Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:22:39

Програма боротьби з онкологічними захворюваннями чекає депутатського рішення

10.01.2017   12:32Агенцiя

Онкологічна ланка медичної структури області чекає потужної підтримки від депутатів обласного рівня. Адже на найближчій сесії мають розглянути та затвердити важливий алгоритм розвитку надання онкологічної допомоги – «Програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2021 роки».

Як прокоментував головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, злоякісні новоутворення є одними з найбільш небезпечних для здоров’я людини. Серед причин смертності та інвалідизації населення вони займають друге місце після серцево-судинних захворювань. Щороку в області виявляється понад 4 тисячі захворювань на злоякісні новоутворення, а помирає від них більше двох тисяч хворих, з них близько 30% – особи працездатного віку.

В області гостро стоїть проблема ранньої діагностики злоякісних новоутворень. Необхідно продовжити заходи протиракової боротьби, які реалізовувались у попередні роки.

– Саме затвердження в області нової програми боротьби з онкологічними захворюваннями надасть можливість впровадити скринінгові програми по раку візуальних локалізацій, у тому числі раку шийки матки і молочної залози, покращити якість лікування онкологічних хворих, – зазначив Валерій Зуб.

Масштабною метою цієї Програми стане підвищення ефективності заходів, спрямованих на підвищення якості первинної і вторинної профілактики онкозахворювань, поліпшення ранньої діагностики та якості лікування онкологічних хворих, зниження рівня дорічної летальності та показника смертності населення від онкозахворювань.

Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюватиметься в межах видатків, передбачених на охорону здоров’я в обласному бюджеті, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Виконання Програми надасть змогу підвищити рівень поінформованості населення про ризики виникнення онкологічних захворювань, а головне – підвищити рівень ранньої діагностики злоякісних новоутворень.

Втім, як акцентують увагу онкологи, не все так просто. Для досягнення визначеної цією Програмою мети необхідно забезпечити проведення постійного моніторингу стану забруднення навколишнього природного середовища канцерогенними речовинами та їх впливу на рівень онкологічної захворюваності, залучити засоби масової інформації, навчальні заклади та громадські організації для більш широкого інформування населення з питань профілактики, раннього виявлення та ефективного лікування онкологічних захворювань.

 

Дані статистики.

Останні 5 років показник захворюваності населення області стабільно високий: у 2011 році – 370,3 на 100 тисяч населення (Україна – 348,8); 2012 рік –375,1 (Україна – 357,6); 2013 – 379 (Україна – 360,3); 2014 – 378,6 (Україна – 313,5); 2015 – 369,2 (Україна – 313,6).

У структурі захворювань у чоловіків перші 5 місць займають злоякісні пухлини легенів, передміхурової залози, шлунка, шкіри, прямої кишки і ободової кишки. У жінок – молочної залози, шкіри, тіла матки, ободової кишки, шлунка.

Загалом в області перебуває на обліку близько 28 тисяч онкологічних хворих, у тому числі 135 дітей у віці до 17 років.

Показник смертності від злоякісних новоутворень також зростає і значно перевищує середні показники по Україні: 2011 рік – 187 на 100 тисяч населення (Україна – 180,4); 2012 – 196,3 (Україна – 154,8); 2013 – 190,4 (Україна – 180,4); 2014 – 192,3 (Україна – 161,8); 2015 – 192,1 (Україна – 158,1).

Щороку у 30% вперше діагностованих захворювання виявляється в занедбаному стані. За окремими візуальними локалізаціями показник занедбаності ще вищий: при раку шийки матки він сягає 50%, при раку молочної залози – більш ніж 30%.

 
За інформацією КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини