Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:23:32

Комітет Верховної Ради України прийняв рішення рекомендувати перейменувати перші 7 сіл Чернігівщини

25.12.2015   11:44Агенцiя

Артемівськ стане Бахмутом, Кіровоград називатиметься Інгульськом, Дзержинськ – Торецьком, а Іллічівськ – Чорноморськом. Крім цього, нові назви отримають ще 104 села, селища та райони, серед яких аж 18 з іменем Ілліча або Леніна. Таке рішення парламентського комітету в рамках втілення реформи з декомунізації.

23 грудня Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за участі представників Українського інституту національної пам’яті розглянув пропозиції органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій щодо перейменування населених пунктів та районів.

«Ключовими для прийняття рішення про нову назву на засіданні Комітету були позиції місцевої громади», — зазначив Голова Інстиуту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Із 121 подання, що надійшло Комітетові, його члени погодили 108 нових назв (їх перелік у файлі, що додається, а також на сайті Українського інституту національної пам’яті). Щодо 13 подань Комітет звернеться до місцевих рад з пропозицією повернути собі історичні назви або врахувати рекомендації експертів УІНП.

Крім того, 19 місцевих громад забажали залишити комуністичні найменування. Але це — порушення Закону. Комітет ще раз надішле роз'яснення керівникам органів місцевого самоврядування, аби мешканці не були позбавлені можливості обрати нову назву своєму селу чи містечку.

Як відзначають фахівці Інституту національної пам’яті, більшість із цих 19 громад мають тривалу історію та відповідно — історичні назви.

Нагадаємо, що триває другий етап декомунізації згідно Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». До 21 лютого Парламент України на підставі подань місцевих громад має визначитися із новими назвами для 941 населеного пункту: 32 міст, 56 селищ міського типу, 118 селищ та 735 сіл.


Чернігівська область:

1. с. Петровського Фастовецької сільської ради Бахмацького району    с. Вишневе
2. с. Червона Зірка Гайворонської сільської ради Бахмацького району    с. Залісся
3. с. Комсомольське Козилівської сільської ради Корюківського району    с. Довжик
4. с. Червона Буда  Охрамієвицької сільської ради Корюківського району    с. Романівська Буда
5. с. Красне Орлівської сільської ради Новгород-Сіверського району    с. Сапожків Хутір
6. с. Комуна Смоської сільської ради Прилуцького району    с. Лісове
7. с. Пролетарське Мазківська сільська рада Прилуцького району    с. Ладівщина
8. с. Горького Олексинської сільської ради Срібнянського району    с. Антішки

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини