Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:05:19

На думку експертів вибори у 206 окрузі будуть цікавими, ресурсними та з несподіванками. ВІДЕО

17.05.2016   08:39Агенцiя

16 травня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося обговорення "206 округ - яку кампанію прогнозують експерти?".

Експертам було запропоновано проаналізувати перспективи та загрози виборів у 206 окрузі, поділитися думками стосовно можливих кандидатів та визначити критерії успішної виборчої кампанії у цьому окрузі.

Політичний оглядач Юрій Паперний у своєму виступі озвучив основні дати (точки відліку) для виборчої кампанії у 206 окрузі. Так, кампанія стартує 19 травня. Засоби масової інформації повинні надати свої розцінки на рекламу до 8 червня, реєстрація кандидатів від партій відбувається з 8 до 24 червня, самовисуванців – з 8 червня і до кінця місяця. Так само в стислі терміни відбуватиметься формування ОВК та реєстрація офіційних спостерігачів. «Виборча кампанія буде проходити дуже швидко, можна сказати навіть надто швидко», - наголосив експерт.
На думку Юрія Паперного 206 округ дуже цікавий: частина це Новозаводський район міста Чернігова та два сільські райони – Чернігівський та Ріпкинський – один великий, а другий важкодоступний відповідно. «Унікальність округу ще в тому, що його вже зараз охрестили округом «в спадщину»: екс-народний депутат, який виграв тут вибори у 2014 році, представив нового потенційного кандидата зі словами, що він хоче передати округ у надійні руки», - зазначив оглядач.

На думку політтехнолога Віктора Вініченка говорити про те, як буде виглядати виборча кампанія в окрузі поки що рано. При цьому експерт не відкидає можливості участі у боротьбі за 206 округ відомих особистостей. «Чернігівщину і вибори у нас дуже люблять кияни. За останні роки у нас «засвітився» практично весь політичний бомонд: Рудьковський, Вітренко, Ярославський, Кужель, Березенко, Корбан та інші. Сьогодні виходити поборотися за округ, на якому ти можеш побути народним депутатом рік чи півроку, можуть собі дозволити тільки дуже багаті люди. І мова йде не лише про фінансові ресурси», - зазначив Віктор Вініченко.
Але на його думку великої кількості «політичних зірок» Чернігівщина може і не побачити через те, що вибори проходитимуть ще у трьох або навіть чотирьох округах. Крім того, експерт акцентував увагу на тому, що кількість кандидатів буде залежати від політичної ситуації в країні в цілому. Адже якщо загальноукраїнські позачергові вибори неминучі, то навіщо витрачати сили і ресурси на участь у цій кампанії?

Представник «Політклубу» Олександр Рись охарактеризував 206 округ, як «чистий аркуш» і зазначив, що кампанія тут стартуватиме з нуля. На його думку так звані кандидати-парашутисти матимуть немалі шанси на перемогу. Експерт прогнозує повторення подій 205 округу та вважає, що вибори будуть брудні, насичені і сповнені «чорних» технологій. «Виборці хочуть більше конкретних дій, вони втомилися від політичних гасел. Добрі справи, дії на результат – це те, чого хочуть зараз виборці», - зазначив О.Рись. Крім того, на його думку належність кандидатів до політичних партій це буде скоріше негативним фактором, ніж перевагою. «Розчарування в політичних партіях особливо в сільських регіонах дуже велике. І це буде скоріше антипіар», - наголосив експерт. На його думку кампанія буде дуже ресурсною та дорогою. Крім того, експерт не виключає використання адмінресурсу та популістських обіцянок.

Представник ГО «Совість» Володимир Демиденко зазначив: «Наша організація буде підтримувати тих кандидатів, які погодяться прийняти присягу кандидата в народні депутати». І додав: «У 2015 році під час виборів у 205 окрузі жоден з 127 кандидатів не прийняв цю присягу, результат ми бачимо». Активіст наголосив на тому, що під час виборів у 206 окрузі планується іспит кандидатів на моральність, на порядність і на чесність.

Політичний експерт Олексій Француз зазначив: «Минулого року ситуація була схожа. Кампанія розпочалася раніше, ніж офіційний старт виборів». Він вважає, що вибори будуть цікавими, а за інформаційним наповненням не поступатимуться минулорічним виборам по 205 округу. Також за словами експерта кандидатів буде багато, причому не лише «парашутистів», а і місцеві представники політичних еліт змагатимуться у перегонах. «Кандидати і різні політичні сили ще покажуть себе, треба почекати»,- переконаний Олексій Француз. Водночас, він зазначив, що ймовірних кандидатів «переслідує привид Корбана», тому кампанії будуть більш спокійними на відміну від проміжних виборів по 205 округу.

«Вибори – це добре», - вважає Сергій Соломаха. При цьому експерт вважає помилковим вивчення досвіду попередніх кампаній в окрузі. На його думку кожна виборча кампанія відрізняється від попередньої. «Це головна помилка, яку стратегічно на першому етапі роблять технологи та кандидати», - зазначив С.Соломаха. Він вважає, що виборча кампанія у 206 окрузі буде відрізнятися від інших ще через те, що змінилася ситуація з роботою політичних партій (частково вступив в силу закон про фінансування політичних партій з 1 січня). Тобто поставлена задача, щоб політичні партії працювали на виборах, а не окремі особистості. Крім того, на думку експерта вибори у окремих округах сприяють відпрацюванню нових технологій та розкрутці нових політичних проектів та партій, як це було під час виборів у 205 окрузі – поява партії «УКРОП».
 
На думку учасника багатьох виборчих кампаній в якості члена ОВК Романа Волощука більше уваги треба звертати на настрої та вподобання виборців, а не на роботу технологів. Він вважає, що у Ріпкинському районі переможе той, хто пообіцяє повернути виплати як для 4 категорії постраждалих від ЧАЕС. Також він вважає, що інформаційні ресурси не гратимуть ніякої ролі на виборах: «З досвіду місцевих виборів я зрозумів, агітаційні матеріали кидай не кидай, результату не буде. А от продуктовий пакет збирає голосів більше, ніж тони макулатури».


Таким чином, Чернігів, Ріпкинський та Чернігівський райони чекає цікава та нетипова виборча кампанія у 206 окрузі. Чи дійсно тут будуть змагатися відомі політики та нові партійні проекти дізнаємося вже найближчим часом, а поки що чекатимемо перших офіційних заяв та реєстрації кандидатів.

Відео Олег Головатенко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини