Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:26:41

Лідери та аутсайдери декомунізації на Чернігівщині

18.03.2016   08:17Агенцiя

21 лютого завершився другий етап декомунізації. Саме до цього терміну міські, селищні та сільські голови мали прийняти рішення про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків.

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у Чернігівській області перейменовано понад 90% (2389) об’єктів топоніміки, назви яких підпадали під дію закону. Ще 159 вулиць та провулків мають бути перейменовані до 21 травня цього року.

Серед аутсайдерів декомунізації у частині перейменування Ічнянський (50 неперейменованих вулиць та провулків), Козелецький (28), Бобровицький (24) та Борзнянський (24) райони.

Окрім того, у рамках Закону у населених пунктах області демонтовано 44 пам’ятники і пам’ятних знаки. Недемонтованими залишаються 34 таких об’єкти. Наразі найбільш гостро питання демонтажу стоїть у Бахмацькому та Ніжинському районах, де мають бути демонтовані по 5 об’єктів (у тому числі ліпка та мозаїка).

Вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у частині перейменування об’єктів топоніміки та демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків у повному обсязі виконані у Варвинському, Коропському, Куликівському, Прилуцькому районах та у містах обласного значення Ніжин і Прилуки.

Також нагадаємо, що 4 лютого 2016 року на засіданні Верховної Ради України ухвалено Постанову «Про перейменування окремих населених пунктів та районів», якою серед інших перейменовані і перші 25 сіл і селищ Чернігівської області.

Інформацію про виконання вимог закону про декомунізацію узагальнено на основі звітів, наданих районними державними адміністраціями та виконавчими комітетами міських рад.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини