Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:35:16

Налагодити земельні правовідносини в області. ВІДЕО

03.06.2014   07:53

Про нові аспекти чинного законодавства, напрацювання механізмів підготовки та оформлення земельної документації у частині повноважень обласної державної адміністрації розповіла представникам засобів масової інформації області начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова під час чергового брифінгу 2 червня.

За її словами, облдержадміністрація є тим органом виконавчої влади, що реалізує ряд повноважень у сфері земельних відносин, зокрема, надання земельних ділянок із земель державної власності у власність постійним користувачам, що знаходяться за межами населених пунктів, або в окремих випадках, у межах населених пунктів та їх купівля-продаж. Під час цього процесу виникають певні складнощі, адже земельне законодавство характеризується дуже частими змінами законодавства, що у свою чергу впливає на механізм реалізації права отримання землі, особливо це відчувається, коли повноваження від одного органу в сфері земельних правовідносин переходять до іншого.

Донедавна, за інформацією Наталії Мужикової, в обласній державній адміністрації не існувало структури, яка б займалася земельними питаннями. Вирішення цих питань було покладено на органи Державного земельного агентства. На сьогодні ці повноваження забезпечує Департамент агропромислового розвитку ОДА. Наразі алгоритм отримання земельної ділянки для фізичної і юридичної особи досить подібний. По–перше, треба звернутися до уповноваженого органу для отримання дозволу. Після чого він забезпечує розроблення необхідної документації, подає її на затвердження, робить грошову оцінку земельної ділянки. Лише потім відбувається процедура укладання договору оренди, чи купівлі-продажу. Окрім того, слід звернути увагу на необхідність реєстрації речового права на земельну ділянку та відомості про неї у державному земельному кадастрі.

Як зазначила начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації, основною причиною відмов у наданні земельної ділянки фізичним і юридичним особам в області на сьогодні є неналежне оформлення необхідних документів та звернення не в межах компетенції, зокрема, надання земель сільськогосподарського призначення.

Для проведення земельних аукціонів в області наразі зроблено певні кроки. Зокрема, розпорядженням голови облдержадміністрації від 30 травня поточного року «Про першочергові заходи щодо організації земельних торгів» визначено проведення в районах моніторингу земель з метою їх відбору для подальшого продажу. Далі планується, що Департамент фінансів облдержадміністрації з`ясує орієнтовну вартість робіт з виготовлення технічної документації. Ймовірно, що буде розроблено програму обласної ради з проведення земельних аукціонів. І вже потім, по визначеній законодавством процедурі підбиратимуть фірму, яка власне і проводитиме торги.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини