Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:05:01

Реформа комунальних газет: важко, але просувається

09.03.2016   17:14Агенцiя

Близько половини з 25 комунальних газет Чернігівщини мають намір позбутися опіки влади вже цього року.

Наразі владні співзасновники чотирьох районних газет області ухвалили рішення про реформування своїх ЗМІ – у Талалаївці, Прилуках, Ічні та Варві. Усі ці газети реформуються у першому етапі. Тобто, вже цього року вони стануть не підконтрольними своїм колишнім співзасновникам – районним радам та районним державним адміністраціям.

За оцінкою громадської організації «Асоціація регіональних ЗМІ», реформуватися у першому етапі прагнуть колективи щонайменше 10 редакцій комунальних газет області. Решта повинні стати на самостійний шлях до 2019 року. Саме стільки дає часу Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Разом з тим, не зважаючи на згаданий закон і на Указ Президента «Про затвердження Річної національної програми співробітництва Україна – НАТО на 2016 рік», в якому окремо і чітко виділена проблематика реформування комунальних та державних друкованих ЗМІ, досить часто місцева влада не надто поспішає з виконанням вказаних документів.

Місцеві органи влади, особливо – ограни місцевого самоврядування подекуди не бажають втрачати газети, засновниками або співзасновниками яких вони є. Це небажання продиктоване нерозумінням цілі й суті реформи, страхом втратити контроль над місцевою пресою, попасти під прискіпливий контроль такого базового і дієвого інструменту демократії, як вільна місцева преса.

До Асоціації регіональних ЗМІ надходить інформація про намагання влади або змінити напередодні реформи редактора, або відмовити редакціям в бажанні реформуватись, або, всупереч вимогам закону, вигадати якийсь інший, не передбачений законом, більш зручний для влади спосіб реформування.

До речі, чимало чиновників просто не знаю, що вже з 1 січня 2016 року місцеві ради не мають повноважень призначати або звільняти редакторів друкованих ЗМІ, співзасновниками яких вони є. Відповідні зміни внесені в Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Подекуди колективам «забороняють» йти в перший етап реформування (хоча право вибору етапу надане колективам редакцій законом), не приймають від них офіційно поданих відповідно до закону пропозицій (є випадки, коли їх просто не реєструють), здійснюють тиск на колективи редакцій.

У зв’язку з цим Асоціація регіональних ЗМІ проводитиме моніторинг процесу реформування комунальної преси в області та наполягатиме на скасуванні будь-яких протизаконних рішень органів державної влади та місцевого самоврядування.


Довідково.
Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачає два етапи: перший – у 2016 році, другий – 2017–2018 роки. Державні та комунальні друковані ЗМІ, які не будуть реформовані, з 2019 року ліквідуються. Трудові колективи державних та комунальних друкованих ЗМІ мають пріоритетне право у визначенні способу та термінів реформування. До 31 березня 2016 року в усіх редакціях державних та комунальних друкованих ЗМІ мають пройти збори трудових колективів, на яких визначається спосіб та терміни реформування цих ЗМІ. Міські ради, районні та обласні ради та держадміністрації на підставі рішення трудових колективів друкованих ЗМІ повинні протягом місяця з дня проведення зборів ухвалити свої рішення про вихід зі складу співзасновників друкованих ЗМІ.

 


Олександр Назаренко, голова Асоціації регіональних ЗМІ

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини