Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:37:21

Рекордна кількість кандидатів, підкуп виборців та тест на демократію – результати круглого столу. ВІДЕО

27.06.2015   11:49Агенцiя

26 червня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл «За чесні вибори, за прозорі вибори», присвячений ходу виборчої кампанії по 205 округу та ініційований Комітетом виборців України.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель висловив надію, що проміжні вибори по 205 округу будуть останніми, що проходять за мажоритарною системою, і зміни до виборчого законодавства таки будуть прийнять. «Виборча реформа не є першочерговою для України, але вона задасть позитивний вектор змін у країні та доведе західним партнерам здатність нашої держави виконувати взяті зобов’язання», - підкреслив Кошель.

Старт кампанії уже вказує на те, що вибори будуть важкими. Наразі кількість кандидатів в депутати від Чернігова є рекордною та становить 90 осіб. На думку голови КВУ, ця цифра результат штучного збільшення кількості кандидатів і згодом частина з них відмовиться від гонки за мандатом. Але навіть за умови, що їх стане менше, така кількість бажаючих стати членом Парламенту значно ускладнить роботу виборчих комісій та адмінстрування виборів в цілому.

За словами представників КВУ, однією з головною на виборах по 205 округу є тема підкупу. На сьогодні фіксується велика кількість випадків прямого та непрямого підкупу виборців, що за законом є кримінальним злочином та має каратися позбавленням волі на строк від 8 років. На жаль, такі злочини важко довести і тому існує мала кількість кримінальних проваджень по цьому факту. Однак, голова Комітету виборців України припустив, що саме під час цієї кампанії ми побачимо чимало прецедентів саме по підкупу виборців, та наголосив: «Підкуп – це злочин для тих, хто дає, і тих, хто бере».

Не цураються кандидати й брудних технологій, що також знаходить в масовому використанні. Але учасники обговорення надіються на свідомий підхід громадян до визначення найдостойнішого претендента в нардепи і чорний піар і цьому випадку може мати зворотній ефект, як то було на президентських виборах в Польщі.

Святослав Пікуль, юрист КВУ, відзначив також відсутність на сітілайтах та білбордах з політичною агітацією інформації про вихідні дані замовника, а за законом вони мають бути: «Якщо інформації про замовника немає, то реклама оплачена не з офіційного виборчого фонду кандидата, а за рахунок «чорних» коштів, тобто фінансуються з ті нових ресурсів», - зауважив юрист. «Складається парадоксальна ситуація, коли люди порушують закони, балотуючись в місце, де ці закони приймаються», - підкреслив Святослав Пікуль.

Відзвітувати перед виборцями про про розміри та використання свого виборчого фонду закликав Сергій Мекшун, представник КВУ в Чернігівській області, та назвав вибори по 205 округу «репетицією майбутніх місцевих виборів по всій Україні».

Місцеві чернігівські експерти підтримали важливість контролю за ходом виборів з боку громадських організацій, але звернули увагу на велику кількість моніторингових компаній.
Юрій Паперний закликав не допустити втручання в кампанію третьої сторони, а також, окрім юридичного боку, звертати увагу на реакцію виборців та моральний бік всього процесу.
Олександр Підгорний висловив думку про те, що основна хвиля агітації ще попереду, адже з майже сотні претендентів на депутатський мандат впізнаваністю можуть похвалитися не більше десятка, а то й 4 чи 5 осіб, тож решті, щоб «засвітитися» доведеться в форсованих темпах донести електорату інформацію про себе.

Про порушення в роботі окружної виборчої комісії розказав Сергій Соломаха. За його словами, вже було проведено сім засідання ОВК, на жодне з яких не було запрошено представників ЗМІ та громадськості, хоча це чітко прописано у постанові ЦВК №350 «Про діловодство у комісії». Відповідальність за це, на думку активіста, лежить на голові комісії та секретарю. Також, як повідомив Сергій Соломаха, він має сумнів в професійному виконанні членами ОВК своїх обов’язків – лише п’ять членів окружної виборчої комісії працювали хоч раз на виборах, всі решта – юристи, а тому можуть зіграти роль «слона в лавці з посудом».

Насамкінець представники КВУ запевнили, що псевдозамінування ЦВК напередодні, що завадило зареєструватися десятку осіб, не вплине на хід виборчої кампанії та не призведе до скасування результатів голосування. «Для нас не принципово хто саме переможе, принципово, щоб самі вибори пройшли максимально чесно, законно та прозоро. Для України це – своєрідний тест на демократію», - акцентував Олексій Кошель.


Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини