Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:14:49

На Чернігівщині оскаржують рішення міської ради, яке обмежує свободу мирних зібрань

05.03.2013   12:01Агенцiя

У Чернігівській області суд розглядає незаконне рішення виконавчого комітету Менської міської ради “Про визначення місць для проведення масових заходів”.

В рамках Ініціативи “За мирний протест!” керівник Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктор Тарасов вимагає скасувати нормативно-правові акти, що обмежують свободу мирних зібрань в регіоні. Зокрема, у рішенні виконкому Менської міської ради визначаються “рекомендовані” громадянам “місця для проведення зборів, мітингів, маніфестацій та інших масових заходів”.

На думку правозахисників, подібні нормативно-правові акти суперечать Конституції України та Європейській Конвенції про захист прав людини, оскільки обмежують можливість громадян висловлювати свою думку з тих чи інших питань, заявляти про свою проблему, таким чином, не маючи можливості звернутися безпосередньо до адресатів своїх вимог.

Зокрема, стаття 39 Конституції України та стаття 11 Євроконвенції, рішення Конституційного Суду України № 4-рп/2001 від 19 квітня 2001 року закріплюють вичерпний перелік підстав для обмеження реалізації права на свободу мирних зібрань, які встановлюються лише судом і відповідно до закону.

“Ні Конституція України, ні жоден закон України не передбачає, що виконком місцевої ради може ухвалювати рішення, які мають “рекомендаційний” характер” – зауважують громадські активісти.

Перший судовий розгляд справи щодо оскарження рішень виконкому Менської міської ради призначене на 6 березня 2013 року о 16.00 в Менському районному суді Чернігівської області (м.Мена, вул. Леніна 146-А, зал судових засідань).


Віктор Тарасов

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.