Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:12:55

Судова реформа – лобіювання суддівських інтересів? -

10.03.2017   13:38Агенцiя

Такою була тема засідання «гострокутного столу», організованого ВГО «Народні збори України «Віче» в Чернігівській області та Чернігівською правозахисною спілкою.

У центрі обговорення – новий закон «Про судоустрій та статус суддів», який надав суддям статус небожителів – із захмарними зарплатами та пенсіями, численними пільгами та недоторканістю. Разом з тим судова система стає недоступною для народу.

Зарплата служителя Феміди у 85 разів перевищуватиме середню зарплату по країні, розмір суддівського довічного утримання рівнозначний пенсії 300 пенсіонерів.
- Захмарні зарплати – не панацея від корупції, - констатує голова ради ВГО «Народні збори України «Віче» в Чернігівській області Олександр Сакір. - У той час, як народ зубожіє, судді -   жирують. Розробники закону не поскупилися й на довічне утримання суддів, яке «прив’язане» до зарплати, і навіть передбачили поховання та увічнення пам’яті суддів за рахунок держави. Інша річ, коли суддя загинув при виконанні обов’язків.
Не обділені й члени сімей – для них передбачені і захист, і медичне обслуговування, і санаторне лікування…
Піклування про служителів Феміди – за межею цинізму.
А щодо відповідальності суддів – розробники надто скупі. Передбачили практично лише дисциплінарну. Вона була прописана й до реформи, але знаємо, як «працювала». Механізмів посилення не прописано.

Імунітет та недоторканість судді гарантовані аж 11 пунктами 49 статті закону. Приміром, судді може бути повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення лише Генеральним прокурором або його заступником. А як вам подобається 11 пункт: «За шкоду, завдану судом, відповідає держава на підставах та в порядку, встановлених законом»? Така багата і щедра держава! Чи все ж варто в темі засідання знак запитання замінити на знак оклику – «Судова реформа – лобіювання суддівських інтересів!».

Слушні пропозиції щодо змін не лише у законі «Про судоустрій і статус суддів», але і в законі «Про вищу раду правосуддя» запропонував адвокат Анатолій Пономаренко. Крім того він вважає за необхідне, щоб у перспективі законодавці попрацювали над створенням «Кодексу правосуддя», де крім загальних положень процесуального характеру, чітко прописати покарання для суддів та голів судів за правопорушення. Він також наголосив, що голів судів має обирати не колектив, від якого він  буде залежним, а призначати Президент за поданням Вищої ради правосуддя. Роль і відповідальність голів суду запропонував посилити законодавчо.

Член проводу ВГО «Вільні люди» Олександр Ясенчук підтримав пропозицію законодавчо закріпити створення Вищої ради правосуддя області. Адже ту кількість скарг, що надходять з регіонів, у столиці неспроможні розглянути. А безвідповідальність породжує нові порушення.
- Марно вважати, що достатньо вдягнути мантію та стукнути молотком і правосуддя запанує, - наголосив він. – І дуже важливо, щоб громадськість контролювала, чи вірним шляхом йде реформа.

Громадський діяч Сергій Соломаха зазначив, що участь громадськості у судовій реформі можуть посилити засоби масової інформації. А захмарну суддівську винагороду (зарплату) та пільги він назвав аморальними.

Порушені питання роботи присяжних. Зокрема, виникли запитання до місцевої судової адміністрації щодо публічності та прозорості формування цієї інституції.

Участь у дискусії взяли заступник керівника апарату Апеляційного суду Чернігівської області Юрій Дубина та прес-секретар Новозаводського районного суду м.Чернігова Юлія Боровичова. Керівництво Деснянського районного суда запрошення на участь у засіданні «гострокутного столу» знову проігнорувало.

Учасники засідання наголосили, що захід не повинен обмежитися лише обговоренням, а має бути результат.

Напрацьовані пропозиції не повинні залишитися на папері.

На що Сергій Кропива, який представляв Чернігівську правозахисну спілку, зазначив, що пропозиції законодавчих змін будуть надіслані народним депутатам. У першу чергу, їх треба вручити народним обранцям від Чернігівщини.

А оскільки очевидно, що закон «Про судоустрій та статус суддів» лобіювали, то підготовлений відповідний лист до НАБУ. Є намір звернутися за підтримкою до громадських організацій інших регіонів, щоб судова реформа змінила ситуацію в судовій системі в інтересах народу.


Лідія Фальчевська

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини