Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:55:44

Як підштовхнути громади до об’єднання?

29.07.2015   07:42

Офіс реформ у Чернігівській області продовжує роз’яснювальну роботу. Сьогодні його директор Ярослав Жиденко та експерт офісу Микола Силенко спілкувалися з сільськими головами та секретарями сільрад Чернігівського району. Вони докладно розповіли про етапи об’єднання територіальних громад у спроможні, презентували практичний посібник та відповіли на запитання присутніх.

А запитань у сільських голів виникло чимало. Як діяти, якщо громада «багатої» сільради не бажає приєднувати до себе близьку територіально, але «бідну сусідку»? Як фінансуватимуться бюджетні установи, якщо громада вирішить ні з ким не зливатися? Що робити у випадку, коли попри всі намагання не виходить сформувати спроможну громаду? Чи передбачається при цьому державна підтримка? Хто і як управлятиме об’єднаною громадою і хто буде керувати у кожному конкретному селі?

Ярослав Жиденко не залишив без відповіді жодне із запитань. Проте не всі вони були сприйняті сільськими керівниками. Складалося враження, що багатьом з них просто не хочеться цим займатися: думати, діяти, брати на себе відповідальність. Здається, сільським головам легше було б, якби хтось за них усе прорахував, пояснив людям, об’єднав, а вони б при цьому залишалися на посаді. От тільки чи у всіх вийде дочекатися омріяної пенсії в сільраді? Адже не за горами місцеві вибори…

— На мою думку, — говорить в.о. Андріївського сільського голови, секретар сільради та виконкому Марина Галько, — Варто було б спочатку запровадити певний пілотний проект, на прикладі якого решта громад оцінила б плюси і мінуси об’єднання. Тоді б і з людьми простіше було б спілкуватися. Бо багато селян побоюються нововведень, непокояться за долю шкіл, дитячих садочків, медичних закладів. Дехто пригадує колгоспи: мовляв, їх розігнали, а натомість не запропонували нічого.

А поки цей пілотний проект реалізовувався би, депутати й урядовці підготували б і прийняли відповідну законодавчу базу, зміни до Конституції.

- Проте реформування потрібне, — переконана Марина Миколаївна. — Адже мало не щодня сільському голові потрібно розв’язувати земельні, економічні або юридичні питання. Та й спілкування з потенційними інвесторами потребує фахового підходу. Сьогодні таких спеціалістів у сільрадах немає, а от органи місцевого самоврядування об’єднаної громади зможуть собі їх дозволити.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини