Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:06:06

Cоціальні стандарти гідної праці: перспективи та досягнення

09.10.2013   09:58Агенцiя

8 жовтня з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю Федерація профспілкових організацій Чернігівської області та Навчально-методичний центр профспілок провели тематичний семінар для профспілкових лідерів області. Починаючи з 2008 року за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок цього дня (7 жовтня) в усьому світі лунають заклики до соціальної справедливості та гідної праці. Цього року заходи проходять під гаслами: «Права в сфері праці», «Солідарність профспілок та співпраця з соціальними партнерами», «Боротьба з бідністю і нерівністю».

Відкрив семінар в  Навчально-методичному центрі голова Федерації профспілкових організацій  Чернігівської області Микола Богдан, який охарактеризував сучасний стан соціально-трудових відносин в регіоні та порівняв його із загальноприйнятими стандартам гідної праці. Як зауважив очільник профспілок області, Міжнародна організація праці в якості індикаторів гідної праці рекомендує використовувати:
- частку зайнятих і  рівень безробіття;
- частку витрат заробітної плати  в загальному обсязі ВВП;
- обсяг державних видатків на  соціальне забезпечення та соціальне  страхування.

Лідер профспілок області наголосив, що вітчизняні реалії, на жаль, далекі від прийнятних показників. Фінансово-економічна криза, яка охопила українську економіку особливо негативно вплинула на роботу промислового комплексу області, що позначилося на зайнятості населення. Так середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ, організацій у січні-червні 2013 р. порівняно з  відповідним періодом минулого року скоротилася на 3%, а це 6,5 тис. осіб. та становила 214,1 тис. осіб. У січні-червні 2013 р. на підприємства були прийняті 27,6 тис. осіб, тоді як звільнено 30,3 тис. осіб. В цій ситуації профспілки на усіх рівнях намагаються переконати бізнес і владу, що без кваліфікованих і зацікавлених в праці робочих кадрів неможливо створити конкурентноспроможний національний продукт.

Продовжуючи свій виступ, Микола Богдан констатував, що заробітна плата як в Україні так і в області, є основною складовою трудових доходів, але не виконує своїх функцій, оскільки залишається вкрай низькою. За останніми статистичними даними 8% працівникам, які відпрацювали 50% і більше робочого часу нарахована заробітна плата у межах мінімального її розміру, а саме до 1147 грн. Заробітну плату в розмірі 4000 грн., яку можна вважати більш-менш справедливою, за тими ж даними, отримують тільки 16,4% працюючих.

Для захисту прав працюючих та покращення їх рівня життя профспілки активно використовують право на колективні переговори і укладення відповідних угод з роботодавцями. З цією метою до колективних договорів і угод пропонуються вносити більш високі в порівнянні з чинним законодавством пільги та компенсаційні виплати.

Далі семінар продовжила Світлана Барматова — в.о. декана факультету соціального управління, доктор соціологічних наук, доцент Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України, яка провела науковий аналіз поняття праці як фактор економічного зростання та підвищення добробуту населення.

Заступник начальника Головного  управління статистики в Чернігівські області Тетяна Дусь повідомила, що ринок праці має певні проблеми, але все ж таки в нашій області у минулому і в поточному році фіксуються певні позитивні моменти. Зокрема, зростає показник економічної активності населення, а також рівень зайнятості населення в області. Зменшився показник зареєстрованого безробіття, а також показник безробіття за методологією Міжнародної організації праці. Серед безробітних зменшилася частка тих, хто був вивільнений з економічних причин. Крім того, на 55% зменшилася кількість працівників, які були відправлені у неоплачувані відпустки. Та на 25% зменшилася кількість працівників, які працювали неповний день або неповний тиждень. Також в 1,5 рази зменшилася кількість економічно неактивного населення та кількість тих людей, які зневірилися знайти роботу.

Крім того, спостерігалося зростання показників заробітної плати, реальної заробітної плати, тривав процес зменшення рівня заборгованості із заробітної плати. За перше півріччя поточного року в області були зайняті 473 тис. осіб – це більше, ніж у І півріччі минулого року, відповідно, рівень зайнятості працездатного населення збільшився з 65,5% до 66,6%.

Але наряду з цим зменшувалася кількість  найманих працівників, у минулому році їх нараховувалося 280 тисяч осіб –  це майже 59% всього зайнятого населення. Найсуттєвіше зменшення кількості найманих працівників відбулося в державному управлінні (на 7,5%) та промисловості (6,6%). Водночас в торгівлі, в діяльності готелів і ресторанів, в діяльності транспорту і зв’язку, в фінансовій діяльності та операціях з нерухомим майном відбулося зростання від 3 до 14%.

Якщо аналізувати попит на ринку  праці, то найбільший попит в охороні  здоров’я, в промисловості (особливо в переробній, харчовій), є потреба  у фахівцях державного управління, в торгівлі, кожна 10-та вакансія –  в сфері сільського господарства. Якщо проаналізувати попит серед професійних груп, то найбільше ринок праці потребує робітників (40% від усіх заявлених вакансій). Найменшим попитом користуються некваліфіковані працівники та технічні службовці.

Проблемні питання підвищення рівня життя та шляхи подолання бідності розглянула у своєму виступі Катерина Тимощенко — начальник управління праці та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації. За її словами, середній показник заробітної плати в нашій області у січні-серпні склав 2476 грн. Щомісячно цей показник зростає, але відстає від середнього показника по Україні (3222 грн.). Менше, ніж на Чернігівщині, заробляють працівники у Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій області.

Крім того, в Чернігівській області залишається місце для такого прикрого явища, як заборгованість із заробітної плати. Станом на 1 вересня загальна сума боргу перевищувала 15,2 млн. грн. Залишається багато питань в оплаті праці бюджетників. Федерація профспілкових організацій Чернігівської області звернулася до Президента України, Верховної Ради, України та Кабінету Міністрів України з проханням посприяти забезпеченню фінансування бюджетних галузей Чернігівської області у ІV кварталі 2013 року. Дане звернення Федерація розмістила на шпальтах газети «Деснянка вільна». 30 вересня п.р. Мінфін України за дорученням Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надіслав відповідь на це звернення. На жаль, вона невтішна і не задовольняє профспілки. На тлі офіційного зростання економіки життя в Україні залишається складним і нестабільним.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини