Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:31:58

Державний рубіж на північному напрямку

29.12.2016   08:01Агенцiя

Інтерв’ю з начальником Чернігівського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України полковником Сергієм Тиркаловим.

Підрозділи прикордонного загону охороняють державний кордон України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь в межах Чернігівської області. Протяжність ділянки державного кордону складає 459 км, з яких 224 - російська ділянка, а 235 - білоруська.


Звершується 2016 рік, хотілося б дізнатися про загрози національній  безпеці на кордоні, які були притаманні Північному рубежу держави на Чернігівщині та чого вдалося досягти вашому колективу?

Суттєвих змін в обстановці на державному кордоні України в межах Чернігівщини цього року не відбулося, вона залишалася стабільною та контрольованою. На всій ділянці державний кордон охороняється посилено, в пунктах пропуску здійснюється посилений прикордонний контроль.

Персоналом прикордонного загону забезпечено недоторканість державного кордону України, безперебійну роботу всіх пунктів пропуску та належну безпеку осіб, що перетинають державний кордон.

Що стосується російської ділянки кордону, то обстановка на ділянці залишається складною та напруженою. Вона характеризується веденням розвідки російськими спецслужбами нашого прикордоння з застосуванням різноманітних технічних засобів. Ми ж в свою чергу, ведемо постійний моніторинг обстановки.

На білоруській ділянці обстановка більш спокійна, в цілому з білоруськими колегами існує порозуміння та підтримуються добросусідські стосунки.

Загалом за цей період державний кордон України в пунктах пропуску перетнуло в установленому порядку 3,5 млн. осіб та 635 тис. транспортних засобів, не пропущено через державний кордон з різних причин 1431 особа, з яких 379 потенційні незаконні мігранти та 414 громадян Росії.

Персоналом затримано 137 порушників державного кордону, з яких 9 незаконний мігрантів. 

Складено  протоколи про адміністративні правопорушення стосовно 1610 громадян, на яких накладено штрафів на суму 840 тисяч гривень.
Виявлено та вилучено: 47 одиниць зброї, 496 штук боєприпасів, майже 5,667 кг наркотичної речовини, більше 0,279 кг психотропних речовин та 1,022 кг прекурсорів, контрабандних товарів на суму майже 1,3 млн. грн., 15 автомобілів, з яких  6 викрадених та 9 з підробленими та несправними документами.

Не можу не згадати найбільш яскраві приклади нашої діяльності в році що минає.

Так, нам вдалося викрити та припинити діяльність міжнародного каналу незаконного переправлення осіб з числа мешканців країн Південно-Східної Азії з Російської Федерації транзитом через Україну до країн Західної Європи. В процесі слідчих заходів задокументовано причетність громадянина Шрі-Ланки до організації та керування діяльністю членами міжнародного злочинного угрупування. Організатору злочинної діяльності та його двом посібникам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, триває судовий розгляд.

Щодо протидії торгівлі людьми. Оперативними підрозділами загону припинено протиправну діяльність громадянки України, що вербувала мешканок Чернігівщини для подальшої їх сексуальної експлуатації на території Туреччини. За вказаним фактом було розпочато досудове розслідування за ст. 149 КК України. В рамках виконання доручення слідчого по цьому кримінальному провадженню в міжнародному аеропорту «Бориспіль» цю особу було затримано при спробі переправлення до Туреччини трьох наших співвітчизниць.

В поточному році ми ефективно протидіяли і контрабанді наркотичних засобів. Так, в області затримано трьох громадян України, причетних до незаконного переміщення через державний кордон з території Росії 2 кг марихуани. За вказаним фактом СВ УСБ України в Чернігівській області розпочато кримінальне провадження за ст. 305 КК України.


Яким чином посилено ділянку кордону з Росією. Наскільки дана ділянка державного рубежу готова до сучасних викликів?


На українсько-російській ділянці державного кордону в межах Чернігівської області підрядними організаціями облаштовано близько 100 км протитанкового рову.

За кошти отримані, як допомога ЄС (другий транш фінансування програми «Підтримка секторальної політики управління кордоном України»), а це 6,384 млн. гривень, встановлені 10 металевих спостережних веж та 6 км металевого сітчастого загородження, яким прикрито ділянки державного кордону, що примикають до пунктів пропуску для автомобільного сполучення «Грем'яч», «Миколаївка», «Сеньківка».

Силами прикордонного загону облаштовано 16 км контрольно-слідової смуги, в пунктах пропуску через державний кордон, створено систему захисних споруд для укриття персоналу та осіб які перетинають державний кордон, інші інженерні та фортифікаційні споруди, які призначені на посилення охорони державного кордону та його оборони в разі необхідності.

Створюваний комплекс інженерних споруд включатиме систему штучних перешкод та загороджень на можливих напрямках руху техніки та порушників законодавства з прикордонних питань, а це насамперед приховані спостережні пости та вежі, суцільний протитанковий рів, загороджувальний сітчастий паркан, невибухові інженерні загородження різного типу, сигналізаційні пристрої тощо.

Охоронна складова має стати завадою на шляху незаконного переміщення осіб, транспортних засобів та вантажів, а оборонна – стати передовою лінією оборони нашої держави.

В подальшому на ділянці загону передбачено будівництво рокадних доріг, мостів, переходів, контрольно-слідової смуги та продовження встановлення металевого сітчастого загородження по прикриттю ділянок державного кордону, розпочнеться обладнання кордону і прикордонних підрозділів сучасними засобами спостереження, сигналізації та бойового ураження.


На чому Ви, як начальник прикордонного загону, робите основний акцент у питаннях управлінської діяльності?


Як для керівника, основними критеріями оцінки управлінської діяльності є забезпечення ефективного виконання поставлених завдань з прийняттям обґрунтованих рішень при зміні обстановки з практичною реалізацією. 

Я впевнений, що колектив прикордонного загону укомплектовано фахівцями, які, враховуючи сучасні виклики та загрози, в змозі адекватно їм протидіяти в інтересах охорони та оборони державного кордону.

Хочу запевнити громадськість, що незважаючи на будь-які виклики з боку злочинних елементів, ми й на далі продовжимо вживати всіх необхідних заходів щоб забезпечення безпеки та надійної охорони державного рубежу.
 


Помічник начальника прикордонного загону - начальник прес-служби підполковник О.В.Дудко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини