Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 08:17:04

Вшановано пам’ять жертв політичних репресій

19.05.2014   07:41

Щороку у третю неділю травня відзначається день пам’яті жертв політичних репресій.

За даними архівів Служби безпеки України, у Чернігівській області з 1937 по 1938 роки було розглянуто 8 108 справ, із них до вищої міри покарання було засуджено 4 367 осіб, відправлено до тюрми — 3 455 осіб, направлено на дослідування — 278 справи.

Місцем проведення жалобних заходів до цього дня в Чернігівській області є пам’ятний знак «Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ ст.», який знаходиться на 1051-му кілометрі автотраси Одеса – Санкт-Петербург поблизу с. Халявин Чернігівського району. Знак встановлено у 1989 році. Саме в цьому місці виявлено залишки масових захоронень громадян, репресованих в 30-х роках ХХ століття.

18 травня біля пам’ятного знаку пройшов жалобний захід з вшанування пам'яті жертв політичних репресій, у якому взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар, перший заступник голови Чернігівської районної державної адміністрації Анатолій Кругол, представники обласних установ та організацій, громадськість.

Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку та вшанували пам'ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

Заупокійну литію відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

В області продовжуються пошуково-дослідницькі роботи з виявлення документів по подіям 30-х років ХХ століття. Обласна наукова установа – Пошукове агентство по створенню науково-документальних серіалів «Книга пам’яті» та «Реабілітовані історією». В збірниках на основі архівних документів аналізуються причини репресій, їх перебіг, специфіка та наслідки для регіону. На сьогодні робота Пошукового агентства щодо виявлення репресованих громадян області триває.
 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини