларація про готовність об'єкта до експлуатації в органах державного архітектурно-будівельного контролю, що є порушенням ч.8 ст.39 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».
За результатами розгляду справи ФОП Рекун С.С. визнаний винним у вчиненні правопорушення, передбаченого абз.З п.6 ч.2 ст.2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», та накладено штраф у розмірі 72000 (сімдесят дві тисячі) гривен.
Управлінням прийнято рішення щодо зупинення експлуатації зазначеного об’єкта будівництва з 03.03.2017, але на даний час правопорушник оскаржує в суді винесені постанову та приписи.

2. Законність будівельних робіт з реконструкції адмінбудівлі (прибудова) по вул. Курська, буд. 36 у м. Чернігові
Головними спеціалістами управління 16 лютого проведено позапланову перевірку, в ході якої встановлено виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п.2 ч.І ст.34 та ч. І ст. 36 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»
По справі - адміністративне правопорушення на фізичну особу Грищенко Т.В. накладено та сплачено штраф у розмірі 6800 (шість тисяч вісімсот) гривен.

3. Законність будівництва та експлуатація котельні ТОВ "Пава” за адресою: вул. Льотна,буд. 17 а у м. Чернігів
У ході проведення перевірки встановлено: роботи ведуться у відповідності з розробленою проектною документацією ПП «Студія дизайну АВТ» підрядною організацією ФОП Тарабан П.М., відповідальна особа проектувальника, що здійснює авторський нагляд - Султанов А.А., технічний нагляд здійснює - Солошенко С.Г., які мають відповідні кваліфікаційні сертифікати.
За неналежне здійснення авторського та технічного нагляду винесені постанови по справі про адміністративне правопорушення, накладено та сплачено штрафи у розмірі 6800 (шість тисяч вісімсот) гривен на Султанова А.А. та Солошенка С.Г.

4. Виконання будівельних робіт з прибудови до житлового будинку за адресою: вул. Успенська, буд. 52, кв.2 у м. Чернігові
Головними спеціалістами управління проведена позапланова перевірка, в ході якої було встановлено: виконання будівельних робіт без повідомлення про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п.1 ч.І ст.34 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».
По справі за адміністративне правопорушення на фізичну особу Калініченко Л.М. накладено штраф у розмірі 4250 (чотири тисячі двісті п’ятдесят) гривен.

5. Реконструкція каналізаційної насосної станції №11 по вул. Шевченка, 248-а в м. Чернігові. Коригування
Замовник: КП "Чернігівводоканал" ЧМР; Проектант: ТОВ "ЕСКО Енерго Проект".
Проведено планову перевірку, порушень не виявлено.

6. Будівництво багатоквартирного житлового будинку №4/1 (будівельний номер) по вул. Любецькій в третьому мікрорайоні житлового району "Масани" на земельній ділянці, яка знаходиться в постійному користуванні.
Замовник:КП "Чернігівбудінвест" Чернігівської міської ради; Проектант: ТОВ "Три-Пілля Проект.
За результатами планової перевірки встановлене правопорушення за передачу проектантом замовнику проектної документації з порушенням  вимог чинного законодавства, за що передбачена відповідальність згідно із ч.І ст. 96-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф у розмірі 15300 (п'ятнадцять тисяч триста гривен) та ч.І ст.2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» (штраф у розмірі 144000 (сто сорок чотири тисячі гривен) за порушення ч.І ст. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

7. Реконструкція обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів; Чернігівська обл., м. Чернігів, вул. Доценка, 34
Замовник: Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів; Проектант: ДП УкрСіверБуд" ЗАТ ”ДСК".
За неналежне здійснення авторського та технічного нагляду встановлені правопорушення, за які передбачена відповідальність відповідно до ч.6 та ч.7 ст. 96-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з розміром штрафу 6800 (шість тисяч вісімсот) гривен.

Станом на 20 квітня до місцевого бюджету сплачено штрафів на суму 24 650,00 грн. Надходження від сплати всіх сум штрафів  відповідно до Бюджетного кодексу України зараховуються до місцевого бюджету.

На сьогодні одна постанова оскаржується в судовому порядку (ФОН Рекун СС), в інших - не сплив термін добровільної сплати. Крім того, на даний час управлінням відкрита перевірка законності виконання будівельних робіт з реконструкції квартири № 50 по вул. Серьожникова, 1.

За інформацією начальника управління ДАБК Людмили Шкуріної, плата за видачу сертифіката, що видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єктів (IV категорія складності) в сумі 4,6 мінімальної заробітної плати відповідно до Бюджетного кодексу України зараховується до місцевого бюджету.

З введенням у дію з 10.06.2017 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» збільшиться кількість об’єктів, здача в експлуатацію яких відповідно до чинного законодавства потребуватиме отримання сертифіката відповідності. Це, в свою чергу, збільшить суму надходжень до місцевого бюджету за видачу таких сертифікатів.

 - Ті об’єкти, що побудовані в порушення законодавства, мають бути фізично зачинені до з’ясування всіх обставин. Такого не може бути у правовій державі. Бізнес треба вести цивілізовано, - сказав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, коментуючи ситуацію із незаконним будівництвом у місті.

Під час загальноміської наради міський голова звернувся до представників правоохоронних органів міста і закликав їх до співпраці: "Це наш спільний обов’язок - ефективне реагування на зухвале порушення законодавства у сфері будівництва у місті".


Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини