Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:23:41

Відбулося друге виїзне засідання робочої групи з вивчення стану водних об’єктів Чернігівської області

31.08.2016   10:01

У Козельці відбулося друге виїзне засідання робочої групи з вивчення стану водних об’єктів Чернігівської області та вжиття заходів щодо уникнення повторення надзвичайної екологічної ситуації через забруднення річки Остер.

У ньому взяли участь заступник голови обласної ради Арсен Дідур, перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова Козелецької райради Олена Дмитренко, члени робочої групи - депутати обласної ради Микола Мисник та Анатолій Хавило.

Також на нараді були присутні голова Козелецької районної ради Олена Дмитренко, керівники органів місцевої влади, представники екологічних та правоохоронних органів.

Відкриваючи засідання, Арсен Дідур повідомив, що фахівцями Держводагентства разом із представниками Мінприроди, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області та Деснянського басейнового управління водних ресурсів на виконання відповідного доручення Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака проведено виїзну перевірку на р.Остер, під час якої обстежено русло річки від села Липів Ріг Ніжинського району до гирла містаОстерКозелецького району, відібрано проби води та донних відкладів для інструментально-лабораторного контролю.

Ознайомлюючи присутніх із результатами, заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадим Потапенко зазначив: згідно з проведеними аналізами, у донних відкладеннях виявлено накопичення цинку, хрому і заліза. Проте, накопичувалися вони там роками.

Разом з тим, під час огляду було встановлено, що загальний стан р.Остерє характерним для літньої пори: поверхнева вода прозора, без сторонніх запахів, що свідчить про покращення екологічної ситуації і позитивний результат комплексу запроваджених водогосподарських заходів. Можливих несанкціонованих джерел забруднення не виявлено.

Але зараз і депутатів обласної ради, і громадськість турбують два основні питання: знайти і покарати винних у виникненні екологічного лиха, а також віднайти кошти для очищення річки. Адже, без встановлення реальної причини забруднення річки та мору риби, є вірогідність повторення ситуації не в цьому, так в іншому місці.

Заступник голови обласної ради Арсен Дідур вважає, що дана ситуація стала наслідком людської безгосподарності та порушення закону. Прокуратурою відкрито кримінальне провадження, тривають слідчі дії.
- Я, зокрема, і усі члени робочої групи готові надати усі висновки нашої роботи прокуратурі. Ми також направимо звернення до прокурора області Володимира Комашка, щоб він тримав розслідування цієї справи на особистому контролі. Винні у цій ситуації повинні бути знайдені і покарані, - заявив Арсен Дідур.

За його словами, на черговій сесії обласної ради депутати планують звернутися до голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо фінансування заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року для очистки русла р.Остер. Інше звернення буде направлене до Мінприроди щодо виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на очистку русла р.Остер.

- Депутати обласної ради завжди будуть на боці закону і справедливості, - резюмував Арсен Дідур.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.