Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:54:38

Перші 10 днів виборчої кампанії: чернігівські реалії

17.09.2015   16:55Агенцiя

Під такою назвою 16 вересня у прес-центрі «Місцеві вибори 2015. Чернігівщина» відбулося експертне обговорення.

В ході роботи експерти та журналісти розглянули питання, що стосуються основних політичних гравців виборчих перегонів в Чернігові та області, перших порушень, висвітлення виборів у ЗМІ та дізналися реальну цифру виборців в області.

Начальник відділу адміністрування реєстру виборців Чернігівської ОДА Валерій білоокий повідомив, що станом на 1 вересня 2015 року у державному реєстрі зареєстровано 852,3 виборців. Ця цифра зараз уточнюється і на момент дня голосування може змінитися.

За його словами взяти участь у виборах можуть ті, хто є у списках. Тому тим виборцям , хто не отримає запрошення варто перевірити себе у реєстрі виборців, звернувшись до відділу адміністрування.

Валерій Білоокий також зазначив, що відповідно до Закону про місцеві вибори не застосовується стаття, яка дозволяє тимчасово змінювати місце голосування. Саме під цю категорію підпадають переселенці і тому вони не мають права голосу. Також не голосуватимуть військовослужбовці, які перебувають на строковій службі, громадяни, які перебувають за кордоном, ув’язненні та особи, яких суд визнав не дієздатними.

Політичний оглядач Юрій Паперний зазначив, що найбільш активними учасниками виборчих перегонів показали себе потенційні кандидати на мерське крісло у Чернігові. На його думку виборча кампанія має декілька інтриг, починаючи з розподілу округів та закінчуючи несподіваними об’єднаннями учасників. Експерт вважає, що зараз деякі політичні сили відчувають кадровий голод, який може посилитися під час формування дільничних виборчих комісій.

Координатор виборчих програм ГМ «ОПОРА» в Чернігівській області Євгеній Романенко повідомив, що в області зі стартом кампанії почали роботу довготермінові спостерігачі ОПОРИ. Вони аналізують роботу партій та кандидатів під час виборчих перегонів, фіксують порушення, тощо. За словами Євгена Романенко, протягом перших десяти днів високої виборчої активності зафіксовано не було. Всі події в основному розгортаються у містах Чернігів, Ніжин та Прилуки. «Спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані порушення, які вказують на недобросовісність ведення кампанії. Наприклад, зіпсована зовнішня реклама», - сказав Євген Романенко.

Про висвітлення виборів у районних та обласних газетах Чернігівщини розповіла координатор прес-центру Оксана Стельмах. За її словами однією з цікавих тенденції цьогорічної кампанії є те, що практично відсутня інформація про діяльність провладних партій, які входять до коаліції. Серед позитивних новацій, які помічені у районних газетах, це введення рубрики «ВИБОРИ-2015», яка інформує виборців про політичні події у районі.

На думку політтехнолога Віктора Віниченка, штаби не розрізняють місцеву та загальноукраїнську кампанії. Свої слова він підтвердив, розгорнувши видання однієї з політичних партій. «Якщо замінити слово «Чернігівщина» на іншу область, то це ж видання можна роздавати і там», - переконаний експерт. На його думку головна проблема більшості штабів – це питання контенту та змісту. Адже те, що цікавить міського виборця не цікавить сільського, вірно і навпаки.

Учасникам обговорення було запропоновано зробити прогноз результатів виборів до обласної та міської ради. А після 25 жовтня буде визначено переможця цього політичного тоталізатора.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.