Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:22:50

Сімейний затишок – кожній дитині

15.05.2013   08:34

Відбулося чергове засідання прес-клубу “Ділове слово”, присвячене питанням розвитку сімейних форм виховання у Чернігівській області.

Директор Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот нагадала, що відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича одним із головних напрямків діяльності системи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є забезпечення сімейного затишку дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування. Указом Президента України від 22 жовтня 2012 року № 609 була затверджена Національна стратегія профілактики соціального сирітства на період до 2020 року, спрямована на забезпечення належного соціального захисту дітей та сімей, що мають дітей і опинилися в складних життєвих обставинах, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства.

Як показує практика, саме сімейні форми влаштування надають можливість дітям уразливої категорії зростати в безпечному та сприятливому для розвитку особистості середовищі, краще готуватися до самостійного дорослого життя, зазначила Алла Кот.

Вона повідомила, що на даний час в області діє 191 прийомна сім’я та 11 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховуються відповідно 301 та 69 дітей. Для кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі проводиться навчання. Воно спрямоване на те, щоб потенційні батьки усвідомили свій вибір щодо створення прийомної сім’ї та встановлення опіки, зрозуміли більшість проблем, з якими їм доведеться стикнутись у процесі виховання прийомної дитини, та прийняли остаточне рішення – чи готові вони на цей крок.

Заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний повідомив, що впродовж останніх років в області зменшується кількість сиріт – з 2687 у 2011 році до 2537 у 2012 році. При цьому збільшується частка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання, яка нині складає понад 63% (1598 осіб). На даний час перед органами опіки стоїть завдання довести цей показник щонайменше до 82%.

У минулому році, як зазначив Станіслав Железний, громадянами України на Чернігівщині було усиновлено 44 дитини, іноземцями – 11. Впродовж перших чотирьох місяців 2013 року громадяни України усиновили 12 дітей, іноземці – 2.

Більшість потенційних усиновлювачів прагнуть взяти на виховання дитину до 5 років, але серед загальної кількості дітей, що потребують усиновлення, понад 90% старші за цей вік.

Ганна Пустовойт, яка у минулому році стала прийомною матір’ю для тринадцятирічного хлопця, – виняток з цього правила. На засіданні прес-клубу вона поділилася власним досвідом: розповіла про проблемні питання, які можуть виникати у процесі виховання прийомних дітей, та шляхи їх успішного вирішення.


 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини