Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:37:53

Голова ОДА про підвищення мінімальної заробітної плати

28.10.2016   08:04Агенцiя

26 жовтня, очільник уряду Володимир Гройсман заявив, що з наступного року мінімальна заробітна платня складатиме 3200 гривень. Ця тема, звісно, викликала значний суспільний інтерес та уточнюючі запитання, інформації для задоволення яких, принаймні документальної, поки що замало.

Проте відповіді на деякі з них містить у собі коментар голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча, наданий на запит одного з обласних ЗМІ і, власне, пропонований вашій увазі у формі короткого інтерв’ю:

«Документу ніякого поки й не буде, наскільки я розумію. Ця норма, ймовірно, буде закладена у Державний бюджет на 2017 рік і набуде чинності 1 січня наступного року. Підняття мінімальної зарплатні матиме вплив на декілька сфер. Зокрема, варто зауважити, що з 1 січня цього року єдиний соціальний внесок було зменшено майже удвічі – до 22 відсотків замість майже 37. Це дещо збільшило кількість працевлаштованих офіційно, але ж і, відповідно, коштів було зібрано десь на 40 відсотків менше. Підняття мінімальної зарплатні вирівняє цю ситуацію.

Також підняття мінімальної зарплати стимулює іще одну важливу зміну. Зараз однакову «мінімалку» люди отримують і на виробництві, і на біржі праці. Уже сьогодні Міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував, що цей порядок буде змінено. Рівень мінімальної заробітної плати буде стосуватися плати саме за дійсну роботу. А мінімальний рівень прожиткового забезпечення, який виплачується на біржі – буде встановлено окремо. Це, крім іншого, має стимулювати ринок праці».

Стосовно держслужби: «Підвищення мінімальної зарплати не матиме прямого впливу на сферу державної служби. Бо заробітні плати на державній службі виплачуються із Державного бюджету і їх рівень визначається відповідно до Закону «Про державну службу».

Як це буде сприйнято підприємцями, на вашу думку?

«Переконаний, що для основної маси підприємств підняття мінімальної зарплати «трагедією» не стане. Дійсно, для декого це може бути поштовхом до змін для підвищення ефективності управління кадрами абощо. Але це абсолютно нормальні, здорові процеси».

Може, це стане «ударом» по тих підприємцях, які виплачують зарплати, порушуючи закон: «білу» мінімалку, а решту – в конверті?

«Спілкуючись із керівниками багатьох підприємств, я бачу зворотну проблему. Насправді ставка з оподаткування у 22 відсотки робить вигідним усю заробітну плату виплачувати офіційно. Але часто проти цього є самі працівники – просять платити готівкою, щоб мати право на субсидію.

Це можна зрозуміти, адже цей етап збалансування, після приведення вартості послуг ЖКГ до ринкового рівня, насправді дуже важкий. Але іншого кінцевого варіанту, ніж навчитися платити реальну ціну – немає. Переконаний, ситуація врегулюється, і,зрештою, ми будемо мати нормальну систему».

Дійсно, що ж із приводу субсидій?

«У будь-якому разі доходи, отримані протягом 2017 року, будуть мати значення лише при оформленні субсидії на 2018 рік. Так що непередбачуваних «сюрпризів» не має бути.

Але не варто забувати саму суть діючої системи. Якщо людина отримує дохід, який дає змогу їй платити комунальні платежі – вона буде їх платити. Людина ж, яка відчуває скруту після сплати комуналки, бо має мінімальний дохід, рівень якого визначено діючими чіткими нормами – буде отримувати допомогу. Адже завдання держави – збільшувати можливості людей, стимулювати отримання достойної платні, щоб громадяни не потребували допомоги держави. Сподіваюся, що підвищення мінімальної зарплати стане ефективним кроком у цьому напрямку».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини