Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:15:45

Головне завдання сьогодні — оперативно реагувати на виклики ринку праці

23.07.2015   10:26Агенцiя

Негативні тенденції, які сьогодні спостерігаються на вітчизняному ринку праці, є наслідком складних економічних і політичних процесів в країні. Про ситуацію в сфері зайнятості, соціальний захист від безробіття та перспективи розвитку регіонального ринку праці розповідає директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка.


Шукачів роботи побільшало

Для області характерно збільшення кількості громадян, які звертаються за допомогою у пошуках роботи до служби зайнятості. Загалом за півріччя у центрах зайнятості взято на облік понад 15 тисяч безробітних, ща на 6,6% більше, ніж за цей період торік. Зростання реєстрації відбулося у 12 районах та містах області, найбільше – в місті Чернігові, Щорському та Корюківському районах.

Серед зареєстрованих безробітних зменшилась частка звільнених з роботи за усіма мотивами, в тому числі за власним бажанням, а також питома вага випускників усіх типів навчальних закладів. Це свідчить про те, що в сучасних умовах люди тримаються за роботу. Дещо збільшилася частка вивільнених – до 4,5% проти 3,9% торік. Сталою залишається тенденція зростання чисельності осіб, які звернулися після тривалої (понад рік) перерви у роботі, – їх зареєстровано майже 9 тисяч осіб або 18% у загальній реєстрації. Тоді як у минулому році налічувалося 2 тисячі. Однією з причин є неочікувана кількість вимушених переселенців, яка за результатами півріччя досягла 960 осіб.

Загалом перебувало на обліку в центрах зайнятості та отримувало комплекс соціальних послуг трохи більше 32 тисяч безробітних – на 11,5% більше минулорічного показника.

Станом на 1 липня в області налічувалось 16 тисяч безробітних. Це на 14% більше, ніж рік тому.

Незважаючи на збільшення на 11% у порівнянні з минулим роком кількості вакансій, на кожне вільне робоче місце в області претендує 11 осіб проти 9 торік.


Безробіття «вдарило» переважно по жінках…

Низька якість наявної робочої сили – одна з головних проблем, яка перешкоджає поверненню громадян до продуктивної зайнятості. Адже чверть зареєстрованих безробітних потребує додаткових гарантій зайнятості, кожен п’ятий — передпенсійного віку, кожен шостий — без професії, 3% мають інвалідність. Третина зареєстрованих громадян – сільські мешканці, здебільшого менш освічені та мобільні, ніж городяни.

Кожен другий безробітний раніше займав місце робітника, кожен третій – службовця; більше 40% — молодь у віці до 35 років. Очевидно, що внаслідок мобілізації чоловіків через військові дії на сході держави, безробіття в регіоні знов має «жіноче обличчя» - серед зареєстрованих переважна більшість – жінки (понад 54%).


До активних програм сприяння зайнятості залучено кожного другого безробітного

Державна служба зайнятості продовжує в непростих умовах надавати населенню та роботодавцям передбачені законодавством соціальні послуги, покликані захистити від безробіття.

Так, протягом півріччя за її сприяння до трудової діяльності повернуто 12 тисяч громадян області, у тому числі майже 8 тисяч зареєстрованих безробітних. Зокрема, 364 особи скористалися виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи. Таку послугу служба зайнятості пропонує безробітним за умови відсутності на ринку праці підходящої роботи і допомагає початкуючим підприємцям не лише фінансово, а й навчає основам ведення бізнесу та надає кваліфіковану інформаційну підтримку на етапі його становлення.

Завдяки компенсації роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на нові робочі місця працевлаштовано 232 безробітних.

В умовах обмеженого попиту на робочу силу близько 5 тисяч безробітних (на 11% більше минулорічного показника) були тимчасово зайняті на суспільно корисних громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Крім того, 3 тисячі осіб (на 5,5% більше, ніж торік) набували нових професій та підвищували свою кваліфікацію, з них третина – за межами області, у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Майже 96% безробітних після проходження професійного навчання працевлаштовано.

Загалом протягом I півріччя п.р. до активних програм сприяння зайнятості залучено майже 16 тисяч безробітних або кожного другого на обліку.


Серед пріоритетів - профорієнтація

Служба зайнятості проводить широкомасштабну профорієнтаційну роботу, спрямовану на усвідомлений вибір чи зміну професії, підвищення у безробітних мотивації до праці, полегшення пошуку роботи. З цією метою центрами зайнятості проводиться низка заходів для різних категорій населення: жінок, учнівської молоді, вимушених переселенців тощо. Під час літніх канікул фахівці служби зайнятості проводять профорієнтаційні заходи в дитячих таборах відпочинку.

Протягом півріччя лише індивідуальні профконсультації отримали більше 10 тисяч безробітних області, з них кожен 5-й – із застосуванням профдіагностичних та психодіагностичних тестових методик, результати яких допомагають особі виявити схильність до певних видів професійної діяльності, усвідомлено підійти до вибору чи зміни професії.

Більше 17 тисяч безробітних взяли участь у семінарах з техніки пошуку роботи, на яких мали змогу дізнатися про джерела пошуку вакансій, опанувати навички ведення співбесіди з роботодавцями, навчитись складати резюме, розширити уявлення про підходящу роботу, визначити ефективні шляхи та методи пошуку роботи з урахуванням власних умінь, професійно-кваліфікаційних якостей та наявного досвіду.

Сьогодні служба зайнятості змінює підходи до надання консультаційних і профінформаційних послуг усім шукачам роботи, безробітним і роботодавцям, запроваджує нові формати взаємодії з соціальними партнерами. В практиці роботи – виїзні акції на підприємства, презентації, ярмарки.


На часі комплексні перетворення

Служба зайнятості сьогодні має необхідні інструменти для пом’якшення ситуації на з працевлаштуванням громадян. Проте її першочергове завдання на сучасному етапі – прогнозувати ситуацію в сфері зайнятості та оперативно реагувати на виклики ринку праці. З цією метою розпочато процес модернізації, комплексних перетворень: змінюються підходи до надання послуг шукачам роботи та роботодавцям, вибудовується ефективна модель взаємодії з соціальними партнерами, громадськістю та волонтерами.

На рівні держави відбувається вивчення та імплементація кращого міжнародного досвіду, що має на меті підняти службу зайнятості на вищий щабель свого розвитку. В різних областях України вже проходять апробацію пілотні проекти, пов’язані зі створенням інформаційно-консультаційних, консалтингових центрів, наданням послуг «під єдиним дахом» (спільно з представниками інших соціальних служб).

На часі впровадження нових механізмів розвитку трудового потенціалу, зокрема, через підтвердження неформальної освіти. Йдеться про можливість багатьом людям проявити себе у нових професіях, якими вони фактично володіють.

Системні зміни, які розпочалися в службі зайнятості, покликані наблизити її до людей, зміцнити довіру громадськості, долучивши до європейських підходів, цінностей і стандартів ринку праці, яких потребує наша країна.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини