Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:22:15

Туберкульоз — не лише медична проблема

22.03.2016   08:05Агенцiя

— Важливо змінити ставлення як влади, так і самих громадян до проблеми туберкульозу. Протидіяти хворобі треба разом, — зазначив Петро Гармаш, начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, сьогодні на брифінгу до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відзначатиметься 24 березня.

Наразі в області виконується Цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз, термін дії якої спливає в цьому році. У країні вже починається розробка нової програми, відповідно до якої буде складатися і обласна.

– У 2015 році на Чернігівщині зареєстровано 677 випадків вперше виявленого активного туберкульозу (2014 рік – 663). За січень-лютий 2016 року виявлено 111 випадків, з них із бактеріовиділенням – 73. Особливу загрозу становить поширення мультирезистентного (стійкого) туберкульозу. Проте, в обласному протитуберкульозному диспансері покращено його діагностику. Що дає можливість раннього виявлення, — повідомив Ярослав Вольський, заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру з медичної частини, головний фтизіатр Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Захворюваність на Чернігівщині на 15% вища ніж по країні в цілому, і займає 12 місце у всеукраїнському рейтингу. Харчування та лікування забезпечується державою в повному обсязі, а при своєчасному виявленні хвороби воно дає 100% результат оздоровлення.

За словами Микола Дейкуна, головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру, в рамках місячника боротьби з туберкульозом, в області проводиться просвітницька робота в школах, а також пропаганда здорового способу життя та підвищення інформованості населення про симптоми, особливості лікування та профілактики туберкульозу. Також в області проводиться безкоштовне флюорографічне обстеження. Пройти його 26 та 27 березня можна у Чернігові поблизу ринку «Нива».

Проблема туберкульозу — це проблема культури, виховання, освіти, відповідної поведінки кожного громадянина. Тому, щоб бути захищеним, потрібно бути інформованим.

Деталі про симптоми та профілактику хвороби можна дізнатися на офіційному сайті диспансеру чи за телефоном «гарячої лінії» — 0 800 503 080.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.