Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:18:51

Атрошенко: Виборці дали чітку відповідь всім, хто вів брудну кампанію

28.10.2014   10:58Агенцiя

Виборча кампанія 2014 закінчилася. На Чернігівщині впевненну перемогу на них за попередніми результатами отримала політична сила "Блок Петра Порошенка".

Ми вирішили поспілкуватися з її керівником в області, народним депутатом Владиславом Атрошенко, який не лише забезпечив високі результати, а і сам переміг на 206 окрузі, отримавши більше 50% голосів виборців.

- Ви не вперше берете участь у виборах. Як оцінюєте нинішню виборчу кампанію?
- Кампанія була коротка і, на мій погляд, одна з найбрудніших в історії незалежної України. Особливо - в деяких округах Чернігівщини. Але вцілому виборці показали, що вони набагато розумніші, ніж про них думали ті кандидати, які будували свою кампанію на негативі до опонентів.

- Відмінність цієї кампанії в тому, що опоненти "лили бруд" на інших замість того, щоб розповідати про себе. Чи бачили Ви таких кандидатів і округи, де б не "лили бруду"?
Можу навести приклад із свого округу. Мені сподобалася кампанія деяких моїх опонентів. Вони з різних політичних таборів, але провели кампанію цивілізовано, не обливали брудом один одного і мене. Мене привітав із цією подією Микола Миколайович Ганжа - це один табір, і Володимир Федорок - це інший табір. У мене була коротенька розмова з кандидатом у народні депутати по 205-му округу Ігорем Андрійченком, і ми запевнили один одного в чесній боротьбі своїх команд у своїх округах. Я вітаю такі наміри і хотів би наголосити, що і Майдан починався з відстоювання європейських цінностей, орієнтації на Європу. А найголовніша цінність - це вільне волевиявлення людей, коли вони приходять на дільниці і одній владі кажуть: "Ні", а іншій кажуть: "Ну, ви ще попрацюйте, бо начебто непогано справлялися зі своїми обов'язками". І на людей ніхто не тисне, не впливає на їхню свідомість, не дзвонять якісь кол-центри і не повідомляють, що нібито їхні кандидати знялися з виборів, не поширюються газети, де пишуться різні нісенітниці про їхніх кандидатів.

Тобто виборці можуть робити висновки, виходячи з об'єктивної реальності, в якій вони жили протягом того часу, коли працювали або їхні представники у виконавчих органах влади, або - у законодавчих. Я вважаю, що це та цінність, яку треба відстоювати в Україні, і перший крок до демократизації, до подолання всіх отих негативних життєвих проявів (і корупції, і недопрацювання правоохоронців) починається з вільних виборів. Коли люди можуть вільно дати висновок стосовно того, влаштовує їх ця влада чи не влаштовує.

- Проти Вас була дуже "брудна" кампанія: і дзвонили людям, і писали, і розказували, і приходили так звані "люстратори". Як Ви вважаєте, наскільки це вплинуло на волевиявлення ваших виборців?

- Цікавим є той факт, що всі політики, незалежно від їхнього рівня (які "лили бруд" на будь-кого, в тому числі - на мене), вони отримали належну оцінку з боку виборців. І їхні результати - як і Блоку Тимошенко, як і партії радикалів , так і "люстратори" місцевого "розливу" - вони отримали достойну оцінку громадян, яка сама за себе говорить. Мені тут додати немає чого.

- Давайте перейдемо до ситуації в округах. Найбільше нині прикута увага до 207-го округу: там проблеми, найменше підраховано голосів. Якою інформацією Ви володієте і можете поділитися з нашими глядачами?
Дійсно, події, що розвиваються в останню добу в 207-му окрузі, достойні особливої уваги правоохоронців. Що ж там відбувалося? Я навіть не беру передвиборчий період, коли у маленьких населених пунктах, у яких проживають люди похилого віку, залежні від влади, - тут є багато фактів підкупу виборців на користь одного з кандидатів. Крім того, вже очевидними є дії окружної виборчої комісії також на користь одного з кандидатів. Що відбувалося і як працювала окружна комісія? Вона в першу чергу проводила ті протоколи зі свого комп'ютера до серверу ЦВК, які були з тих найменших дільниць, де перемагав Рибаков. І Рибаков, за даними ЦВК, весь час мав лідерство до останнього часу, хоча ми мали паралельний підрахунок голосів, який показував, що перемагає кандидат від "Блоку Петра Порошенка" Анатолій Євлахов.
Ця ситуація (станом на вечір 27 жовтня) доведена до абсурду: була вже втрата свідомості у голови ОВК, втрата свідомості у працівника, системного адміністратора, що відповідає за сервер, було повідомлення про нібито замінування, йде всіляке затягування часу і намагання зробити все, щоби до ЦВК надійшли недостовірні дані. Є загрозливі повідомлення про те, що системний адміністратор почав вводити дані, які не відповідають даним "мокрих" протоколів із дільниць. Наприклад, якщо за кандидата Євлахова стоїть у графі 145 голосів - він подає до ЦВК 14. Начебто останню цифру забув. Я повідомив про це правоохоронні органи і ми готуємо ілюстративний матеріал (як це відбувається) і будемо намагатися впливати на події у 207-му окрузі на рівні керівництва країни, щоб там були чесні вибори.

- Тепер - до 210-го округу: найбільша несподіванка там - політик всеукраїнського рівня Микола Рудьковський - програв кандидатові від "Блоку Петра Порошенка". Яку Ви дасте оцінку подіям, які там відбувалися?
- У цьому окрузі був не лише Рудьковський, а й потужна бізнес-група "Європа", яка вже давно "царює" на Прилуччині, де зосереджена найбільша кількість виборців. І хід цієї кампанії був дійсно дуже "брудним" по відношенню до Дмитренка Олега Миколайовича. Проте, побачивши досить суттєвий відрив Дмитренка від Рудьковського й Авер'янова, підрахунок голосів уже відбувався більш-менш у законодавчому полі і не викликав особливих хвилювань. Хоча була "фішка", до якої вдався хтось із опонентів Дмитренка Олега Миколайовича - на окрузі був "клон" Дмитренко Олег Іванович. Так от: агітаційні плакати, в яких повинні бути біографії та програма кандидата, надійшли до окружної комісії (для розповсюдження на дільничні комісії) з переплутаними фотографіями. Просто не розрахували ці діячі, що у процесі будуть задіяні і технічні працівники ЦВК, і це питання буде розслідуване силовими структурами. Адже дискета з фотографією не могла бути покладена в пакет документів іншого кандидата, бо була фізично прикріплена до пакету того кандидата, який її подав. А документи обома кандидатами Дмитренками подавалися в різні дні, тому складалися в різних стосах. І випадково їх замінити просто неможливо.

- Ви зверталися до ЦВК, правоохоронних органів через цю ситуацію?
- У той час, коли ми це помітили, найголовнішим було вчасне реагування і забезпечення друку правильних агітматеріалів. Ми це зробили. Нас менше цікавило вчасне звернення, враховуючи те, як іноді в цих випадках непрофесійно спрацьовує правоохоронна система.

- І до іншого округу: на 209-му, з центром у Ніжині, "Блок Петра Порошенка" зняв свого кандидата і підтримав кандидата від "Народного фронту" Олександра Кодолу. Він, за попередніми даними, виграє, чи Ви задоволені таким результатом чи ні? І охарактеризуйте хід кампанії в цьому окрузі.

- Я абсолютно задоволений перемогою кандидата від демократичних сил, а саме: від "Народного фронту". Дійсно, були домовленості про зняття кандидата від нашого блоку на користь Кодоли, і він перемагає з суттєвим відривом порядку 12 відсотків. У 209-му окрузі також була дуже "брудна" кампанія. І весь "бруд" був сконцентрований на представнику команди президента. Є достатньо вилучених агітматеріалів, і сам Кодола збирається віднести все це в офіс партії, яка найбільше відзначилася на Чернігівщині цим "брудом". І отримала адекватний своїй виборчій кампанії результат голосування виборців - практично у два з половиною рази нижчий, ніж декілька місяців назад набрала Юлія Володимирівна як кандидат у президенти.

- І - до 205-го округу: Ви особисто підтримували Валерія Куліча. Чи задоволені його результатом? І Ваші враження від кампанії.
Кампанія у 205-му окрузі якраз і відрізнялася тим "брудом", про який я казав, із боку політичної сили "білосердечних".
На сьогодні у стані розслідування дві кримінальні справи: одна з приводу роботи кол-центру, який повідомляв недостовірну інформацію виборцям (про нібито зняття на позачерговому з'їзді кандидатів Атрошенка і Куліча з 205-го й 206-го округів) і тим самим суттєво впливав на волевиявлення. Хто відповідає на дзвінки стаціонарних телефонів? Це ті, хто перебуває вдома, в основному - люди похилого віку. На другу добу повідомлення йшли ніби від служби соцзахисту, тому люди довіряють такій інформації. Є докази, що дзвінки йшли з обласного штабу "Батьківщини" та офісу Дубіля, вони зафіксовані. Один із номерів належить помічнику Валерія Дубіля. Я вважаю, що ця справа повинна бути справою честі правоохоронців і повинна дійти до суду, винні мають бути притягнені до відповідальності. Очевидно, на жаль, це виконавці. Тому що я чув від Валерія Олександровича про те, що "це не Божа справа", і що він не давав такої команди, очевидно, її давав хтось інший. Але страждатимуть ті люди, які виконували злочинні команди.
Друга кримінальна справа - це справа щодо масового підкупу студентів. У соцмережах було розповсюджено інформацію, що за фотографію бюлетенів із голосом за Дериземлю і партію "Батьківщина" студент отримає квиток на якусь тусовку з діджеєм. Спіймано не лише того, хто мав давати квитки, а й студентів, які продавали свій голос. Ця справа також має дійти до суду як приклад того, що в цій нечесній грі іноді наступає відповідальність - на жаль, не замовника, а виконавця. І на наступних виборах люди, які купуються на отакі провокації, хай роблять висновки. Все-таки бажано, щоб Україна рухалася в бік демократичних виборів.

- Які Ваші плани на роботу вже у новому парламенті і в своєму окрузі?
Наразі ми маємо три яскраві перемоги з чотирьох округів, де висувалися представники команди Порошенка. І я буду все робити для того, щоб була перемога на всіх чотирьох округах. Я здивований і розчарований тим рівнем кампанії, яку проводила політична сила Тимошенко у Чернігівській області. Ця кампанія відштовхує Україну від демократичного світу, і дії, продемонстровані цією політичною силою, є діаметрально протилежними від тих закликів, які ми бачили.
Сьогодні є велика відповідальність і моя особиста. Я дякую вам, шановні виборці, за той ступінь довіри, який ви показали своїм голосуванням на мою підтримку, на підтримку "Блоку Петра Порошенка", Валерія Куліча. Надзвичайно відповідально ми будемо старатися відноситися до кожного свого робочого дня і будемо робити все, щоб ви не були розчаровані, і щоб дійсно і Чернігів, і Україну зрушити з неприємного становища в економіці і в політиці, в якому вона сьогодні є.


Спілкувалася Євгенія Анцибор

PR

 

 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини