Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 11:34:48

У Чернігові відбувся форум "Чернігівщина – за єдність України!"

18.04.2014   09:14

Саме під таким гаслом 17 квітня в обласному представницькому органі проходив форум громадськості та розширене засідання Консультативно-дорадчої ради з питань розвитку місцевого самоврядування.

Провів зібрання голова обласної ради Микола Звєрєв. У заході також взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, перший заступник голови обласної ради Олександр Кодола, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, народний депутат України Микола Рудьковський, радники Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана Анатолій Ткачук і Юрій Ганущак, керівники та депутати органів місцевого самоврядування Чернігівщини, представники громадськості та засобів масової інформації.

Від імені депутатів обласної ради зібрання відкрив Микола Рудько, який закликав присутніх сконцентрувати увесь свій авторитет, досвід та знання і запропонувати суспільству такий шлях подальшого розвитку, щоб в Україні знову запанували мир та спокій.

У свою чергу, виступаючи перед учасниками форуму, голова облдержадміністрації Володимир Івашко наголосив, що народ України наразі переживає один із найважчих періодів своєї історії. Проти нашої держави здійснюється військова та інформаційна агресія з боку Російської Федерації. У цій складній ситуації завдання влади – зробити все залежне для протидії повзучій окупації і зберегти цілісність нашої держави.
- Спроби посягання на нашу незалежність, наш суверенітет влада буде зупиняти з усією рішучістю, - заявив Володимир Івашко. За його словами, Україні потрібен загальнонаціональний діалог у ході якого необхідно знайти таку форму державного устрою, яка б дозволила врахувати інтереси більшості громадян нашої держави. «Гуртуймося заради України!», - закликав керівник.

До учасників форуму звернувся голова обласної ради Микола Звєрєв:
- Наше зібрання проходить під гаслом «Чернігівщина - за єдність України!». Це, на перший погляд, дуже прості і зрозумілі усім слова. Особливо сьогодні, коли Росія, здійснюючи неоголошену військову та інформаційну агресію проти нашої держави, намагається посіяти зерно розбрату серед українців, натравити брата на брата, сина на батька.
І тому ми повинні, як ніколи, усвідомити, що головною нашою зброєю в умовах війни є не літаки і танки, гармати, чи кулемети, а наша єдність, якої ворог боїться понад усе і вже робить спроби, аби пересварити нас і не дозволити об’єднатися в ім’я збереження цілісності та незалежності України.
Водночас, поняття національної єдності включає в себе і щось значно більше, аніж згуртованість в умовах зовнішньої загрози. Щоб нація була єдиною потрібно визначити спільні цілі - як жити, куди рухатися, що будувати? Відсутність відповідей на ці питання – це також виклики єдності нашої держави, її національній безпеці.
Щоб об’єднати Україну, потрібна консолідуюча ідея, яка була б однаково схвально сприйнята усіма громадянами в усіх куточках держави. Такою загальнонаціональною ідеєю, на наш погляд, має бути розширення прав територіальних громад через децентралізацію влади і надання людям на місцях максимальних прав у вирішенні їх життєвих пріоритетів, - наголосив голова обласної ради.

Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації висловив переконання у тому, що громадськість Чернігівщини засуджує намагання дестабілізувати ситуацію в області і країні, спроби посягання на її територіальну цілісність та суверенітет.
«Наша область була, є і буде територією спокою, толерантності та розвитку, де представники усіх національностей і віросповідань знаходять порозуміння. Ми проти роздмухування ворожнечі та конфліктів. Кажемо своє рішуче «ні» будь-яким проявам сепаратизму», — підкреслив Володимир Івашко.
Водночас, наголосив очільник області, центральним органам української влади потрібно вжити невідкладних заходів для мирного врегулювання ситуації в державі, не допустити кровопролиття та збройного громадянського конфлікту.

Слово для інформації також було надане військовому комісару обласного військового комісаріату Костянтину Нікуліну. У своєму виступі він коротко охарактеризував оперативну ситуацію в регіоні. За його словами, стратегічний замисел, що був втілений Росією у Криму, зараз намагаються реалізувати і на південному сході нашої держави. Нині там активно діють диверсійні групи російських військових та, оплачені із-за кордону, місцеві сепаратисти. Загроза подальшої ескалації війни і повзучої окупації зберігається. Щодо ситуації на теренах області, то, за словами військового комісара, план з мобілізації виконано на 100%. Військові частини повністю укомплектовані і готові дати рішучу відсіч у випадку збройної агресії з боку Росії.
- У нас служать справжні патріоти, бойовий дух у військових частинах надзвичайно високий. Ми відчуваємо підтримку з боку органів влади, міліції, СБУ, прокуратури та інших органів влади. Все це дає мені підстави вважати, що той сценарій, що зараз ми спостерігаємо на південному сході України, у нас не пройде, - заявив Костянтин Нікулін.

З повідомленням про стан криміногенної ситуації в області виступив прокурор Чернігівської області Володимир Стеценко. За його словами, ситуація в регіоні складна, проте, стабільна і контрольована. Підтримувати правопорядок вдається завдяки тісній взаємодії між усіма гілками влади та силовим блоком.
- Діє міжвідомча робоча група. Кожного дня ми постійно обмінюємося інформацією і приймаємо узгоджені рішення. Також зараз ми працюємо над створенням спеціальної громадської консультативної рада, до якої, користуючись нагодою, я запрошую увійти всіх небайдужих фахівців, - наголосив прокурор області.

До учасників форуму звернувся і народний депутат України Микола Рудьковський. Він, зокрема, запропонував владі активніше діяти на упередження можливих ексцесів у суспільстві, рішуче реагувати на прояви агресії та більше спілкуватися з людьми, особливо з найбільш радикально налаштованими особами. Народний депутат, серед іншого, закликав жителів області продовжувати надавати підтримку армії та правоохоронцям, а колишнім воїнам-афганцям та іншим ветеранам Збройних сил об’єднати зусилля і допомогти силовикам у здійсненні їх професійних обов’язків.
Після жвавого обговорення, учасники форуму «Чернігівщина - за єдність України» прийняли відповідне Звернення (додається) , у якому засудили агресивні дії Російської Федерації, закликали суспільство до єднання, а центральну державну владу – до реформи системи місцевого самоврядування.

Своїми думками стосовно теми форуму поділилися військовий комісар обласного військового комісаріату Костянтин Нікулін, голова Бахмацької районної ради Іван Желіховський, директор Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Галина Коломієць, художній керівник капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, заслужена артистка України Раїса Борщ, керівник громадської ініціативи «Клуб молодого політолога» Олександр Рись та інші.

Далі в рамках розширеного засідання Консультативно-дорадчої ради з питань розвитку місцевого самоврядування було розглянуто питання: «Про першочергові заходи органів місцевого самоврядування області щодо реалізації першого етапу Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 333 від 1 квітня 2014 року».
- Розглядаючи дане питання, - підкреслив голова обласної ради, - ми, насамперед, повинні розуміти, що мова тут йде про внесення змін до чинної Конституції та законодавства України щодо приведення їх у відповідність до Європейської хартії принципів здійснення на теренах України місцевого самоврядування та створення єдиної системи регіональної політики.
Пріоритетними напрямками в цій роботі є здійснення реформ місцевого самоврядування, які, в свою чергу, мають бути підґрунтям наближення нашого вітчизняного місцевого самоврядування до рівня європейських стандартів, тобто наповнення його реальним змістом, яке б відповідало сучасним вимогам.
В цьому напрямку повинен відбутися перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, як того і вимагає Європейська хартія, ратифікована нашою державою ще в 1997 році.

Саме тому 1-го квітня поточного року розпорядженням Кабінету Міністрів України була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
Разом з тим, виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов підписав Указ «Про проведення в Україні реформи місцевого самоврядування та організацій влади в регіонах».
Згідно з цим Указом, протягом трьох місяців Кабінет Міністрів України повинен підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України відповідні законопроекти щодо реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади із значним розширення повноважень територіальних громад.

З презентаціями запланованих конституційних змін перед учасниками зібрання виступили радники Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана – Анатолій Ткачук та Юрій Ганущак.

Після обговорення питання одноголосно було прийнято Звернення учасників зібрання «Чернігівщина – за єдність України!».
 

Звернення учасників форуму «Чернігівщина - за єдність України!»

Ми, представники територіальних громад, органів місцевого самоврядування та громадськості Чернігівщини, глибоко стурбовані спробами розколу України та намаганнями сепаратистських структур дестабілізувати ситуацію в нашій державі.
Жителі Чернігівщини абсолютно не сприймають сепаратизм, його ніколи не було й не буде у Сіверському краї. А спроби деструктивних дій – поодинокі заходи засланих на територію області провокаторів.
Вкрай напружена ситуація у східних областях України загрожує цілісності держави та, найстрашніше, життю десятків тисяч людей.
Ми впевнені: якщо наявне протистояння переросте у військове — переможців не буде, програють усі. Неприпустимим є і втручання Росії у внутрішні справи України. В результаті такого втручання не оминути втрат обом нашим народам, які історією, вірою, кров’ю нерозривно пов’язані між собою. Ми віримо, що разом можемо зробити все, аби цього не сталося.
Тому наші вимоги такі:
1.Парламенту та Уряду України потрібно терміново вжити необхідних заходів для мирного врегулювання ситуації, забезпечення цілісності держави та збереження життя і здоров’я всіх громадян в Україні. Водночас необхідно жорстко та у рамках закону реагувати на дії терористів та сепаратистів.
2.Верховній Раді та Кабінету Міністрів України необхідно максимально прискорити прийняття законодавчих актів, спрямованих на розширення повноважень місцевих і регіональних органів влади. Така стратегія децентралізації повинна базуватися на принципах сильної унітарної держави з ефективною системою центрального управління і делегуванням обов'язків та повноважень місцевим і регіональним громадам.
3.Керівництво Російської Федерації має облишити будь-які спроби втручання у внутрішні справи нашої держави.
4.Закликаємо журналістів об’єктивно висвітлювати українські реалії, а не спотворювати їх у своїх публікаціях, репортажах та коментарях.
Ми в Україні завжди знаходили можливості мирного порозуміння між різними людьми – незалежно від їх мови, походження, віросповідання, завжди з повагою сприймали культуру та традиції всіх націй і народностей. Ми й надалі хочемо дружно жити у спільному українському домі.
Тому ми рішуче виступаємо проти будь-якого зовнішнього тиску та спроб нав’язати федералізацію України. Українці мають самостійно визначати долю своєї держави.
Ми переконані, що сьогодні громадяни України, незалежно від свого походження, етнічної й мовної приналежності та місця проживання, мають спільну мету — розвиток українських правових та економічних інституцій, які забезпечать мир і злагоду в нашому суспільстві й процвітання Української держави.
Фундаментальною позицією України є захист демократичних прав і свобод людини, ведення конструктивного діалогу національного порозуміння та створення такої ефективної системи державного керування і місцевого самоврядування, яка дозволить кожному громадянину нашої країни брати участь в управлінні державою, впливати на визначальні рішення.
Український народ — мудрий і миролюбний, проте здатний захистити свій дім, рідну землю, свою державу, прийняти розумні й виважені рішення щодо її майбутнього.
Тому ми закликаємо всіх жителів України не піддаватися на провокації і зберігати спокій, об’єднатися під гаслом «За єдність України!».
В єдності — наша сила і перемога!

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини