Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 06:02:24

Представники домогосподарств очікують на підтримку держави у випадку підписання Угоди про асоціацію з ЄС

15.03.2014   10:27Агенцiя

Агропромисловий сектор України та Чернігівської області зокрема не зможе самостійно, без підтримки держави конкурувати з ринком Європейського Союзу після очікуваного підписання Угоди про асоціацію - такі побоювання висловили учасники публічного обговорення, що відбулося в селищі Куликівка.

Захід було проведено Сіверським інститутом регіональних досліджень у партнерстві з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Представлені під час заходу основні результати дослідження, здійсненого в рамках проекту "Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону" викликали дискусію щодо державної підтримки, цінової політики та безпеки продукції агропромислового сектору для населення.

Адже учасники заходу: виробники та переробники продукції агропромислового сектору, власники домогосподарств, представники Куликівського агроліцею, відділу Держземагентства, посадові особи місцевого самоврядування стурбовані очікуваним зростанням цін на собівартість продукції сільського господарства внаслідок можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Це пов'язується з необхідністю модернізації обладнання, впровадженням нових механізмів стандартизації та сертифікації продукції та необхідністю дотримання європейських стандартів її виробництва.
Однак, з точки зору споживачів позитивні сподівання покладаються на підвищення якості продукції, що, в свою чергу сприятиме захисту здоров'я населення, достовірності інформації щодо складу та місця виробництва продукції, покращенню стану довкілля.

Щодо державної підтримки агропромислового сектору, то подібна практика розповсюджена у країнах Європейського Союзу. Як зазначив експерт проекту, кандидат економічних наук Михайло Селінний, для Європи є характерним механізм планування. Це допомагає утримувати на належному рівні ціни та стабілізувати процес виробництва продукції. Відтак, тягар перехідного періоду після очікуваного підписання Угоди про асоціацію з ЄС для українських аграріїв має бути послаблений за рахунок заходів держави.

Також учасники заходу звернули увагу на можливості, які отримає агропромисловий сектор України після підписання зазначеної Угоди. Серед них: збільшення обсягу експорту сільськогосподарської продукції, збільшення обсягу вироблення продукції тваринництва, використання європейського досвіду функціонування і розвитку сільського господарства на основі впровадження сучасних інноваційних технологій, нарощування обсягів виробництва органічної продукції та ін.

Учасники обговорення зазначили, що іншого виходу, ніж рухатися у європейському напрямку та розпочинати модернізацію сільського господарства у них, в контексті сучасної політичної та економічної ситуації, просто немає.


Дослідження здійснено групою експертів в рамках проекту "Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону", що реалізується громадською організацією "Сіверський інститут регіональних досліджень".
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.