Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:43:33

Політичний дівич-вечір довів: кандидатки до міської ради Чернігова дипломатичні, фахові та толерантні

13.10.2015   10:01Агенцiя

У понеділок, 12 жовтня прес-центр «Місцеві вибори – 2015. Чернігівщина» запросив кандидаток у депутати міської ради Чернігові на політичний дівич-вечір або якщо простіше «політичний девичник». Тема обговорення: Жінки в місцевій політиці. Як подолати стереотипи?

Всього до Чернігівської міської ради зареєстровано 518 кандидатів в депутати від 16 політичних сил. З них 322 чоловіка та 196 жінок. Найбільше кандидаток у списках «Опозиційного блоку» та «Самопомічі» - 23 та 22 особи відповідно, тобто жінок у списках цих політичних сил більше 50% загального складу. Гендерний баланс, якого вимагає закон, не збережений у списках таких політичних сил як УКРОП, Радикальна партія О.Ляшка, ВО «Батьківщина» та «Рідне місто».

На політичний дівич-вечір були запрошені кандидатки всіх політичних партій, які зареєстровані міської ТВК. І більшість представниць політичних партій взяли участь у заході, деяких, як і було озвучено в анонсі, замінювали таблички із назвою партії.

Обговорювали дівчата наступні питання: - з якими проблемами стикаються жінки у політичному житті?  - чому є важливим присутність жінок у депутатському корпусі? - чому жінки можуть бути ефективнішими і успішнішими в політиці? - як родина сприймає жінку-політика і чи обов'язково робити вибір "або сім'я або політика"?

Представниця Аграрної партії України Надія Мишко впевнена, що чоловіки так само як і жінки можуть виконувати ті й самі сімейні обов’язки. Для прикладу вона навела Німеччину, в якій є нормальним йти в декрет як жінці так і чоловіку. Саме тому у роботодавця не виникає питання чи варто наймати жінку, яка згодом піде у декретну відпустку.
Інша кандидатка від цієї політичної партії Олена Ячна вважає, що в сім’ї керує жінка, вона несе відповідальність за благоустрій, спокій, достаток та імідж своєї родини. То чому вона не може керувати містом? Також Олена впевнена, що жінки зможуть перенести модель керування сім’єю в керування державою. Тим самим забезпечивши всі ці питання.

Кандидат в депутати від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ірина Соломаха вважає, що у нас, як у європейської громади не має виникати питання статі або  чоловік ти чи жінка інакше це називається сексизм. «Має існувати поняття фахівець або не фахівець. Є людина, яка формує думку або не формує. Політика – це не бізнес, це робота на благо громади». Говорячи про закон, який визначає квоти, та його дещо радикальні вимоги  І.Соломаха зазначила, що в такий спосіб законодавець напевно хотів викоренити стереотип «що може чоловік, того не може жінка». Ірина навела приклад, що під час АТО в Україні зародилося волонтерство і там немає поняття жінка або чоловік. «Одним словом це волонтер. Патріот, який день і ніч готовий стояти за свою державу», - наголосила вона.
Її колега Юлія Свириденко розповіла, що в країнах, де у парламенті менше ніж 30% жінок, мають більші проблеми з корупцією. «Коли я працювала у Китаї, то завжди чула від чоловіків про те, що якщо хочеш вдалих переговорів візьми із собою жінку», - сказала вона. На її думку, емоції у більшості ситуацій здатні позитивно вплинути на якийсь процес, а жінка за своєю природою емоційна особа.

«Жінка – це перш за все господиня», - вважає Світлана Жимолостнова, представниця партії «Демократичний Альянс». Вона впевнена, що жінка, яка тримає в порядку своє житло буде наводити лад і в усьому місті.

Олена Трубенок, яка також балотується до міської ради від «Демальянсу», впевнена, що жінки можуть бути достатньо успішними та ефективними в політиці. Але в співпраці з чоловіками все вийде набагато краще. «Жінки – це мудрість, але чоловіки – це активність, саме вони мають просувати жіночу мудрість. І ось той гендерний баланс буде давати чудовий результат», - наголосила вона.

Олена Варнакова представниця Радикальної партії Олега Ляшка розділила думку Ірини Соломахи. «Якщо ти чогось вартий тебе цінуватимуть незалежно від статі», - підкреслила вона. Щодо до присутності жінок в депутатському корпусі вона вважає, що жінки більш схильні до компромісу і вміють уникати конфліктів. Але схильність до компромісів не виключає і того, що воювати жінки вміють як ніхто з чоловіків.

«Жіноча рука у раді має бути! Я вважаю, що ми маємо спонукати чоловіків до правильних дій. Десь згладити кути чи навіть зупинити чоловіків і змусити їх думати не про особисте, а про суспільне», - вважає Оксана Рубан партія «Українське об’єднання патріотів «УКРОП». За її словами справедливим є той факт, що переважна більшість волонтерських організацій, які перевернули хід війни в Україні очолюються жінками. Це свідчить про те, що жінка здатна керувати і робити це фахово.

Юлія Дaйнeко – представниця «Партії простих людей Сергія Капліна» теж впевнена, що жінки мають підказувати чоловікам як вирішувати складні питання. А що стосується вибору між родиною та кар’єрою вона впевнена, що талановита людина зможу суміщати ці два важливі моменти свого життя. «Справжня жінка, як Юлій Цезар. Може робити все і одразу до того ж якісно», - сказала Юлія. На її думку суспільство звикло до стереотипу:  у жінок завжди питають з якими проблемами вони стикаються, тоді як у чоловіків питають про успіхи. Тому саме жінкам доводиться постійно розвінчувати міфи і доводити свою ефективність.
На думку Людмили Федорової, кандидатки від «Партії простих людей Сергія Капліна» на тендітних жіночих плечах тримається все: «І саме жінка несе мир у суспільство. Ніяка мати не віддасть свого сина на війну і саме тому вона робитиме все можливе, щоб довкола був мир та спокій».

Кандидатка від партії «Нова держава» Ірина Ігнатенко бачить єдину гендерну проблему на сьогоднішній день – «Чоловік не сприймає жінку політика. Саме тому ми маємо такий закон, який зобов’язує партію долучати 30% протилежної статі». За словами Ірини найголовніше бути хорошим спеціалістом.

«Всіх жінок об’єднує одне й те саме: благополуччя дітей, спокій батьків та прагнення до кращого життя», - вважає Любов Непомняща представниця партії «Наш край». - А поєднувати політичну кар’єру з домашніми обов’язками нам допомагає побутова техніка, яка є в багатьох домах».
Інша представниця «Нашого краю» Наталія Туз погодилася з думками, озвученими на дівич-вечорі, але зауважила, що працювати без чоловіків буде дуже важко. Є випадки, коли треба м’який жіночий підхід, але дуже часто трапляється так, що потрібна жорстка чоловіча рука. І гарний тандем призведе до великого успіху. Тож кількість жінок і чоловіків у раді має бути збалансована.

Наприкінці дівич-вечора представницям політичних сил було запропоновано дещо «підправити» списки партій, щоб вони стали збалансованими. Але спрацював принцип дипломатії і політичної коректності: дівчата відмовилися змінювати списки. На їх думку, кожна партія сама приймала рішення, проводила відбір і, якщо більшість членів проголосувала за ці списки, то цих людей вважають найбільш достойними представниками та представницями.

Не обійшлося і без жартів та політичного лікбезу. Хтось з учасниць пригадав відому фразу: «И кухарка может управлять страной». Але як часто буває фраза була вирвана із контексту. Насправді повне речення: «И кухарка может управлять страной при налички соответсвующего образования». 
А на пропозицію, щоб жінки керували державами, прозвучала відповідь: «Якщо всіма країнами керуватимуть жінки, то воєн не буде. Але деякі країни роками не спілкуватимуться одна з одною».

Прес-центр «Місцеві вибори-2015. Чернігівщина»

ФОТО Віктора Кошмала і Альони Шепіди

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини