Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 08:44:47

Політичні технології в Чернігові: чи переможе "гречка"?

19.06.2015   07:16Агенцiя

Чернігів продавався Ярославському, на хвилі революції вірив Рудьковському, голосував за муку та гречку. Чи здатні чернігівці проголосувати за конструктивні дії і ефективну передвиборчу програму? Чи зможуть обрати свідомо і контролювати свій вибір? Проміжні вибори по 205 округу стануть ще одним індикатором політичної освіченості чернігівців.

Трохи історії. Що з’явилося спочатку: брудні політичні технології, за які змушені голосувати виборці, чи попит на брудні технології, які змушені використовувати політики? Точно сказати важко, але ці дві взаємозалежні речі часто стають ключовою характеристикою виборів.

В 2003 році Чернігів продемонстрував, що програма, проекти законів, конструктивні пропозиції – це не зовсім те, що йому цікаво. Нажаль… На проміжних виборах до Верховної ради пройшов Олександр Ярославський, який використав значний ресурс на зовнішню рекламу, концерти й інші розважальні та «пайкові» технології.

Микола Рудьковський в 2006 році взяв Чернігів емоційною боротьбою в рамках Помаранчевої революції, але конструктиву від нього місцеві так і не побачили.

У 2009 р. уже Олексій Савченко показав, що Чернігів можна «купити» благодійництвом, «гречкою», фарбою і т. д. Місто було засіяно ресурсами кандидата в мери і соціологія показувала його значну підтримку. Перехідним етапом від «гречки» до чесної боротьби стала політична діяльність Владислава Атрошенка в парламентських виборах 2012 і 2014 роках відповідно.

До речі, зараз, у 2015 році, також уже понесли крупу й консерви від одного з потенційних кандидатів – мабуть, «гречка» це все таки надійно.

Чи внесла Революція Гідності зміни в політичні технології? І так, і ні!
У суспільстві поступово посилюється негатив щодо пайкових технологій і підкупу. Грошові мішки, які заходять в місто і «засівають», стикаються з супротивом міських активістів і осудом громади.

Очевидно, що до конструктивного підходу ще далеко і у чернігівців є попит на розважальні заходи. Вибори по 205 округу наповнюються політичним шоу, змаганнями «овочів», театральними постановками без змісту.

Проте, вже зараз громадські активісти намагаються закликати до реальних дій, лобіювання корисних проектів. Слід пам’ятати, що депутат Верховної ради має не тільки допомагати Чернігову, але й мати бачення своєї роботи в парламенті і взаємодії з виконавчою владою.

Є сподівання, що політична грамотність чернігівців зростає і ми оберемо кандидата з конструктивними пропозиціями, який ефективно представлятиме Чернігів на всеукраїнському рівні.


Олександр Рись

PR

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини