Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:00:34

З центральної площі Ніжина пропонують прибрати Леніна

16.01.2014   08:04Агенцiя

Останнім часом в Україні було пошкоджено або знищено одразу декілька пам'ятників В.І.Леніну. Зокрема, вождю пролетаріату «не пощастило» в Охтирці Сумської області, Бердичеві Житомирської області, Ватутині Черкаської області, Херсоні, Шахтарську на Донеччині, Дніпродзержинську Дніпропетровської області, Решетилівському районі Полтавської області та на Одещині.

В Києві пам'ятник Леніну знесли 8 грудня. Після того правоохоронці Чернігівщини кілька ночей посилено охороняли постаменти «вождю» в більшості райцентрів області. Аби не чекати моменту падіння Леніна, депутати Ніжинської міськради вирішили діяти на випередження.

«Ми запропонували депутатському корпусу вирішити питання законним способом, - каже голова фракції «УДАР» у Ніжинській міській раді Анатолій ЛІННИК, – доручити профільній комісії вивчити питання про зняття пам’ятника і надання пропозицій, куди саме його перенести. Ми опиралися на розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 2001 року, в якому говориться про демонтаж пам’яток тоталітарної доби». Більшість депутатів пропозицію ударівців підтримала.

«Вождя світового пролетаріату» хочуть прибрати з центральної площі міста, яку тривалий час називали іменем Леніна. На початку березня минулого року міські депутати повернули головному майдану Ніжина його історичну назву - імені Івана Франка. Пам’ятник Володимиру Іллічу розташований біля будівлі міськвиконкому.

Комісія Ніжинської міської ради з питань депутатської діяльності та етики, регламенту та захисту законних інтересів громадян врахувала пропозицію депутатів і на офіційному сайті Ніжинської міської ради опублікували проект рішення «Про перенесення пам’ятника В.І. Леніну з центральної площі міста Ніжина».

«У зв’язку з підготовкою до проведення реконструкції центральної площі міста Ніжина, керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила: демонтувати пам’ятник В.І. Леніну, встановлений на площі Івана Франка міста Ніжина, і встановити пам’ятник В.І. Леніну на прилеглій території Ніжинського міського краєзнавчого музею», - йдеться у проекті.

Секретар Ніжинської міської ради Олег Кірсанов каже, що пам’ятник Леніну знятий з балансу пам’яток архітектури, тому рішення депутатського корпусу – цілком законне. «Нині міська рада визначається з місцем, куди в перспективі перенесуть постамент, - пояснює міський чиновник. – Є кілька варіантів – або сквер Великої Вітчизняної війни, або подвір’я краєзнавчого музею. Попередньо визначене місце у проекті рішення – це одна з пропозицій».

Олег Кірсанов також повідомив, що до нього зверталися представники місцевого осередку Компартії. «Вони категорично висловилися проти перенесення Леніна, - каже секретар Ніжинської міськради. – Комуністи заявили, що будуть активно включатися в роботу депутатської комісії та відвідувати сесії міської ради».

Втім, рішення про перенесення Леніна з центральної площі Ніжина поки що залишається на папері, адже під цю процедуру мають бути закладені кошти в міському бюджеті, який у зв’язку з ситуацією в країні досі не затвердили.

До речі, також ніжинські депутати пропонують перейменувати перетин низки міських вулиць на площу Героїв Крут. Проект відповідного рішення «також розміщено на сайті міської ради.


http://www.day.kiev.ua/uk/news/150114-z-centralnoyi-ploshchi-nizhina-proponuyut-pribrati-lenina

 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.