Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:25:38

Сесія облради відбулася, але не завершилась. ФОТО

30.03.2016   07:37Агенцiя

Відбулося пленарне засідання чергової 4-ї сесії ради VII скликання.

Відкриваючи четверте пленарне засідання обласної ради сьомого скликання, її голова Ігор Вдовенко звернув увагу депутатів на те, що згідно із змінами до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», починаючи з 23 лютого поточного року в усіх місцевих радах прийняття рішень проводиться виключно шляхом поіменного голосування. Отож всі результати голосувань сьогоднішньої сесії висвітлювалися на спеціальних табло, а кожен відвідувач офіційного сайту обласної ради зможе спостерігати і оцінювати роботу своїх депутатів за результатами їхнього голосування на своєму комп'ютері.

Після доповнення та прийняття порядку денного сесії, куди увійшло близько вісімдесяти питань, за основу, депутати взялися до активного обговорення та затвердження рішень. Вже протягом першої півгодини роботи було прийнято п'ять Звернень обласної ради до вищих органів державної влади України. І, насамперед, - Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, громадськості та міжнародної спільноти щодо звільнення Надії Савченко та всіх українських заручників, незаконно ув'язнених в Російській Федерації.

Інші чотири звернення прийняті з вимогами: включення Чернігівської області до експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення; призупинення дії частини 3 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; забезпечення фармацевтичного ринку України антирабічними вакцинами. Вони були прийняті майже одноголосно. Проти прийняття останнього із звернень - «Про Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо недопущення погіршення умов ведення бізнесу в аграрному секторі економіки та стосовно продовження мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення» - висловились на своєму засіданні лише члени однієї з депутатських комісій. Однак більшістю голосів народних обранців воно набуло законності і після підписання головою обласної ради надійде у відповідні інстанції.

Далі обласна рада затвердила звіт про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2015 рік. Як було зазначено, у порівнянні з 2014 роком бюджет зріс по доходах на 660 023,7 тис. грн., або майже на 24%. Як результат, обсяг доходів загального і спеціального фондів обласного бюджету за минулий рік склав 3 431 459,7 тис. грн (101,4% до річних бюджетних призначень). Одночасно депутати схвалили витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2015 рік у сумі 248,078 тис. грн.

Заодно народні обранці затвердили і звіти про результати моніторингу та з оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року та Плану заходів з її реалізації за 2015 рік. А потім майже одноголосно схвалили чотири обласні галузеві програми: Розвитку місцевого самоврядування на 2016-2018 роки; «Молодь Чернігівщини» на 2016-2020 роки; Забезпечення пожежної безпеки на території Чернігівської області на 2016 - 2020 роки та Програму фінансування у 2016 році робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Після внесення змін до обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 10 вересня 2015 року, депутати перейшли до обговорення тринадцятого питання порядку денного «Про здійснення співфінансування за рахунок коштів обласного бюджету», яке і виявилось основним наріжним каменем у прийнятті рішення щодо продовження сьогоднішньої, четвертої сесії обласної ради сьомого скликання у квітні поточного року.

І основні аргументи такого рішення досить вагомі. Як пояснив губернатор області Валерій Куліч, однією із основних умов відбору інвестиційних програм та проектів є співфінансуванння їх з місцевих бюджетів на рівні не менше 10 відсотків. Однак, враховуючи те, що на сьогодні проектно-кошторисна документація на передбачені проекти реконструкції соціальних об'єктів не перерахована в ціни поточного року та відсутні позитивні висновки інвестиційної експертизи, неможливо визначити уточнену суму спіфінансування.

Враховуючи це, облдержадміністрація попросила не закривати нинішнє засідання обласної ради до уточнення кошторисної вартості та відповідного співфінансувння відповідних об'єктів.

Зокрема, депутати заслухали інформацію начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Нагалюка С.І. про стан забезпечення Чернігівської області водними ресурсами для питних, виробничих і господарських потреб, перспективи та шляхи вирішення існуючих проблем у водо забезпеченні. І ця проблема, як наголошували народні обранці, останнім часом ускладнюється, тим більше, висловлювали свою тривогу депутати, що у багатьох територіальних громадах краю зовсім пропала вода у сільських криницях.

А далі, прийнявши відповідне рішення, обласна рада дала погодження спеціального дозволу на видобування питних підземних вод Деснянського родовища (ділянки №№1, 2), розташованого в Козелецькому районі Чернігівської області Остерській квартирно-експлуатаційній частині району Міністерства оборони України.

Одним їз важливих кроків народних обранців до збереження природних ресурсів було прийняття ними рішення «Про введення мораторію на вирубку лісів у межах природно-заповідного фонду місцевого значення Чернігівської області».

Іншим документом обласна рада розширила повноваження своїх обранців щодо їх фінансових можливостей надавати соціальну допомогу у своїх округах - внесено зміни до Програми сприяння виконанню повноважень депутатами Чернігівської обласної ради на 2016-2018 роки, згідно з якими відтепер у своєму розпорядженні депутати матимуть вже не 50 тис. грн. а 100 тис. грн на поміч громадам та соціально незахищеним особам.

Окрім того, народні обранці затвердили цілу низку інших рішень. Зокрема, «Про додаткове маркування товарів російського походження у торговельних закладах Чернігівської області», «Про внесення змін до рішення обласної ради від 18 червня 2013 року «Про заснування звання «Почесний громадянин Чернігівської області», «Про виділення лісової ділянки у довгострокове тимчасове користування лісами товариству з обмеженою відповідальністю «Формікабуд»», «Про передачу цілісного майнового комплексу комунального підприємства «Облсвітло» Чернігівської обласної ради у власність територіальної громади міста Чернігова». Вони також обрали представників громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, реорганізували Городнянську та Сосницьку спеціальні загальноосвітні школи-інтернати Чернігівської обласної ради шляхом перетворення у комунальні заклади - навчально-реабілітаційні центри Чернігівської обласної ради...

Також депутати обласної ради прийняли цілу низку рішень з питань управління та оренди комунального майна, розглянули кадрові питання, прийняли понад два десятки депутатських запитів, розглянули інші важливі питання.

4-а сесія не була завершена. За пропозицією голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча, в роботі сесії була оголошена перерва для того, щоб отримати змогу оперативно, у середині квітня, розглянути важливий для Чернігівщини проект – «Про здійснення співфінансування за рахунок коштів обласного бюджету». Валерій Куліч роз’яснив, що однією з основних умов відбору проектів та інвестиційних програм, які виконуються із залученням коштів із Фонду регіонального розвитку, є співфінансуванння їх із місцевих бюджетів на рівні не менше 10 відсотків. Однак через те, що на сьогодні проектно-кошторисна документація проектів реконструкції соціальних об'єктів не перерахована в ціни поточного року – неможливо визначити уточнену суму спіфінансування. Враховуючи це, обласна рада підтримала пропозицію не закривати нинішнє засідання до уточнення кошторисної вартості та, відповідно, частки співфінансування робіт на об'єктах. Про дату чергового засідання четвертої сесії обласної ради сьомого скликання буде поінформовано додатково.

На завершення пленарного засідання відбувся брифінг, під час якого голова обласної ради Ігор Вдовенко відповів на численні запитання журналістів.

Про дату чергового засідання четвертої сесії обласної ради сьомого скликання буде поінформовано додатково.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини