Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:47:44

Чернігівці вшанували жертв голодоморів

22.11.2014   21:29

22 листопада голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о. обов'язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, народний депутат України Олександр Кодола, громадськість міста взяли участь мітингу-реквіємі, що відбувся в місті на Десні біля П'ятницької церкви.

Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Учасники заходу запалили свічки у пам'ять про жертви геноциду та вшанували їх у загальнонаціональній хвилині мовчання.

Микола Звєрєв у своєму виступі зазначив, що кожної четвертої суботи листопада, в День жертв голодоморів, люди приходять до пам'ятних знаків і місць поховань замучених жорстоким комуністичним режимом українців аби низько схилити голови перед їх світлою пам'яттю.
- Ми низько схиляємося перед усіма, хто був закатований страшним голодом. Не має жодного українського села, міста де б не пройшов тоталітарний геноцид. На жаль, і зараз український народ бореться за свою незалежність. Україна – Божа земля і Господь завжди буде з правдою, збереже українську націю і буде на нашій землі мир, - підкреслив голова обласної ради.

Як відзначив у своєму виступі Сергій Журман, голодні роки, якими отруювали українську націю у 20-му столітті, навіки залишаться у її пам’яті та історії.
– Високоосвічена, велелюбива, але водночас багатостраждальна Українська нація. Людина може простити образу, зневагу, біль, але найважче здолати голод. На нашій щедрій, врожайній українській землі люди вмирали голодною смертю. Сьогодні Голодомор 1932-1933 років, внаслідок якого загинуло майже 4 мільйона осіб, увесь світ визнає геноцидом українського народу, - наголосив в.о. голови облдержадміністрації.
Але і тоді, як і сьогодні, народ України чинив ярий спротив терору.

Перед присутніми також виступили голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василь Чепурний, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко та офіцер 13-го батальйону територіальної оборони Ігор Андрійченко.

Після мітингу-реквієму відбулася хода до пам'ятного знака Борцям за волю і незалежність України, що біля Катерининської церкви, де учасники заходу розставили лампадки у вигляді хреста.

Наприкінці дня в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся вечір-реквієм академічного камерного хору імені Д. Бортнянського.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.