Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:10:57

Про роботу Чернігівського міського центру зайнятості

23.01.2013   13:14

Рік тому, з 1 січня 2012 року, Чернігівський міський центр зайнятості спільно з відділами та управліннями міської ради, соціальними партнерами та роботодавцями міста розпочав виконання заходів Програми зайнятості м. Чернігова на 2012-2014 роки, яка є основним документом для регулювання ситуації на місцевому ринку праці.

Про її реалізацію щодо регулювання ситуації на ринку праці міста у 2012 році на розширеній міській нараді інформував директор міського центру зайнятості Олександр Зевченко.

За його словами, центр виконав заплановані на минулий рік основні показники, проте в дуже складних умовах, адже відновлення ділової активності в економіці міста та ріст обсягів виробництва відбуваються дуже повільно. Тому, напруга на ринку праці Чернігова зберігається і донині. Якщо до 2008 року у місті щорічно створювалось 8-9 тис. нових робочих місць, то в останні роки цей показник знаходився в межах 5-6 тисяч. У 2012 році цей показник зріс до 7856 робочих місць, але до цієї цифри зараховані робочі місця, що виникали у результаті реорганізації підприємств та установ. Отже, реальна кількість новостворених робочих місць знову не перевищила 6 тисяч.

Навантаження безробітних на кожне вільне робоче місце знижується повільно: з 7-и осіб у 2011 році до 6-ти у 2012. У докризові роки воно не перевищувало 2-х безробітних на кожне вільне робоче місце.

Впродовж минулого року зросла кількість відвідувачів міського центру зайнятості з 8,4 тис. у 2011 році до 9,8 тис. у 2012 році. Така ж тенденція зберігається і в перші дні 2013 року, на сьогодні у міському центрі зайнятості зареєструвалось вже 857 осіб, що значно перевищує минулорічний показник січня – 760 осіб.

Міський центр зайнятості застосовує активні форми роботи щодо сприяння працевлаштуванню безробітних, серед яких: безпосередньо працевлаштування, професійна підготовка чи перепідготовка, залучення до оплачуваних громадських робіт.

Загалом, протягом минулого року за сприяння міського центру зайнятості знайшли роботу 4614 безробітних громадян. В цілому, 55% поданих у минулому році до міського центру вакансій були заповнені. Інші 45% вакансій не заповнюються в основному через низький рівень заробітної плати, що пропонується роботодавцями.

У разі створення нового робочого місця і працевлаштування на нього безробітного за направленням міського центру зайнятості здебільшого з числа соціально незахищених на ринку праці осіб, в тому числі інвалідів, роботодавець може претендувати на компенсацію службою зайнятості заробітної плати такого працівника протягом першого року за умови, якщо вона не перевищує середньо обласний рівень. В угоді адміністрація зобов’язується не звільняти цього працівника протягом 2-х років після прийому на роботу. Так, у 2012 році міський центр перерахував підприємствам міста, які створили дотаційні робочі місця, понад 5 млн. грн.

У разі, якщо безробітний виявить бажання започаткувати власну справу, він отримує одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. У минулому році шляхом надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності працевлаштована 121 особа, у 2011 році таких було 185 чоловік, що обумовлено зменшенням фінансування цього напрямку роботи.

Відсутність професії, спеціальність, що не користується попитом на ринку праці, низький рівень професійних знань та кваліфікації нерідко виступають головною перепоною до працевлаштування особи. З огляду на це, міський центр зайнятості постійно займається процесом підготовки та перепідготовки. Безробітні навчаються на базі наявних у місті та за його межами професійно-навчальних закладів за договорами або ж безпосередньо на виробництві за наявності відповідних умов.

Міський центр виконує функції відбору слухачів за допомогою семінарів, співбесід, тестування та направлення на медичний огляд кандидатів на навчання, контроль за його ходом і працевлаштування після його закінчення. За минулий рік на професійне навчання центр направив 1105 безробітних, з яких працевлаштовані 91% осіб.

Минулого року відбулися позитивні зрушення у підготовці кадрів для КП “Чернігівське тролейбусне управління”. За кошти центру зайнятості з числа безробітних підготовлено 11 водіїв тролейбусів, які з листопада приступили до роботи на новостворених робочих місцях. На їх навчання центром зайнятості використано 80 тис. грн. з Фонду і надано 31 тис. грн. дотаційних коштів. Отже, при збереженні робочих місць, у 2013 році підприємство отримає ще 260 тис. грн. компенсації до фонду заробітної плати. Наприкінці 2012 року на навчання за спеціальністю водія тролейбусу направлено ще 10 безробітних.

У поточному році центр приступає до реалізації подібного проекту з ВАТ “Чернігівський молокозавод”. По ряду спеціальностей для молочної промисловості в Україні працівники взагалі не готуються, а з виходом на пенсію досвідчених спеціалістів підприємство відчуває нестачу кадрів. Отже, починаючи з лютого місяця спільно з адміністрацією молокозаводу центр готує умови для організації навчання безробітних безпосередньо на виробництві.

Оплачувані громадські роботи організовуються в інтересах територіальної громади міста як суспільно корисні роботи для додаткової мотивації та матеріальної підтримки безробітних і виконуються ними на добровільній основі. Програму їх організації міський центр зайнятості щорічно вносить на розгляд міськвиконкому та на затвердження міської ради. Для реалізації цієї Програми центр зайнятості підтримує ділові партнерські стосунки з комунальними підприємствами міста.

Протягом минулого року з цією метою укладені 83 договори на створення понад 2-х тис. тимчасових робочих місць для безробітних. Так, участь у оплачуваних громадських роботах взяли 1,8 тис. осіб. Серед лідерів по організації оплачуваних громадських робіт директор Центру назвав АТП-2528, де впродовж року для оплати таких робіт використано 141 тис. грн. По 161 безробітному працювали на громадських роботах у КП “Новозаводське” та Товаристві Червоного Хреста, 106 осіб – у КП “Деснянське”.

О. Зевченко також нагадав присутнім, що з 1 січня 2013 року вступив у дію новий Закон України “Про зайнятість населення”, який окреслив деякі інші підходи до організації та фінансування громадських робіт.

Центр зайнятості активно співпрацює з управліннями праці та соціального захисту населення міста в рамках реалізації Моделі працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів, що підвищило ефективність їх залучення до трудової діяльності.

Крім того, служба зайнятості щоденно проводить різноманітні заходи, а саме семінари з безробітними і роботодавцями, ярмарки професій, аукціони претендентів на вільні робочі місця, презентації роботодавців та професійно-навчальних закладів, участь у роботі по легалізації робочих місць та ін. В усіх школах міста за кошти центру зайнятості встановлені барометри професій, “Профорієнтаційні термінали”.

На підсумок, О. Зевченко підкреслив, що кожен напрямок роботи залежить від чіткої і злагодженої роботи всіх працівників міського центру зайнятості, взаємодії з відділами та управліннями міської ради.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини