Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:08:01

Сергій Журман: Акт Злуки увійшов в історію прийдешніх поколінь як день об’єднання всіх українських земель в єдину українську державу

23.01.2015   07:42Агенцiя

На цьому в.о. голови обласної державної адміністрації наголосив під час урочистостей з нагоди відзначення Дня Соборності України.

Перед початком заходу в фойє філармонійного центру усі бажаючі оглянули виставкову експозицію з історії українського державотворення, підготовлену Чернігівським обласним історичним музеєм ім. В. В. Тарновського та обласним архівом.

— Свобода, єдність, цілісність, соборність, незалежність, мир – сакральність цих слів ми розуміємо зараз, мабуть, як ніколи, бо за 23 роки нашої незалежності Україна не перебувала у стані війни. Кожного дня ми оплакуємо тих, хто віддає за неї своє життя - зауважив Сергій Журман.

Вже 85 чернігівців загинули на передовій цієї неоголошеної війни. Світлу пам’ять загиблих героїв-наших земляків присутні вшанували хвилиною мовчання.

Україна пережила багато подій, які вплинули на світобачення її народу. Майже сто років тому, 22 січня 1918 року, прийняттям IV Універсалу, що проголошував Україну вільною й суверенною, увінчалася багатовікова боротьба нашого народу за власну державність.

Рік потому, 22 січня 1919 року, Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки об’єднав всі українські землі під знаком однієї держави.

Багато випробувань випало на український народ від того часу. Пройшло майже століття, за яке українці пережили часи голоду, поневірянь, страшної Другої світової війни.

Сергій Журман також згадав ще один, без перебільшення, доленосний для України захід, який став символом єдності східних і західних земель України вже наприкінці минулого століття. 25 років тому, 21 січня 1990 року сотні тисяч українців взялися за руки, утворивши живий ланцюг єдності від Києва до Львова. Це була одна з найбільших у Європі масових акцій, яка довела, що українці одностайні у своєму прагненні жити в єдиній, неподільній, вільній державі.

За 23 роки Україна пережила складний етап державотворення. Проте ніхто не сподівався, що бажання українського народу самостійно визначати свою подальшу долю, свій історичний шлях наразиться на агресію з боку найближчого сусіда.

— Акт Злуки, День Соборності набуває ще більшої значимості саме сьогодні, в такий складний для української історії час. Тому ми усі повинні об’єднатися і зробити все задля того, щоб показати усьому світу, що саме в єдності наша сила і саме миру прагнемо ми. І робимо все задля того, щоб жити однією родиною, у вільній країні, в одній європейській родині, - відзначив Сергій Журман.

Також він вручив державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації.

З Днем Соборності України присутніх також привітав та вручив відзнаки голова обласної ради Микола Звєрєв.

З нагоди свята перед глядачами виступив академічний камерний хор ім. Дмитра Бортнянського обласного філармонійного центра фестивалів та концертних програм та Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини