Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:32:52

Країна має запрацювати!

14.06.2014   16:47Агенцiя

Про це говорили учасники Форуму розвитку України, який пройшов 11 червня у Києві. На Форум запрошували і представників Чернігівщини. Дискутували, звісно, з приводу ситуації в країні. А от думок та пропозицій щодо виходу з кризи та подальших дій було багато.

Адже вперше за історію незалежності Україна зіткнулась з потужними викликами: фактично зменшилась територія України, уряд впродовж місяців не може відновити контроль над частиною територій Луганської та Донецької областей, щодня гинуть люди, рахунок на вбитих та померлих вже йде на сотні…

— Всі події в країні свідчать — механізми врегулювання громадянського протистояння не працюють. А існуючі політичні партії та проекти за останні місяці фактично не зробили нічого для об’єднання країни та вирішення питань, які турбують людей. — каже Анатолій Мельник, який був запрошений на Форум від області. — Свого часу, під час подій січня-лютого цього року на Чернігівщині ми зробили все, щоб не допустити кровопролиття. Мабуть, ми одна з не багатьох областей, де політикам вдалося уникнути протистояння. А це, у свою чергу, зберегло життя людей.

Форум та його учасники

На Форум зібрались люди з усієї України. Це громадські активісти і регіональні політичні лідери, прості люди і особи, які вже мають досвід державного управління.

— Це люди, яким небайдужа ситуація в країні. І які хочуть щось змінити. Адже в останні роки ми чули багато заяв, наприклад, про подолання корупції чи забезпечення економічного зростання. На жаль, реальних кроків не зроблено і новою владою, — розповідає Олег Шеремет, учасник Форуму від Чернігова.

На думку політологів, результати президентських виборів показали, що люди прагнуть безпеки, завершення протистояння, миру та злагоди. Натомість, відчутно зменшилась підтримка висуванців партій, які пропонують силові методи, намагаються розділити українське суспільство за національною ознакою, вірою чи мовою.

Адже у час, коли люди думають над власною безпекою, переживають за життя та здоров’я своїх дітей — тут вже не до популізму, «високих матерій» чи націоналістичної ідеології.

До речі, серед учасників Форуму — народний депутат Юрій Мірошниченко, один з засновників аналітичного центру «Нова Україна» політолог Андрій Єрмолаєв, Юрій Павленко та інші.

Новій партії бути!

Якщо старі політичні партії не змогли зберегти мир у державі та фактично втягнули людей у громадянське протистояння — значить щось не працює у нашій політичній системі. Тому на порядку денному стоїть вимога створення нової політичної сили.

«Ми, учасники Форуму розвитку України, вважаємо створення нової політичної сили центристського спрямування на засадах соціального лібералізму надзвичайно важливим питанням і висловлюємо свій намір відповісти на цей виклик часу», — йдеться у Декларації, прийнятій за підсумками Форуму.

А сама нова партія будуватиметься на принципах конкурентності і відкритості. реальної децентралізації та демократії у партійному управлінні, рівноправному представництві інтересів усіх регіонів.

— Партія будуватиметься за новим принципом, — анонсує Олег Шеремет, — Будуть проведені консультації у кожному регіоні щодо проектів партійної платформи та статуту, що напрацьовані ініціативною групою. Потім буде з’їзд і розпочнеться розбудова мережі партійних осередків у кожній територіальній одиниці.

— Партія, де всі будуть рівними і всі зможуть знайти себе, — заявив народний депутат Юрій Мірошниченко, виступаючи на Форумі.
Також вже є пропозиції щодо назви — Партія розвитку України.

Якими мають бути найперші кроки?

Учасники Форуму прийняли заяву щодо ситуації в Україні та шляхів її стабілізації.

Припинення вогню, залучення до переговорів всіх конфліктуючих сторін, напрацювання антикризових програм розвитку регіонів та запобігання техногенним ризикам у проблемних областях — на таких умовах має припинитися громадянське протистояння.

Серед інших пропозицій — створити при Верховній Раді України Національну погоджувальну раду, яка має працювати безпосередньо в регіонах. А ще — скликати загальнонаціональний Форум Єдності, на який запросити делегації від обласних рад, мерів міст, представників місцевого самоврядування, народних депутатів.

Основним предметом публічного обговорення будуть питання реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, розширення повноважень територіальних громад та представницької влади на місцях.

— Якщо ми говоримо про самоврядування, то я будучи головою обласної ради за останні роки брав участь у десятках зібрань, на яких обговорювалась реформа місцевого самоврядування. Ми збирались, обговорювали, дискутували. Була навіть концепція реформи на основі Європейської хартії місцевого самоврядування. Але, нажаль, далі розмов та обговорень і складання програм справа не пішла, — згадує Анатолій Мельник.

Про вибори

Цікаво, що підтримку на Форумі знайшла пропозиція проводити вибори на всіх рівнях за партійною системою «відкритих списків».

А ще — провести позачергові вибори до місцевих органів влади.

Відповідно, на законодавчому рівні повноваження місцевих громад мають бути розширені, і, одночасно, створена фінансово-бюджетна база для їх виконання. А значить, мають бути внесені зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.

Серед супердемократичних норм — законодавчо закріпити необхідність звітування партій про свою діяльність, особливо під час виборчих кампаній.
Тож, вже у найближчому майбутньому ми станемо свідками появи нової політичної партії. Якою вона буде і чи зможе принести нову якість в українську політику — покаже час.

Іван Литвин

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини