Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:15:19

Валерій Куліч: "Після перемоги працюватиму для Чернігова, розвитку економіки та створення робочих місць"

23.10.2014   12:35Агенцiя

Як свідчать соціологічні дослідження, серед двох десятків кандидатів виборці 205-го округу надають перевагу Валерію Кулічу – чернігівцю, успішному підприємцю, цілеспрямованій людині.

Лідерство Валерія Куліча визнають і самі кандидати. Тому вони хочуть зустрітися з ним на дебатах, так би мовити, cам на сам, щоби, мабуть, «підтягнути» свій рейтинг. В понеділок на телеканалі «Новий Чернігів» відбулися дебати по 205-му виборчому округу, в яких впевненно переміг Валерій Куліч. Але хіба можливо за годину ефіру розповісти про своє бачення вирішення проблем міста та України в цілому? Тому після дебатів ми зустрілися з лідером, щоб отримати більш детальні відповіді на питання, що безпосередньо цікавлять громаду Чернігова.

Про плани

– Валерію Петровичу, на попередніх дебатах ви заявили, що приєдналися до команди президента в тому числі і для того, щоб у 60 реформах, напрацьованих цією командою, були відображені шляхи вирішення проблем Чернігова. Які конкретно проблеми ви бачите і як плануєте їх вирішувати у Верховній Раді?

– Я почав би з того, що дасть чернігівцям та або інша зміна в законодавстві, яку я підтримую. Я переконаний, що зміни в Україні треба розпочинати з адміністративної реформи. Це не означає, що ми маємо бездумно «скорочувати чиновників на 10%», як це відбувалося нещодавно, наприклад, в Чернігівській ОДА. Треба скоротити кількість непотрібних громадянам функцій, за кожною з яких і стоїть чиновник. На кожного із нас у рік припадає півтори тисячі адміністративних послуг, але реально ніхто такої їх кількості не отримує. Для скорочення кількісті адмінпослуг треба, в тому числі, об’єднати інформаційні бази різних відомств. Адже сьогодні в кожної структури – своя інформаційна база, до якої інша доступу не має. Саме через це в Україні не спрацьовує система «Єдиного вікна». Приклад простий – оформлення субсидії. Для того, щоб її оформити, громадянин має принести довідку про доходи та склад сім’ї. Соціальний працівник з’ясовує, звертаючись до організацій, які надають послуги, скільки послуг споживає громадянин. І лише після цього призначають субсидію. Якщо б соціальний працівник мав доступ до інформаційних баз, людині було би достатньо тільки написати заяву на отримання субсидії! Скоротивши кількість послуг, ми зможемо скоротити і кількість чиновників, які їх надають. Це дасть можливість підвищити заробітну плату держслужбовцям і працівникам місцевого самоврядування, що зробить ці посади конкурентними. Адже ні для кого не секрет, що висококласні спеціалісти не хочуть йти на держслужбу саме через мізерну заробітну плату.

Про тарифи

– Ви зачепили питання субсидій. Але їх отримають далеко не всі. Тому чернігівців турбує питання тарифів. Як зробити так, щоб вони були прозорими і чесними?

– По-перше, я хотів би звернути увагу на те, що найдорожчу послугу, яку отримують мешканці Чернігова – опалення та гаряче водопостачання, надають приватні підприємства, які орендують майно громади – Чернігівську ТЕЦ та котельні міста. Громада передавала їм майнові комплекси, коли курс долара, мабуть, був по 5 грн. Сьогодні він зріс до 13 грн. Суттєво зросла і вартість послуг. Але орендна плата залишається на тому ж рівні! Орендна плата за майнові комплекси – це відсотки від їх вартості. Зростання цін автоматично підвищує вартість майнових комплексів, тому й орендна плата має переглядатись. І за рахунок цього буде наповнюватись місцевий бюджет. Я вже не кажу про те, чи треба було взагалі громаді Чернігова передавати в оренду це майно. Але якщо передали, то треба хоча б отримувати за нього ефективну плату!

По-друге, нас сьогодні запевняють, що тарифи на комунальні послуги встановила та чи інша Національна комісія. Але це не так! В Нацкомісіях працює дуже мало людей і вони не в змозі перевірити усі кількісні складові тарифів. Вони дивляться тільки на перелік складових, але не на їх обсяги та вартість. Реально тарифи розраховували підприємства, які надають послуги. Але не може підприємство, яке надає послуги, визначати, скільки певна послуга буде коштувати! Впевнений, що всі підприємства, які надають комунальні послуги, завищують свої витрати. Я переконаний, що перевірку тарифів має проводити незалежна експертна організація. При цьому складові тарифів мають бути оприлюднені для широкого загалу, що унеможливить корупційну складову при їх затвердженні. Місто має сказати постачальникам послуг: «Ми готові отримувати послуги по таких-то тарифах. Якщо вас це влаштовує – орендуйте майно й надалі та працюйте. Якщо не влаштовує – поверніть в комунальну власність. Місто саме забезпечить їх ефективну роботу».



Про пільги

– Чернігів – місто ветеранів. Тут проживає багато людей, яким держава надала пільги, але реально вони їх не отримують. Що робити?

– Я – проти пільг у тому вигляді, в якому вони є зараз. Судіть самі: людина має пільги на придбання ліків. Але за безоплатними рецептами отримати ці ліки не може. Більш того, такий принцип надання пільг несе в собі корупційну складову. Адже тендер виграє не той, хто надасть найкращу ціну, а той, хто краще «домовиться». Така ж сама ситуація і з проїздом у транспорті. Люди мають право на безоплатний проїзд, але сьогодні перевізники в грубій формі виганяють їх з громадського транспорту! Хіба люди, які віддали своє здоров’я державі, заслужили такого ставлення? Знов-таки розподіл субвенцій за пільгові перевезення проводиться непрозоро. Гроші в Чернігові отримують лише два перевізники, і це породжує корупцію. Саме тому я підтримую ідею монетизації пільг. Якщо закон надає громадянину пільгу, то для її реалізації він має надати йому й відповідну суму коштів. Отримавши 800 грн на руки, людина сама вирішить, в якій аптеці їй купувати ліки і на якому транспорті їздити. Це сприятиме конкуренції і серед аптек, і серед перевізників, і серед інших надавачів послуг.

– Якщо вже зачепили транспортну тему, то які ви бачите шляхи вирішення проблем Чернігова в цій сфері?

– Вирішення цієї проблеми напряму пов’язане з монетизацією пільг та прозорістю тарифів на перевезення. Про це ми вже говорили. Але хочу додати от що: на дорогах Чернігова не повинно бути такої кількості маршрутних таксі. Вони вже просто не вміщаються в місті! Підприємства, які обслуговують громадян, мають надавати якісні послуги. Тому треба встановити перехідний період, після закінчення якого перевезення будуть здійснювати лише міські автобуси середньої та великої місткості, прилаштовані для перевезення і дитячих колясок, і людей в інвалідних візках. Для розвитку електротранспорту має діяти державна програма із співфінансуванням місцевого бюджету хоча б у відношенні 50 на 50.

Про благоустрій

– Чи задовольняє вас ситуація з благоустроєм Чернігова?

– Ані мене особисто, ані громаду Чернігова стан благоустрою не задовольняє! Але у великій мірі я вбачаю тут бездіяльність саме міської ради. Для прикладу я розкажу, як такі питання вирішуються в Канаді. Три роки тому я разом із делегацією Торгово-промислової палати України був у цій державі з метою вивчення адміністративного устрою. Так от у Торонто здебільшого малоповерхова забудова. Нашу делегацію вразило те, що біля кожного будиночка – зелений, акуратно підстрижений газон. Ми питаємо: «А якщо людина не підстригла газон, що буде?» Нам кажуть, що через день така людина отримає листа з проханням підстригти газон. «А якщо знов не підстриг?» – допитуємось ми. «Через день приїздить комунальна служба і підстригає газон. Але після цього надсилає рахунок на 500 доларів». І все, там ця проблема вирішена! Причому не сплатити по рахунку людина просто не може, бо потім будуть серйозні наслідки. У нас працюють й екологічні інспектори, й «Дільниця по контролю за благоустроєм Чернігова», й управляння ЖКГ, а подивіться, що твориться біля офісів та магазинів! І в цьому питанні не треба вигадувати велосипед. Треба переймати позитивний досвід інших країн як у законодавчій, так і соціальній сферах.

Про вибори

– Як би ви оцінили цю передвиборчу кампанію, яка вже добігає кінця?

–Як дуже брудну. Знаєте, я ніколи не був у жодній партії та ніколи не займався активно політикою. Коли я готувався йти на вибори, я працював над програмою, над тими змінами, які необхідні, та над законами, які пропонуватиму в парламенті. Але виявилося, що це не так важливо для виборів. Є кандидати, які взагалі не презентують свою програму, постійно маніпулюючи. Ну скажіть мені, які закони писатимуть та прийматимуть співаки чи спортсмени? Нам потрібно розвивати економіку, сторювати робочі місця, піднімати Чернігівщину, працювати над соціальною справедлвістю. А що ми чуємо натомість? Про минуле. Хто де був, з ким дружив тощо. Дуже багато поширюється брехні та неправди. Наприклад, я ніколи не писав заяву та не вступав у фракцію Партії регіонів. А дуже багато було спроб обдурити виборців та довести їм протилежне.

– Проти вас було чи не найбільше бруду на цих виборах. З чим ви це пов’язуєте?

– Хай це залишиться на совісті тих спортсменів, які вели себе під час цієї передвиборчої кампанії зовсім не по-спортивному. Я нікого не облив брудом, не розповідав про своїх опонентів неправди, не замовляв про них десятки неправдивих матеріалів, не випустив жодної «чорної» листівки чи газети. Як кандидат у депутати, я намагався вести чесну дискусію з виборцями, переконувати їх та відповідати на запитання. Сподіваюся, чернігівці набагато розумніші, ніж про них думають заїзжі технологи, кандидати та їх ляльководи.



– I наостанок: ви можете звернутися  до виборців Чернігова.

– 26 жовтня я закликаю всіх прийти на вибори та проголосувати. Важливо підтримати команду президента – за партійними списками це «Блок Петра Порошенка», а в одномандатному окрузі №205 – мене, Валерія Куліча, як єдиного кандидата від команди президента. Українці багато разів втрачали свою державність через те, що були роз’єднанні. Зараз ми маємо об’єднатися навколо одного лідера, щоб не повторити помилки історії. Петро Порошенко – легітимно обраний президент, він переміг у першому турі. Які у нас ще є варіанти, крім підтримати його та, закасавши рукави, працювати заради миру, економіки та розвитку нашої країни? Боюся, якщо ми втратимо цей шанс, наслідки спрогнозувати буде дуже важко.

Василий Петренко

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини