Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:27:41

Чергова колізія Соколова-Кухара

03.02.2015   15:06Агенцiя

Напередодні чергової сесії Чернігівської міської ради народний депутат України Валерій Куліч направив звернення міському голові Олександру Соколову з проханням внести до порядку денного проект рішення «Про питання організації управління районами в місті Чернігові», який передбачає ліквідацію районних у Чернігові рад – Деснянської та Новозаводської.

Куліч Валерій

Куліч Валерій

У встановлений законом десятиденний термін до офісу нардепа надійшла відповідь. Але чомусь не від Соколова, а від Кухара. Проте у спільному для обох стилі – «відмовному».

Мотивацією відмови стала «неузгодженість з нормами закону». А саме: міські чиновники апелюють до ч. 2 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якою повноваження районної у місті ради можуть бути достроково припинені за рішенням місцевого референдуму. Проте у проекті рішення, яке було подане Соколову для внесення на сесію, немає ні слова про дострокове припинення, а пропонується «припинити з 25 жовтня 2015 року» – тобто у день чергових місцевих виборів (які, поки немає рішення про їх дострокове проведення чи інших форс-мажорів, мають відбутися саме 25 жовтня, відповідно до Конституції України).

Аби міському голові було легше розібратися у питанні, до відповідного проекту рішення Валерієм Кулічем була додана ще й пояснювальна записка, в якій вказані правові підстави: «стаття 140 Конституції України, стаття 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Крім того, інші нормативно-правові акти, зокрема, рішення Конституційного суду України щодо офіційного тлумачення термінів «район» та «район у місті» (N 1-39/2001), в якому зазначено: «Під поняттям «організація управління районами в містах», що міститься в частині 5 статті 140 Конституції України, в системному зв'язку з її статтями 142, 143 треба розуміти повноваження міських рад як органів місцевого самоврядування в містах із районним поділом приймати рішення щодо: матеріально-фінансового та організаційного забезпечення здійснення місцевого самоврядування в районах міста; утворення чи неутворення в місті районних рад та в разі їх утворення визначення обсягу і меж повноважень районних рад; адміністративно-територіального устрою та з інших питань у межах і порядку, визначених Конституцією та законами України».

З невідомих нам причин очільники міста вирішили не звертати увагу на Конституцію та її роз’яснення Конституційним судом. Відповідне рішення, до речі, було винесене спеціально для того, аби розтлумачити міським радам, яким чином можна припинити районні у містах ради, і навіть має назву «…стосовно повноваження міських рад самостійно вирішувати питання утворення і не утворення районів у місті (справа про адміністративно-територіальний устрій)». Крім того, у цій галузі вже існує успішна практика за таким алгоритмом. Але…

… Але міський голова Соколов, очевидно, не має наміру скорочувати «чиновницькі» статті витрат міського бюджету (за приблизними підрахунками, у 2014 році апарат районних у місті Чернігові рад коштував містянам близько 10 мільйонів гривень). При тому, що суттю питання є ще навіть не сама ліквідація, а внесення проекту на розгляд депутатів, щоб або прийняти відповідне рішення, або обговорити та доопрацювати його. Таким чином бачимо «послідовну та чітку» життєву позицію міських чиновників. Бо «хто хоче – шукає спосіб, хто не хоче – шукає причину».

Народний депутат України Валерій Куліч продовжує роботу в розпочатому напрямку. Відповідний проект рішення буде поданий на розгляд депутатів на наступній сесії Чернігівської міської ради. Внесення відбудеться або через повторне звернення до міського голови з розширеними роз’ясненнями для кращого розуміння, або в інший спосіб.

Прес-служба народного депутата України Валерія Куліча

PR

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини