Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:58:25

Спрямувати зусилля на зниження рівня заборгованості з виплати заробітної плати

17.04.2014   18:33

Стан додержання законодавства у сфері оплати праці в області та шляхи подолання заборгованості з виплати заробітної плати обговорили учасники міжвідомчої наради, яка відбулась 17 квітня під головуванням заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся. У заході взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман, керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, контролюючих та правоохоронних органів, а також підприємств – найбільших боржників.

Як підкреслив Олександр Ясь, своєчасність виплати заробітної плати громадянам залишається одним із нагальних питань і для нашої області.

«Тільки в тісній співпраці і координації дій виконавчої влади, силових структур, керівників підприємств ми зможемо знайти шляхи подолання ситуації, яка склалася в області з погашення заборгованості із заробітної плати», - наголосив Сергій Журман.

Заборгованість з виплати заробітної плати на 01.04.2014 становила 20 млн. грн. (01.01.2014 – 16,4), економічно активні підприємства – 13 млн. грн. Вчасно не отримали заробітну плату понад 3 тис. працівників на 42 економічно активних підприємствах. Серед економічно активних найбільшу частку боргів мають підприємства будівництва – 5,5 млн. грн. (42,7%), підприємства промисловості – 4,1 млн. грн. (31,3%).

В 13 районах області заборгованість з виплати заробітної плати відсутня. Найбільші борги на підприємствах міст Чернігова (11 млн. грн.), Прилук (1,7 млн. грн.), Ніжина (5,8 млн. грн.).

Значну заборгованість – 681 тис.грн., складають борги 5 підприємств, що призупинили свою діяльність.

У ході обговорення учасники міжвідомчої наради відзначали, що незважаючи на вжиті заходи, стан законності у вказаній сфері потребує активізації. Недостатність взаємодії правоохоронних органів та державних органів влади не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин та умов, що сприяють погашенню заборгованості з виплати заробітної плати.

Зокрема зазначалося, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не приділяють належної уваги контролю за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати. Не в повному обсязі своїх можливостей та службових обов’язків здійснюють контроль за додержанням законодавства про оплату праці та прихованих трудових відносин органи податкової служби.

Потребує активізації і діяльність територіальної Держінспекції з питань праці, органів державної податкової служби та стан виконання судових рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Заслухали на засіданні й інформацію керівників підприємств боржників, серед яких більшість запевняли, що погашують заборгованість із заробітної плати згідно розроблених графіків, а також продовжують шукати шляхи вирішення проблемних питань.

За результатами наради, її учасники розробили низку додаткових спільних заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації у сфері оплати праці та зниження рівня заборгованості серед економічно активних підприємств.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини