Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:15:20

Медична галузь області: на часі створення п’яти госпітальних округів

05.10.2016   09:41Агенцiя

Перспективи реформування медичної галузі області було обговорено вчора на розширеному засіданні колегії обласного Управління охорони здоров’я.

Заслухавши виступ кандидата медичних наук, доцента кафедри управління охороною здоров'я Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупіка Валерія Бугра, доповідь начальника Управління Петра Гармаша, виступи членів колегії та головних лікарів, учасники засідання визнали необхідність упорядкування мережі лікарняних закладів, скорочення ліжкового фонду, створення госпітальних округів.

Такої ж думки дотримується і заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка взяла участь в роботі медичної колегії.

— Лікарі віддають всю свою душу, весь свій професіоналізм, щоб повернути і зберегти здоров’я людей. Проте цього недостатньо, — зазначила Наталія Романова. — На жаль, фінансування медицини у нашій країні не на тому рівні, якого потребує галузь.

За інформацією заступника голови ОДА, невеселі прогнози і на рік наступний: проектом бюджету передбачено фінансування лише 47% медичних потреб. Таким чином держава вимагає оптимізації мережі медичних закладів, скорочення ліжкового фонду. Адже, якщо в середньому по Україні на кожні 10 тисяч населення припадає 72,35 лікарняного ліжка, то на Чернігівщині ця цифра становить 99,59.

Проте, переконана Наталія Романова, головна мета реформи й пріоритет держави — підвищення, передовсім, якості надання медичних послуг населенню. Людина має проходити обстеження й лікування там, де є не лише висококваліфіковані фахівці, а й сучасне медичне обладнання. Тож питання реформування цієї системи надзвичайно актуальне.

Як поінформував Петро Гармаш, для мереж лікарень регіонів області пропонується три рівня надання стаціонарної допомоги: лікарні інтенсивного лікування першого (базового) рівня (переважно планового лікування), регіональні лікарні інтенсивного лікування другого рівня (у обраних географічних центрах регіональних округів) та обласні лікувально-діагностичні центри.

В області пропонується створити п’ять регіональних медичних округів, які матимуть збалансовану кількість ліжок різного профілю, розташованих в місцевих та регіональній лікарнях в залежності від матеріально-технічної бази, кадрових ресурсів та місцезнаходження. Центри таких округів міститимуться у Чернігові (№1 та №2), Ніжині, Прилуках та Мені.

Крім того, передбачається створення міжрайонних акушерських відділень, центрів надання спеціалізованої кардіологічної допомоги, та лікувально-діагностичних центрів.

Фінансування регіональних медустанов здійснюватиметься за допомогою міжбюджетних трансфертів.

В Управлінні охорони здоров’я ОДА працюють над деталізацією реформи та над проектом відповідного розпорядження голови облдержадміністрації.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини