Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:31:21

Облдержадміністрація відзвітувала про підготовку до зими та бюджетно-фінансовий стан області перед депутатами обласної ради

19.09.2014   07:31

18 вересня під час пленарного засідання сесії обласної ради депутати заслухали інформацію керівників структурних підрозділів облдержадміністрації з актуальних питань життєдіяльності області.

Заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Сергій Журман поінформував депутатів про стан справ в ОДА у зв’язку зі звільненням Володимира Івашка з посади голови. Він також розповів про ситуацію з кадровими призначеннями голів РДА, керівниками окремих департаментів.
Сергій Журман закликав до злагодженої праці облдержадміністрацію та депутатський корпус, оскільки важливих питань, які вони повинні вирішувати на благо жителів області, більш ніж достатньо.


Підготовка до осінньо-зимового періоду

Одним з найважливіших питань нині є підготовка до опалювального періоду 2014/15 років.

Як відзначив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Петро Головач, вона проходить відповідно до комплексного плану підготовки об’єктів ЖКГ, соціальної сфери та паливно-енергетичного комплексу.
— На даний час рівень підготовки об’єктів житлово-комунального господарства становить майже 95%. Забезпечено 97% розрахунків місцевих бюджетів за спожиті енергоносії, борги за природний газ на сьогоднішній день взагалі відсутні. Велику стурбованість викликає існуюча реальна загроза обмеження, а то і відсутність постачання природного газу та вірогідність часткового відключення електроенергії, — сказав Петро Головач. — Урядом країни встановлені ліміти споживання природного газу для всіх категорій споживачів, крім населення. Щоб вкластися у відведені ліміти, вжито низку заходів: створено обласний Антикризовий енергетичний штаб, який щотижнево проводить засідання. Усім без винятку постачальникам енергоносіїв та споживачам доведено граничні обсяги постачання і споживання природного газу, електричної енергії.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства ОДА, на даний час реалізовуються заходи щодо зменшення споживання природного газу теплопостачальними підприємствами та бюджетними установами до рівня минулого року на 30%. Спільно з керівниками промислових підприємств розроблені плани організаційних та технічних заходів щодо скорочення споживання природного газу. Проводиться робота щодо переведення газових котелень на використання місцевих та альтернативних видів палива.

В області налічується 941-а котельня підприємств теплоенергетики, промислових підприємств та власних котелень бюджетних установ з яких 553 працюють на природному газі, 379 на твердому паливі і 1на мазуті.
Як відзначив Петро Головач, незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів, сьогодні проводяться роботи з реконструкції котелень на 88 об’єктах бюджетної сфери області. Це надскладне завдання, бо це більше, ніж за три останніх роки, взятих разом.

На даний час вже проведено роботу на 12 об’єктах бюджетної сфери. Продовжуються роботи по реконструкції котелень за рахунок коштів місцевих бюджетів на 38 об’єктах.

Облдержадміністрацією вжито заходи щодо залучення інвесторів, які зараз проводять підготовчі роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива на 21 об’єкті. В умовах дефіциту природного газу промислові та теплопостачальні підприємства працюють в штатному режимі, виконуючи планові завдання.

Водночас, Петро Головач підкреслив, що ніяких обмежень для населення сьогодні не існує, але це не означає, що не треба ставитися економно до споживання природного газу.


Щодо фінансів та бюджету

Одним із найважливіших є, звичайно, питання своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області.

За інформацією в.о. директора Департаменту фінансів ОДА Анатолія Кислюка, як і в минулі роки, залишається проблема із забезпеченістю коштами на ці цілі.
— Таке становище обумовлено кількома об’єктивними чинниками: область третя за територією, проте має мінімальну густоту населення, за чисельністю якого вона остання. А саме за цим показником розраховуються видатки на утримання області. При постійному зменшенні чисельності населення, коштів, виділених Мінфіном, області не вистачає, — резюмував Анатолій Кислюк. — Щоб ліквідувати дефіцит і привести мережу до показників, доведених Мінфіном, необхідно було б закрити 1497 установ або майже 50% їх кількості, скоротити 11,7 тис. посад працівників. У результаті майже в третині сіл області буде повністю ліквідовано всі установи соціально-культурної сфери, що унеможливить забезпечення відповідних конституційних прав громадян області. Звичайно, таких жорстких кроків ніхто родити не буде.

Держава, зазвичай, допомагала у вирішенні зазначеного питання. Кожний рік, починаючи з 2005 року, для нашої області виділялись додаткові кошти. Враховуючи реальний військовий стан, в цьому році бюджет не отримав з Державного бюджету короткотермінових та середньострокових позик. Тож, обласна державна адміністрація вимушена була зробити ряд кроків по забезпеченню збалансування бюджетів і зменшенню нестачі коштів, інколи і непопулярні.

Це, в першу чергу, кошти від перевиконання доходної частини, спрямування вільних залишків бюджетів всіх рівнів, удосконалення мережі та штатів тощо. Від їх реалізації уже отримано економію в сумі 160 мільйонів гривень.

Анатолій Кислюк наголосив: зараз, коли формуються засади децентралізації та фінансової незалежності регіонів, необхідно законодавчо врегулювати питання збалансування місцевих бюджетів області ще під час їх затвердження. Це зніме багаторічну напругу серед жителів області і дасть можливості підвищити рівень надання їм соціальних послуг.

За вирішенням цього наболілого питання облдержадміністрація вкотре протягом року звернулась за допомогою до Уряду. В результаті у Верховній раді знаходиться законопроект №4496а щодо виділення області 150-мільйонної дотації з державного бюджету. Є принциповою домовленість з даного питання з Прем’єр-міністром України, головою Верховної Ради України щодо виділення цих коштів для області.


Про сесію

У ході пленарного засідання депутати обласної ради заслухали інформації військового комісара обласного військового комісаріату Костянтина Нікуліна та начальника Чернігівського прикордонного загону Олександра Птиці, внесли зміни до окремих галузевих програм, затвердили блок питань щодо управління комунальною власністю, розглянули депутатські запити.

Також депутатами обласної ради прийнято звернення до Президента України щодо підтримки кандидатури заступника голови обласної ради Валентина Мельничука, якого вони пропонують призначити на посаду голови облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини