Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:15:07

Відбулася двадцять третя сесія обласної ради шостого скликання

24.01.2015   11:20Агенцiя

В її роботі взяли участь в.о.голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, народні депутати України Валерій Куліч, Владислав Атрошенко, Олександр Кодола, Олег Купрієнко, Анна Романова, керівники представницької та виконавчої влади області, журналісти.

Перед початком пленарного засідання депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв, які загинули, захищаючи Батьківщину в зоні АТО та громадян, які постраждали у результаті розстрілу пасажирського автобусу у Волновасі і вчорашнього теракту у Донецьку.

Про проведення часткової мобілізації на Чернігівщині поінформував заступник військового комісара Юрій Борисов. Згідно із Законом про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» до лав Збройних сил будуть призвані танкісти, артилеристи, десантники, зв'язківці, водії, механіки різних систем озброєння та інші фахівці. Мобілізація розпочалася 20 січня і триватиме у три етапи.

Потім голова обласної ради Микола Звєрєв вручив державні та обласні відзнаки. За вагомий особистий внесок в реалізацію державної політики в галузі охорони здоров'я, значні трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди 60-річчя від дня народження Грамотою Верховної Ради України нагороджено лікаря стоматолога-ортопеда комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська центральна районна лікарня» Чернігівської районної ради Віктора Валентія. За вагомий особистий внесок у розвиток і зміцнення місцевого самоврядування, активну громадську діяльність, високий професіоналізм та з нагоди Дня місцевого самоврядування цінним подарунком (годинником) Голови Верховної Ради України нагороджено Южненського сільського голову Ічнянського району Раїсу Котенко. А за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня місцевого самоврядування Почесною грамотою обласної ради та нагрудним знаком до неї нагороджено депутата обласної ради Сергія Сергієнка.

Далі очільник обласної представницької влади поінформував про зміни в депутатському корпусі. У порядку заміщення депутатів Олександра Кодоли та Валерія Куліча, які достроково припинили повноваження у зв'язку з обранням їх народними депутатами України, обласна виборча комісія прийняла Постанови про визнання обраними депутатами обласної ради Володимира Шпака по виборчому списку обласної партійної організації Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» та Миколу Рожка – по списку обласної організації Політичної партії «Сильна Україна».

Микола Звєрєв поінформував присутніх у сесійній залі, що на засіданні фракції «ВО «Батьківщина» головою депутатського об'єднання обрано Івана Якуба, а відповідно до протоколу засідання депутатської групи «Народний фронт» головою цієї депутатської групи обрано Михайла Лисака. Разом з тим, Микола Звєрєв оприлюднив заяви депутатів обласної ради Валентина Курінного про входження його до фракції «ВО «Батьківщина» в обласній раді та Володимира Шпака про його входження до депутатської групи «Народний фронт» в обласній раді.

Затвердивши порядок денний та часовий регламент сесії депутати приступили до обговорення і прийняття рішень.

Насамперед, депутати розглянули питання: «Про обласний бюджет на 2015 рік». Головний фінансовий документ області презентував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко. За його інформацією, загальний розмір доходів обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів визначений у сумі 2 532 718,6 тис. грн, у тому числі загального фонду – 2 459 659,6 тис. грн, що більше виконання 2014 року на 47457,9 тис. грн або на 2,0%, спеціального фонду – 73 059,0 тис. гривень. З державного бюджету України обласному бюджету передбачено дотацій у сумі 46 134,4 тис. грн, субвенцій – 2 127830,1 тис. гривень. Обсяг доходів загального фонду бюджету (без трансфертів) прогнозуються у сумі 285695,1 тис. гривень. Загальний обсяг видатків обласного бюджету (без врахування надання та повернення кредитів) прогнозується в обсязі 2529981,9 тис. грн, у тому числі обсяг видатків загального фонду у сумі 2 445 940,4 тис. грн та видатків спеціального фонду бюджету – 84 041,5 тис. гривень. У складі видатків обласного бюджету передбачені кошти на реалізацію місцевих (регіональних) програм у сумі 41 695,1 тис. гривень. Затверджуючи головне питання порядку денного, депутати схвалили перелік захищених статей видатків загального фонду обласного бюджету на 2015 рік. Серед іншого, це оплата праці працівників бюджетних установ, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, підготовка кадрів вищими навчальними закладами I - IV рівнів акредитації, забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення для індивідуального користування тощо.

Одноголосно затвердивши обласний бюджет, депутати підтримали Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення бюджетного і податкового законодавства в умовах бюджетної децентралізації. Наступними рішеннями обласної ради затверджено звіт про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 9 місяців 2014 року.

Далі сесією ухвалено низку галузевих програм. Зокрема, прийнято Програму економічного і соціального розвитку області на 2015 рік, реалізація завдань якої має забезпечити створення платформи для відновлення позитивних тенденцій в економіці регіону, недопущення погіршення стану соціального захисту та добробуту населення. Згідно з Програмою, головною метою розвитку регіону у 2015 році визначено забезпечення макроекономічної стабільності, дотримання соціальних гарантій та недопущення зниження життєвого рівня населення в умовах складної суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в країні.

За оптимістичним сценарієм економічне зростання у 2015 році розвитку формуватиметься, головним чином, за рахунок збільшення внутрішнього попиту, стимулювання інвестиційної активності суб'єктів господарювання та поступової переорієнтації підприємств на освоєння нових ринків збуту, що частково нівелюватиме негативний ефект торговельних обмежень з боку Російської Федерації.

Це надає підстави прогнозувати зростання валового регіонального продукту на 0,5%. Індекс промислової продукції складатиме 100,1 % до рівня 2014 року, сільськогосподарського виробництва 103,0 %, обороту роздрібної торгівлі – 102,5%.

Далі рішенням сесії прийнято обласну Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2015-2016 роки, головна мета якої - створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього бізнесу, його адаптація до роботи в умовах нових стандартів та конкуренції відповідно до вимог Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, підвищення економічних показників регіону.

Оскільки основу економіки регіону складають 380 середніх та 5835 малих підприємства, де зайнято 56,5% працівників, які забезпечують 47% обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг), то пріоритетними напрямками підтримки підприємництва визначено розвиток сільського, лісового та рибного господарств, машинобудування, легка та деревообробна промисловості, будівництво та ремонтно-будівельні роботи, а також розвиток готельного бізнесу, «зеленого» туризму, народних промислів, розробка нових туристичних маршрутів тощо. На реалізацію заходів програми на на 2015-2016 роки буде виділено 7500 тис. грн.

Наступною Програмою покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, що дислокуються на території Чернігівської області, військовозобов'язаних, призваних за мобілізацією та добровольців, які беруть участь в антитерористичній операції, на 2015 рік заплановано виділити з обласного бюджету 1970,0 тис. гривень. Кошти цієї Програми будуть спрямовані на закупівлю речового майна військовим частинам, організацію транспортних перевезень військовозобов'язаних під час мобілізації, військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів до зони проведення антитерористичної операції та у зворотному напрямку, у т.ч. закупівля автотранспорту, будівельних матеріалів для облаштування захисних споруд (блокпостів), а також спорядження та технічних засобів. Усього ж на реалізацію Програми заплановано залучити 3020,0 тис. гривень із врахуванням субвенцій.

Також на пленарному засіданні було прийнято Програму інформатизації Чернігівської області на 2015-2017 роки. Основними її завданнями є розвиток регіональної складової електронної інформаційної системи „Електронний уряд", впровадження системи електронного документообігу, автоматизація бухгалтерського обліку органів виконавчої влади області, підтримка безперебійного функціонування існуючих інформаційних систем області, технічний захист інформації. Для реалізації визначених напрямків Програми з обласного бюджету протягом трьох років буде виділено 5692тис. гривень.

Далі депутати внесли зміни до обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012 – 2015 роки». Згідно з цим рішенням, планується придбати реанімобіль, витратні матеріали, ліки для комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний кардіологічний диспансер», укомплектувати датчиками системи «Телекард» центрів первинної медико-санітарної допомоги, створення міжрайонних кардіологічних центрів у Бахмацькому, Корюківському районах та містах Ніжин і Прилуки, закупити тромболітичні препарати для надання невідкладної допомоги при гострих коронарних синдромах, тромбоемболії легеневої артерії, ішемічних інсультах в заклади охорони здоров'я.

Своїм наступним рішенням депутати погодити проект землеустрою щодо встановлення та зміни адміністративної межі Ніжина. Згідно із цим документом передбачено включити в адміністративні межі міста території сільських рад Ніжинського району загальною площею 725,1245 га за рахунок: Вертіївської сільської ради -75,0238 га земель, Григоро-Іванівської сільської ради - 230,5951 га земель, Кунашівської сільської ради - 419,5056 га земель та передати 4,7421 га території міста Ніжина до земель Вертіївської сільської ради.

Одностайними були депутати підтримуючи Звернення до Державної служби геології та надр України щодо зупинення дії спеціальних дозволів публічного акціонерного товариства «Укрнафта» на користування родовищами вуглеводнів, розташованих на території Чернігівської області, до виконання податкових зобов'язань та повного погашення заборгованості.

А ось питання щодо структури виконавчого апарату обласної ради викликало полярні міркування народних обранців. Проект цього рішення був винесений на розгляд сесії з метою раціонального використання коштів обласного бюджету. Однак депутати не підтримали дане рішення та залишили структуру аппарату без змін. Також незмінним залишилося і рішення обласної ради від 22 лютого 2014 року «Про обрання голови обласної ради та встановлення умов оплати праці».

Ухвалюючи чергові рішення про внесення змін до Положення про Почесну грамоту обласної державної адміністрації і обласної ради, яка є вищою спільною відзнакою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також, затверджуючи Положення про Почесну грамоту обласної ради та нагрудний знак до неї, депутати мали на меті простимулювати працівників трудових колективів та інших осіб до підвищення професійного рівня, досягнення визначних успіхів у виробничій, науковій, меценатській, державній, військовій, творчій та інших сферах діяльності.

Під час пленарного засідання депутати затвердили план роботи обласної ради на 2015 рік. Усього ж на сесії розглянуто та прийнято майже півсотні рішень. Зокрема, в їх числі – кадрові призначення, питання управління комунальною власністю, надання спеціальних дозволів та з інших напрямів господарської діяльності. Крім того, народні обранці підтримали депутатські запити своїх коллег – Івана Якуба, Єдуарда Асмаковського, Віктора Кульбаки та Михайла Лисака.

По завершенню сесії відбувся підхід Миколи Звєрєва до преси.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини