Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:37:06

На Чернігівщині ОПОРА підбила підсумки голосування 11 грудня

15.12.2016   09:35Агенцiя

13 грудня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулася прес-конференція, під час якої Наталія Висіканець, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, розповіла про порушення у ході передвиборної кампанії та безпосередньо у день виборів, а також оприлюднила попередні результати голосування 11 грудня 2016 року у п’яти об’єднаних територіальних громадах області: Мринській, Лосинівській, Батуринській, Гончарівській та Остерській.

«У процесі спостереження за виборчою кампанією ОПОРА не зафіксувала системних порушень, однак, треба зазначити, їх кількість зросла у «день тиші», зокрема у Гончарівській громаді, яка до того не вирізнялася жвавою агітацією. Цього дня на центральних вулицях селища були розміщені інформаційні плакати ВО «Батьківщина», про що наш спостерігач повідомив поліцію, яка склала протокол про порушення»,  – повідомила Наталія Висіканець.

Безпосередньо у день виборів, за інформацією спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, ситуація виглядала таким чином.
У Лосинівці, на ДВК 740457, кандидат у депутати Володимир Миколайович Руденко не знайшов свого прізвища у бюлетені. Про це повідомили у поліцію, порушення зафіксували. Тепер кандидат планує оскаржувати результати голосування в суді.

У цьому ж населеному пункті, на ДВК 740458, було зафіксовано спробу голосування за іншу особу. Жінці видали бюлетені за чоловіка, і вона, поставивши відповідні позначки, намагалася вкинути їх до скриньки.
 
Утім, це побачили представники одного з кандидатів та Радикальної партії Олега Ляшка, які зауважили жінці, що її дії порушують законодавство. На що виборець відповіла, що у них у сім’ї повна довіра, тож чоловік доручив їй проголосувати за нього. «Що ситуація серйозна, жінка зрозуміла тільки тоді, коли викликали поліцію і почали складати протокол про порушення. Кожне таке порушення тягне за собою відповідальність, і треба про це пам’ятати», – наголосила Наталія Висіканець.

У Остерській громаді, на ДВК 740320, замість чотирнадцяти членів комісії працювало п’ятнадцять. Голова комісії пояснив спостерігачам, що йому подзвонили з району і сказали взяти ще одного члена комісії від ВО «Батьківщина». Жодних документів, які б засвідчували відповідність цього рішення законодавству, не було. Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та оформили порушення.

На цій самій дільниці зафіксували також відсутність номера дільниці на бюлетенях. Цифри вписували від руки, часто із помилками, через що шість бюлетенів були визнані недійсними.

До речі, підрахунок голосів (а їх було 816) на цій дільниці тривав до сьомої години ранку.
У селі Шняківка під час підрахунку голосів зникла електроенергія, але це не вплинуло на роботу комісії і процес продовжився вже при свічках.

За даними ОПОРИ, у неділю, 11 грудня, у голосуванні взяли участь 53,4% виборців у п'яти об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.
Що ж до попередніх результатів голосування, то Батуринську міську ОТГ очолить Леонід Душа, представник «Нашого краю» (за нього проголосувало 1441 виборців, або 45,8%), Остерську – Віктор Самодєлок, самовисуванець (1201 голосів «за», або 38%), Лосинівську селищну ОТГ – Андрій Андрієць, самовисуванець (1922 голосів, або 62%), Мринську сільську ОТГ – Олександр Ругаль, самовисуванець (за нього проголосувало 1034 виборці, або 26,9%), а Гончарівську селищну ОТГ – Віталій Руднік, самовисуванець (1008 голосів або 80%).
До Батуринської міської ради ОТГ увійдуть: «Наш край» – 13; Аграрна партія України – 4; «Батьківщина» – 2; Радикальна партія – 2; «Свобода» - 1. Склад Остерська міської ради ОТГ формуватимуть: «Наш край» - 4; Аграрна партія України – 4; БПП «Солідарність» – 3; «Справедливість» – 3; Радикальна партія – 3; «Опозиційний блок» - 3; УКРОП – 2. У Лосинівській селищній раді ОТГ будуть представлені: «Батьківщина» – 10; самовисуванці – 9; «Наш край» – 3; Аграрна партія України – 1; Радикальна партія – 1. Мринська сільська рада ОТГ матиме у своєму складі такі політичні сили: «Наш край» – 10; Аграрна партія України - 6; «Батьківщина» - 3; самовисуванці – 3. До Гончарівської селищної ради ОТГ увійдуть: «Батьківщина» - 4; «Наш край» - 2; РПЛ – 1; Аграрна партія України – 1; «Свобода» – 1; «Нова держава» - 1; самовисуванці – 12.

Під час прес-конференції Наталія Висіканець зазначила, що 18 грудня на Чернігівщині відбудуться ще одні вибори у ОТГ: цього разу у Корюківській, Сновській, Іванівській, Коропській та Бобровицькій об’єднаних територіальних громадах.

Насамкінець експерт прокоментувала інформацію щодо підкупу виборців продуктами (йдеться про пакети з рисом) у Іванівській об’єднаній територіальній громаді та інші факти порушень, про які говорять, однак не надають фактів на підтвердження цих повідомлень, не звертаються до правоохоронних органів: «Представники Громадянської мережі ОПОРА, як офіційні спостерігачі, не можуть робити висновки про підкуп виборців з чуток, не маючи фактів, які б підтверджували порушення. Непідтверджена інформація в подальшому могла б використовуватись проти суб’єкта виборчого процесу або на його користь. На жаль, самі виборці не хочуть надавати пояснення та фіксувати порушення».

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА має гарячу лінію, зателефонувавши на яку, можна повідомити про порушення або отримати фаховий коментар юриста. Телефон (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Наталія Висіканець,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Чернігівській області
+380679309966, vysikanetsn@gmail.com

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини