Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:19:04

Комунальне телебачення Чернігова проводить антиурядову політику чи поширює «джинсу»?

19.02.2013   20:27

Доволі "цікавий" сюжет пройшов у новинах комунального підприємства "Телерадіоагентство "Новий Чернігів". Оскільки жодних приміток, що матеріал є рекламним і сюжет не був відокремлений від новин, то звичайний глядач напевно сприйняв його як продукт комунального підприємства.

У сюжеті, що вийшов сьогодні у випуску новин чернігівського міського телебачення, йшла мова про одне із сіл Борзнянського району. Матеріал був присвячений темі закриття (або перепрофілювання) у майбутньому лікарняного закладу. Цікаво, що спосіб подання інформації у сюжеті суперечив редакційному статуту комунального підприємства "Телерадіоагентство "Новий Чернігів" (п 2.1.4. "Суть збалансованої подачі інформації").
Згідно статуту "Збалансованість подачі матеріалу - це запорука неупередженості Телерадіоорганізації у будь-якій спірній чи конфліктній ситуації. Інформаційні редакції Телерадіоорганізації обов'язково представляють позиції усіх сторін конфлікту або неоднозначного, спірного питання".

Але що ми бачимо? Сюжет побудований так, як це зазвичай прийнято у виборчий період: є проблема для звичайної людини, "влада" не може її вирішити, а "добрий політик", народний обранець обіцяє, що зупинить це неподобство.

Звичайно пересічний глядач не цікавиться, що сам народний обранець і є владою, яка законодавчо вирішує проблемні питання виборців, що сам народний обранець, скоріше за все, в повній мірі використовує власні пільги (розмір коштів, що виділяється на його оздоровлення, майже як річний бюджет великого ФАПу).

 А представників ЗМІ не цікавить ситуація в фінансуванні медичної галузі, яка склалася за останні десятиріччя. Яка позиція, наприклад у районного керівництва, яке відповідає за роботу медиків, особливо у той час, коли проходить медична реформа. І чи насправді буде скорочено місцевих медиків?
 
Хоча, якщо аналізувати інформацію, яка подається про розвиток медицини у обласному центрі, то тут сюжети комунального міського підприємства майже збалансовані, але, мабуть з невеликими перевагами для місцевих чиновників від медицини…

Складається враження, що матеріал замовний. І факт відсутності логотипу телебачення на мікрофонах переконує в цьому. В такому випадку звинувачення у незбалансованості подачі матеріалу потрібно відкинути. Але якщо це реклама, то її, по-перше, потрібно відокремити від новин, а, по-друге, мають бути відповідні позначки. А їх відсутність може свідчити про те, що за розміщення сюжету платили не у касу… Знову повертаємося до терміну "джинса".

Якщо матеріал подавався з метою висвітлення діяльності народного депутата, то також виникають питання. Чернігів – це не округ депутата цього народного обранця, а огульна критика - не відноситься до законодавчого "висвітлення діяльності депутатів Верховної ради". Про законодавчі ініціативи у сюжеті жодного слова – лише звичайний популізм.

Є і питання до міського голови Олександра Соколова – така "політика" відносно матеріалів, що не стосується його сфери впливу для комунального телебачення санкціонована? "Джинса" у новинах – це норма? Що таке відповідність інформаційної політики державної ідеології і курсу реформ комсомольський функціонер у минулому мабуть знає добре. І це не означає, що не повинно бути критичних, або опозиційних матеріалів, але критика має бути  конструктивною.

Автор цих нотаток після перегляду новин висловлює власне відношення до цього явища, але, і як постійний глядач міського телебачення і як платник податків хоче, щоб телебачення насправді було цікавим і не заангажованим.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.