Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:38:50

"Виборча кампанія на Чернігівщині. Які ж вони чернігівські реалії?" - з’ясовували експерти

11.11.2015   08:45Агенцiя

10 листопада у прес-центрі "Місцеві вибори-2015. Чернігівщина" відбулося експертне обговорення на тему «Виборча кампанія на Чернігівщині.

Які ж вони чернігівські реалії?» У заході взяли участь експерти, представники політичних сил, які увійшли до Чернігівської обласної ради та журналісти. Спеціальний гість обговорення – голова обласної ради 6 скликання Микола Звєрєв.

Політичний оглядач Юрій Паперний зазначив, що підтримує думку стосовно того, що «результати голосування до обласної ради – це практично результати до Верховної ради зараз». За даними ЦВК у Чернігівській обласній раді 7 скликання домінувати буде Радикальна партія О.Ляшка та БПП «Солідарність», на одне місце менше у «Батьківщини» та «Нашого краю». На третьому місці Аграрна партія України, а на четвертому та п’ятому – «УКРОП» та «Опозиційний блок».
Причому вподобання виборців Чернігівщини поділяються і за територіальним поділом: північ надавала перевагу Опозиційному блоку та Нашому краю, а на півдні – Батьківщині та Солідарності.
Юрій Паперний вважає, що можливі зміни переможців в списках партій, бо зараз на деяких вже обраних депутатів тиснуть колеги або керівництво з тим, що ці люди відізвали свою кандидатуру. Експерт пояснив це тим, що серед необраних кандидатів багато потрібних та важливих людей. «Скільки днів пройшло після виборів? Більше десяти. А жодна з рад на Чернігівщині ще не провела свої перші збори або засідання», - наголосив Ю.Паперний. За його словами за результатами місцевих виборів у Чернігівській області відбулося оновлення органів місцевого самоврядування більше ніж на 60%.

Чинний голова обласної ради Микола Звєрєв зазначив: «Головне, що треба відмітити, - це те, що вибори відбулися і виборці визначилися. Підтвердилися прогнози стосовно того, що у раді не буде однієї домінуючої політичної сили». На думку політика основним завданням нового складу ради є сформувати таку більшість, яка забезпечить домінування проукраїнських сил та національної ідеї, а рішення приймалися на користь Чернігівської області, а не якоїсь окремої політичної сили. Він наголосив на тому, що новоспеченим політикам потрібно переступати через власні амбіції заради збереження миру та спокою в регіоні.

Представник нової партії «УКРОП» Роман Семешко зазначив: «УКРОП – це молода партія, яка фактично утворилася у 205 окрузі і досягла значних успіхів по всій Україні. Наша політична сила отримала представництво у 18 обласних радах». Щодо співпраці у обласній раді з іншими політичними силами Роман Семешко повідомив, що відповідно до рішення політради партії «УКРОП» не співпрацюватиме з партією влади, «Опозиційним блоком» та «Нашим краєм», і готовий до спільної роботи із «Свободою», «Батьківщиною» та Радикальною партією Ляшка. «Основна наша позиція – це конструктивна опозиція. Ми працюватимемо на конкретний результат. А також лобіювати інтересів виборців», - наголосив Р.Семешко.

На думку депутата обласної ради від Аграрної партії України Арсена Дідура, склад ради оновився на 80%. «Чи стане така зміна облич якісною побачимо з часом», - сказав депутат. При цьому він зазначив: «Те, як люди голосують і кого обирають, говорить про те, що  виборці нікому не вірять». За словами А.Дідура, Аграрна партія України в Чернігівській обласній раді планує співпрацювати з усіма політичними силами, якщо це буде призводити до покращення життя мешканців області, а також захищатиме інтереси місцевого самоврядування.

Політичний експерт Павло Пущенко побажав майбутній обласній раді швидшого завершення її роботи, бажано за два роки. «Процес децентралізації за ці два роки нарешті відбудеться і не обласна рада призначатиме керівників в районі чи селі, або розподілятиме ліс. А ці питання вирішуватиме громада, якої безпосередньо стосується те чи інше питання, і нести відповідальність за це», - переконаний експерт. На його думку обласні ради – це атавізм, цей орган не має ні повноважень, ні функцій. Тому він побажав новообраним депутатам обласної ради за два роки гідно завершити ці процеси. «І рада камікадзе виконає свою основну функцію», - підкреслив П.Пущенко.

Сергій Соломаха, коментуючи новий склад обласної ради, зазначив, що тут буде діяти не проста арифметика, а вища математика і можливі варіації об’єднань та розвитку подій у цій структурі. «Можливо у обласній раді з’явиться п’ять заступників за кількістю фракцій, або ще щось придумають», - висловив свої припущення він.
Також експерт проаналізував новий склад міської ради. Розглядаючи різноманітні комбінації та варіанти утворення більшості (в залежності від того кого оберуть чернігівці у другому турі), Сергій Соломаха зазначив: «Переможцем виборів у Чернігові є «Батьківщина». За будь-яких варіантів ця політична сила матиме представництво у виконавчій владі, що і є головним призом місцевих виборів». В обласній раді, на його думку, схожий «джек-пот» зірвали «Наш край» та «Батьківщина»

Обговорюючи нову політичну мапу регіону, експерти дійшли висновку, що нарешті на Чернігівщину прийшла демократія і до органів місцевого самоврядування увійшли громадські активісти, учасники Майдану та Революції гідності.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини