Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:11:03

Автодороги місцевого значення передають до сфери управління облдержадміністрацій

03.10.2013   13:50Агенцiя

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 2 жовтня 2013 року прийняв Розпорядження «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення».

Згідно з Розпорядженням, автодороги загального користування місцевого значення в існуючому стані разом з фінансуванням передаються з 1 січня 2014 року через сфери управління Державного агентства автомобільних доріг до сфери управління Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних та Севастопольської міської державної адміністрацій.

Розпорядження набирає чинності одночасно зі змінами до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим» і «Про автомобільні дороги», які законодавчо легалізують це рішення уряду.

Експерти зазначають, що затверджений акт сприятиме розмежуванню відповідальності між центральними та місцевими органами влади за стан автомобільних доріг. Крім цього, місцеві підрозділи «Укравтодору» буде реорганізовано та перепідпорядковано місцевій владі. Це передбачено Концепцією розвитку дорожньої галузі України на 2013–2018-ті роки, прийнятої Кабінетом Міністрів 3 вересня 2013 року. «Концепція була створена на підставі аналізу реального стану справ та з урахуванням кращих світових практик»,- так охарактеризував цей документ віце-прем’єр Олександр Вілкул.

Зокрема, Концепція передбачає поділ функцій проектування, будівництва та оцінки якості доріг, які раніше були зібрані в одному відомстві - «Укравтодорі». Для цього АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» планують реорганізувати. А на його основі створять мережу регіональних компаній, якими управлятиме місцева влада. Водночас контроль за якістю виконання робіт вестиметься через «Укртрансінспекцію». Планування залишається у Міністерства інфраструктури, яке в діалозі з місцевою владою має забезпечити ефективне управління дорожнім господарством з урахуванням потреб регіонів.

За підрахунками уряду, для приведення українських автошляхів у належний стан необхідно 500 млрд. грн. Виходячи з цієї суми, Концепція передбачає не лише впровадження сучасних технологій будівництва доріг, створення ефективної системи управління галуззю, а й залучення інвестицій на основі державно-приватного партнерства.

Державна Програма розвитку автодоріг загального користування на 2013–2018 роки передбачає виділення на модернізацію українських автошляхів 214,034 млрд. грн. Зокрема зазначається, що кошти держбюджету становитимуть 133,582 млрд. грн., інших джерел — 80,452 млрд. грн., у тому числі кошти міжнародних фінансових організацій - 18,092 млрд. грн., кредитні кошти - 42,360 млрд. грн. і кошти інвесторів - 20 млрд. грн.

Експерти нагадують, що реалізація Програми також дасть новий імпульс розвитку суміжних галузей. Зокрема, для проведення будівельних робіт на автошляхах загального користування необхідні такі основні матеріально-технічні ресурси: 4,639 млн. тонн бітуму, 1,907 млн. тонн залізобетону, 126,407 млн. куб. м щебеню, 74,781 млн. тонн асфальтобетону, 1,95 млн. тонн цементу, 430,729 млн. літрів бензину; 2,494 млрд. літрів дизпалива і 1,304 млрд. кВт/год електроенергії.

Як вважають експерти, мережа автомобільних доріг хорошої якості може збільшити ВВП України на 5%

Останні новини Чернігівщини

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

Підготовка до опалювального сезону: Чернігівська громада отримає 4 «міні-ТЕЦ» 15:00

USAID Україна через Проєкт енергетичної безпеки у співпраці з командою Мінінфраструктури, Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП, НКРЕКП розгортає мережу малої та середньої когенерації.

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини