Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:49:37

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. ВІДЕО

29.12.2016   08:23Агенцiя

Чернігівську область буде поділено на сім госпітальних округів: Чернігівський, Корюківський, Менський, Бахмацький, Прилуцький, Ніжинський та Бобровицький.

Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги Чернігівщини презентував голова облдержадміністрації під час прес-конференції в обласній лікарні. Новий поділ на округи враховує специфіку Чернігівської області стосовно щільності населення і можливість доступу людей до медичного закладу.

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області, що розроблювали спільно з Інститутом стратегічних досліджень, презентував голова облдержадміністрації. Новий поділ враховує потоки пацієнтів у лікарнях, а також логістичну складову, тобто зручність для населення дістатися до медзакладу.

Серед семи округів найбільший – Чернігівський.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Він найбільший за рахунок міста Чернігова. Майже 413 тисяч мешканців. Який буде об’єднувати в собі мешканців Ріпкинського, Городнянського, Куликівського і Чернігівського районів».

Другий медичний округ об’єднає Сновський, Корюківський і Семенівський райони із центром у Корюківці. Третій — Менський округ, він охоплює райони Менський, Новгород-Сіверський, Сосницький та частину Коропського. У цьому і особливість поділу — різні частини районів можуть відноситись до різних округів, куди зручніше дістатися. Бахмацький округ об’єднує у собі другу частину Коропського, сам Бахмацький, Борзнянський та частину Талалаївського району. Прилуцький медичний округ буде включати частину Талалаївського району, Варвинський, Срібнянський та частину Ічнянського, яка має відповідне сполучення з Прилуками. Ніжинський округ відповідно охопить Ніжинський район і частини Ічнянського та Носівського районів. Останній округ – з центром у Бобровиці, об’єднає райони Бобровицький, Козелецький та другу частину Новіського.

У проекті оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області деякі госпітальні округи розраховані на меншу, ніж за вимогами мінохорони здоров’я, кількість населення. Причина тому – мала густота населення та велика площа області. До прикладу, у Корювському окрузі – майже 69 тисяч жителів, а міністерство вимагає не менше 120 тисяч населення.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Така структура медичних округів враховує якраз логістичне переміщення пацієнтів. У нас була найбільша проблема, що Міністерство охорони здоров’я вимагає, що округ має бути не менше 120 тисяч населення. Але з урахуванням наших відстаней і щільності населення… Ми маємо 32 людини на квадратний кілометр. Це є найнижчий показник в Україні.  І з урахуванням цього,  що у нас (особливо північні райони) відстані дуже великі, населення невелике. Ми по-іншому просто не зможемо доступність медицини забезпечити. Головне питання – це показати пацієнту, за який термін часу і в яку лікарню він може потрапити і отримати медичну послугу».

Також проектом передбачається, що районні лікарні з потужними можливостями надання медичної допомоги, які до рівня центрів госпітальних округів не дотягнули, будуть збережені.



Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.