Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:25:03

Для переселенців – посилення гарантій дотримання прав і свобод

05.02.2016   09:29Агенцiя

На засіданні прес-клубу «Ділове слово», яке проводив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, сьогодні говорили про захист прав внутрішньо переміщених осіб.

Радник Міністерства соціальної політики України з питань вимушених переселенців Надія Едієва, яка опікується проблемами цієї категорії осіб на Чернігівщині, озвучила зміни в законодавстві стосовно посилення гарантій прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Зміни вступили в дію у січні цього року і, на переконання радника, мають суттєво спростити процедуру реєстрації внутрішньо переміщених осіб, гарантувати їм право на працевлаштування, отримання різних видів допомог тощо, допоможе краще адаптуватися їм в нових умовах проживання.

Так, зокрема, спрощено процедуру отримання довідки внутрішньо переміщеної особи. Така довідка тепер є безстроковою, її може надати як структурний підрозділ місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення, так і місцевий центр зайнятості чи управління Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання.

Важливо, що підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи віднині стає факт проживання на території, з якої особа перемістилася, а не реєстрації місця проживання на такій території, як це було раніше. Так, доказами проживання в зоні конфлікту зможуть служити військовий квиток, трудова книжка, документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, медичні документи і навіть фотографії та відеозаписи.

Окрім громадян України, внутрішньо переміщеними особами віднині зможуть вважатися іноземці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні.

Зміни також торкнулись і трудових відносин. За новим Законом, переселенець зможе написати заяву про припинення трудових відносин за попереднім місцем роботи безпосередньо в центрі зайнятості за новим місцем проживання.

Також законодавством передбачено нові умови призначення допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. У разі неможливості одержання довідки про наявність і розмір аліментів від органів державної виконавчої служби, розташованих на тимчасово окупованій території України та в районі проведення АТО, тимчасова допомога призначатиметься на підставі письмової заяви одного з батьків про одержання (неодержання) аліментів. При цьому сам заявник буде нести відповідальність за достовірність наданої органу соціального захисту населення інформації щодо неодержання аліментів або щодо їх розміру.
Крім змін з законодавстві, на засіданні також говорили про конкретну допомогу, яка надається переселенцям на Чернігівщині.

Про роботу обласного міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території, зазначив заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області Олександр Нагуло.

За його інформацією, на даний час на території області тимчасово розміщено 12806 осіб (797 переміщені з тимчасово окупованої території, 12009 – з районів проведення АТО). Серед них 1989 дітей, 5381 інвалідів та осіб похилого віку. Зареєстровано 10006 осіб.
Вже отримали допомогу 12654 внутрішньо переміщених осіб. А це – сприяння в розселенні, працевлаштуванні, відновленні втрачених документів, влаштуванні дітей до дитячих садків та шкіл, отриманні пенсії та соціальних допомог, лікуванні, оздоровленні тощо.

ДСНС в області постійно проводить роботу щодо уточнення оперативної інформації про об'єкти різної форми власності в області, в яких можливе розміщення громадян. Наразі, за їх даними, є можливість розмістити 368 осіб на 26 об'єктах.

Як зазначили учасники прес-клубу, надзвичайно важливою є налагоджена співпраця державних структур і громадських організацій. Це дає можливість комплексно надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам. Значну роль відіграють також і засоби масової інформації, через які може бути розповсюджено вкрай необхідну для переселенців інформацію.

До уваги внутрішньо переміщених осіб!
Інформацію щодо гарячих ліній допомоги Ви можете отримати за посиланням http://goo.gl/uoqa1o

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини