Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:46:56

Соціальні допомоги для жителів Чернігівщини за рік зросли на 77 млн. грн.

16.10.2013   08:10

Президент України Віктор Янукович зазначає, що завданням державної політики є стимулювання зростання зарплат, пенсій, соціальних виплат. Постійне збільшення мінімальної заробітної плати обумовлює послідовне зростання матеріального добробуту працюючого населення. Про це на черговому засіданні прес-клубу “Ділове слово”, що відбулось 15 жовтня 2013 року, нагадала заступник директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Катерина Тимощенко. Вона поінформувала також, як ці засади державної політики реалізуються на теренах Чернігівської області.

Сьогодні на виплату всіх видів соціальної допомоги, яку одержують 80 тисяч мешканців нашої області, держава спрямовує 543,3 мільйони гривень. Це більше ніж на 77 мільйонів перевищує минулорічну цифру. На тому, що поліпшення рівня життя людей є головним пріоритетом державної політики, постійно наголошує Глава держави.

Катерина Тимощенко зазначила, що в області протягом січня-серпня цього року середня заробітна плата становила 2476 грн, що перевищує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) більше ніж удвічі, а минулорічний показник – на 9,2%. В окремих видах економічної діяльності середня заробітна плата значно вища.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації також засвідчила, що поступово зменшується кількість працівників, яким нараховують заробітну плату в межах прожиткового мінімуму. На сьогодні їх частка складає 8%. При цьому суттєво зросла чисельність тих, чия заробітна плата перевищує три прожиткових мінімуми: з 18,4% у червні минулого року до 21,8% у червні поточного.

Аналізуючи структуру доходів населення Катерина Тимощенко зазначила, що найбільшу частку в них займає заробітна плата – 39,5%, ще 32% становлять пенсії, 28,5% – стипендії та соціальні допомоги. Також було відзначено, що розмір їх постійно збільшується. Так, середній розмір допомоги по безробіттю в області у серпні 2013 року склав 1011,24 грн, пенсії разом з грошовою допомогою – 1354,69 грн.

Система державних соціальних виплат і компенсацій спрямована на підтримку соціально вразливих груп населення і таким чином впливає на зниження загальної нерівності у суспільстві.

Про методику комплексної оцінки бідності, що використовується органами державної статистики під час моніторингу стратегічних напрямків подолання бідності, а також систему показників, що нею передбачаються, розповіла заступник начальника головного управління статистики в області Тетяна Дусь.

Згідно з моніторингом показників бідності у 2012 році рівень бідності у Чернігівській області за абсолютним критерієм (за доходами) складав 6,1% (в Україні – 9,1%). Глибина бідності в області за абсолютним критерієм становила 15,8% (в Україні – 18,5%). Тобто, обласні показники дещо кращі за середні по державі.

Проте, за останніми даними суб’єктивної оцінки межі бідності до бідних себе зараховують 69,6% сімей області; до не бідних, але ще не представників середнього класу, – 30,2%, і лише 0,2% – до представників середнього класу. Заможним не вважає себе ніхто з опитаних.

Заступник голови Федерації профспілкових організацій області Петро Чорнорот розповів учасникам засідання про прожитковий мінімум як державний соціальний стандарт у сфері праці.
 

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини