Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:07:11

Чернігівщину відключають від електрики більше ніж інші області. І будуть відключати далі

18.12.2014   08:02Агенцiя

А винні у цьому олігархи, які довели енергетичну систему до такого стану, упевнений голова обласної ради Микола Звєрєв. Про це він заявив на засіданні обласного Антикризового енергетичного штабу 17 грудня в Чернігівській ОДА, повідомляє Час Чернігівський.

«До Чернігівщині відношення несправедливе: область потерпає від відключення електроенергії більше за інших. Адже регіон виробляє достатньо електроенергії. А економлять на нас найбільше. А причина — непрофесіоналізм та корупція. Є десятки звернень щодо діяльності обленерго», — каже Микола Звєрєв. І оголосив про особисту боротьбу з монополістами. Також Звєрєв заявив, що у найближчі роки влада проведе повну інвентаризацію майна, яке приватизували монополісти. Перевірять як і за якою ціною.

«Потрібно чесно говорити населенню про проблеми, які є. Не приховувати», — упевнений Сергій Журман, виконуючий обов'язки голови Чернігівської ОДА. — «Ми переживаємо найважчу зиму за всі роки незалежності. 25 теплоелектростанцій в Україні не працюють».


Електроенергії не вистачає. Відключення продовжаться?

Про таке кажуть представники ПАТ "Чернігівобленерго". І прогнозують подальші відключення.

Однак, за словами чиновників, відключення електроенергії на Чернігівщині показали, що ПАТ "Чернігівобленерго" не може якісно реагувати на проблеми в енергетиці.

Технічний директор ПАТ "Чернігівобленерго" Володимир Рубанка всю вину за відключення "валить" на аварії, ремонти та простої електростанцій. А отже, електроенергії в Україні виробляється менше, ніж потрібно.

За словами енергетиків, альтернативи відключень зараз НЕМАЄ. Можливо лише відпрацювати графіки. Узгодити їх зі споживачами, особливо великими. Також є технічні проблеми: застаріле обладнання. А ще обленерго жаліється на крадіїв електроенергії.


Краще б відключили від електроенергії супермаркети, ніж працюючі підприємства

«Досить вже прикриватись війною!», — каже депутат обласної ради Арсен Дідур. — «Війна буде тоді, коли не буде хліба та продуктів, закриються лікарні та інші об'єкти. Чи є погоджені графіки відключень по кожному району? Керівництво обленерго на кожній нараді надає ту ж саму інформацію. Якщо районні РЕМи займаються».

«По 4 рази на день відключають підприємства! Як може працювати підприємство?», — обурювався депутат обласної ради Михайло Півень. Сказав, що незважаючи на запевнення «Чернігівобленерго», жодних погоджень між РЕМами та місцевими адміністраціями не було.

«Олігархи Коломойський та Григорішин, які є власниками обленерго, просто грабують Чернігівщину!», - заявив Сергій Берестовий, голова Ради підприємців при Чернігівській ОДА. — «Обленерго відключають від електроенергії підприємства, які працюють, експортують, дають валютні надходження. Жодних кроків щодо співпраці чи хоча б налагодження діалогу з підприємствами немає!»
 

У районах і містах

Більшість голів РДА казали, що енергетикам чхати на графіки. Ними ж розроблені на погоджені з органами влади. Відключення електроенергії хаотичні.

Голова Бахмацької РДА Михайло Виноградов обурювався, що винними у відключеннях роблять... голів РДА

«Я дзвоню у РЕМ і питаю, хто дав команду відключати. А мені диспетчер каже: це Виноградов дав команду. Яка команда? Я що - управляю РЕМом? Якщо такі справи, давайте я буду РЕМом керувать. Отримувать зарплату 12 тисяч. Чи 18!", - обурювався голова РДА.

На жаль, як виявилось на засіданні, обленерго дало команду керівникам РЕМів не їхати на нараду в ОДА. Це черговий приклад відношення монополіста до влади, депутатів та всієї Чернігівської громади.

У багатьох районах люди готові виходити на акції протесту. Адже графіки відключень електроенергії не дотримуються.

«Терпіння людей не безмежне. Якщо не буде співпраці між владою та РЕМами - чекайте акцій протесту. Будуть захоплювати РЕМи», - упевнений Сергій Журман.

«Більш того — обленерго має подякувати головами РДА. Ми вже не раз зупиняли народ на місцях. Якщо б не голови РДА - народ би вже бив вікна у РЕМах», - каже голова Козелецької РДА Сергій Андрєєв.

Але є і позитивні випадки. За словами голови Новгород-Сіверської ОДА Олени Мовчан, в районі є комунікація між РЕМ та владою. І, що найголовніше, графіків дотримуються.

 
Чому і скільки відключають: трохи цифр та фактів

354 мегават у середньому взимку споживає область. Значить маємо обмежуватись щоденно до 110 мегават. Однак цей обсяг не можна пропорційно розподілити на всіх. Адже команди про відключення надходять у різний час. І щоразу на різну потужність. Буває таке, що потрібно одразу ж обмежитись на 110. Тоді відключаємо все", - розповів технічний директор ПАТ "Чернігівобленерго".

«Тарифи фірми "Тех-Нова" на 30% вищі за тарифи "Облтеплокомуненерго. Тому Рада підприємців при ОДА вирішили пікетувати "Тех-Нову"», - заявив Сергій Берестовий.


Останнє "піонерське" попередження!

«Ми востаннє підпишемо графіки відключень. Однак, якщо за інформацією з районів та міст у найближчі дні продовжаться хаотичні та неузгоджені дії, то обласна влада відреагує жорстко. Тоді чекайте заяв, дій та практичних кроків. Адже тоді ми сприйматимемо обленерго як установу, яка працює ПРОТИ НАРОДУ УКРАЇНИ!», - заявив у підсумку Сергій Журман.

Натомість, Валентин Мельничук, натомість, упевнений, що обленерго не відповідає за обсяги відключень.
«Що можуть зробити обласні керівники обленерго, якщо вони отримують чіткі вказівки від центрального керівництва електромережами?», — запитує Валентин Мельничук.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини